top of page

Prečo sú koronavírusom ohrození ľudia s autoimunitnými ochoreniami?

Neustále počúvam otázky prečo koronavírus ohrozuje ľudí, ktorí netrpia chorobami dýchacieho systému. Veď predsa ten vírus útočí najmä tam. Tu je jeden dôvod, o ktorom by ste mali vedieť.

Autoimunitné ochorenia sú v západnej civilizácii na vzostupe. Sem patrí napríklad Crohnova choroba, psoriáza, reumatoidná artritída a mnohé ďalšie. Tých chorôb je veľa a postihujú čoraz viac ľudí. Liečba týchto ľudí prebieha v rôznych krokoch.


V úvode dostávajú protizápalové lieky tlmiace bolesť. Nazývajú sa nesteroidné antiflogistiká. Do tejto kategórie liekov patrí Ibalgin, Ibuprofen a iné.


Tieto lieky sú neskôr vystriedané liekmi s masívnejším dosahom na imunitu, a to sú kortikoidy, chemoterapeutiká. Tie už priamo blokujú imunitné bunky.


V prípade, ak už ani táto liečba neúčinkuje alebo natoľko ničí organizmus, že sa musí vypustiť (najmä kortikoidná liečba), nasadí sa tzv. biologická liečba.


Biologická liečba podľa názvu vyzerá vznešene a priateľsky, ale táto liečba má na imunitu najväčší vplyv. Robí imunitné bunky "slepé a hluché". "Oslepená a ohluchnutá" imunita nedokáže dobre reagovať na volanie o pomoc, ktoré prichádza z napadnutých a chorých buniek. Takto sa v tele môžu šíriť infekcie, ktoré spúšťajú zápaly (protizápalové lieky vedú k zápalom) a rakovinu.


A teraz si predstavte čo tu bude o 10 rokov keď nám počet ľudí s autoimunitnými ochoreniami narastá a čoraz viac ľudí užíva lieky potláčajúce imunitu. Čo potom narobí so spoločnosťou nejaký neznámy vírus, ktorý sa tu objavuje pravidelne. Skolabujú štáty?


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie to čo máme

Andrej Medveď a jeho team

www.andrejmedved.sk

www.weltfit.sk

www.abczdravia.sk

tel. 0911 295 859

andrej.medved9@gmail.com

59 views0 comments
bottom of page