top of page

Toto je príčinou zápalov a rakoviny!

Ak sa povie zápal, autoimunita alebo rakovina, ľudia zostávajú znepokojení. Vedia čo to znamená. Najmä rakovina naháňa ľuďom strach. V súvislosti s rakovinou či zápalmi sa spomínajú rôzne príčiny. Ale len málo kto spomenie ako príčinu týchto problémov mitochondrie - bunkové elektrárne.




 

Nová štúdia, ktorá bola publikovaná v časopise Nature, ukazuje prepojenie medzi metabolizmom v bunkových elektrárňach - mitochondriách a vznikom zápalu, či rakoviny

 

 

 

Mitochondrie sú časti buniek, ktoré plnia mnohé dôležité úlohy. Ich dobrý stav je nevyhnutný pre zdravé fungovanie bunky. Jednou z úloh, ktoré mitochondrie majú je poskytnúť stavebné látky potrebné na rast a rozmnožovanie bunky. Keď určité chemické reakcie, ktoré prebiehajú v mitochondriách, neprebehnú správne, dochádza k ochoreniu.

 

Poškodenie mitochondrií bude čím ďalej väčšia téma. Tak ako sa kedysi ignoroval mikrobióm a dnes sa o tom hovorí na každom kroku. Postupom času to budeme vidieť aj pri mitochondriách. Keď už spomínam mikrobióm, čiže baktérie, aj mitochondrie boli kedysi baktériami, ktoré si ponechali svoju vlastnú DNA a "rozhodli sa spolunažívať" s bunkami.

 

Preto sú antibiotiká nebezpečné nielen pre baktérie v tele vrátane mikrobiómu, ale aj pre mitochondrie!

 

Mitochondrie sú veľmi zraniteľné oxidačným stresom. Pri oxidačnom strese sa tvorí veľmi veľa agresívnych častíc, ktoré nazývame voľné radikály.


Spúšťačmi oxidačného stresu sú:

  • infekcie, najmä chronické ( boreliózy, covid a pod.)

  • chemikálie zo životného prostredia

  • lieky

  • psychický stres

  • nadmerná psychická záťaž

  • strava bohatá na uhľohydráty najmä tie ktoré milujeme a chutia nám, ako sú sladkosti, biela múka a pod. (napr. zvýšená hladina cukru v krvi je veľký spúšťač tvorby voľných radikálov)

  • drogy

  • zápaly atď.


Mitochondrie sú pred oxidačným stresom chránené enzýmami. Ak sa tieto enzýmy netvoria dobre, je len otázka času, kým dôjde k poškodeniu mitochondrií a ich metabolizmus. Následky sú zápaly, autoimunita, neurodegenrácia (Parkinson, Alzheimer a pod.), psychiatrické a neurologické problémy (tetania, úzkosti a pod.) alebo ako ukazujú najnovšie štúdie, tak aj rakovina.

 

Narušenie činnosti mitochondrií si ľudia ani neuvedomujú. Prejavujú sa únavou, poruchami spánku, chrápaním, nízkym krvným tlakom, slabou odolnosťou imunity voči patogénom s častou chorobnosťou, nízkou odolnosťou voči stresu, alergiami, atopickými dermatitídami a pod. Kto by dnes tomu venoval pozornosť. Veď je to bežné a okolo nás je kopec ľudí čo to má. S tým sa dá predsa žiť.

 

Áno dá sa. Dnes existujú lieky, ktoré potlačia príznaky mnohých problémov, ktoré tu opisujem. Antihistaminiká, antidepresíva, kortikoidy, antibiotiká a keď nič iné, slová od lekára "S tým sa musíte naučiť žiť" alebo " to nič nie je, to má dnes každý" sú všeliečiace.

 

Lenže užívanie týchto liekov síce dokáže potlačiť príznaky problémov, ale ich užívanie je jednou z príčin poškodzovania mitochondrií.

 

Ľudia často ani netušia, čo tvorí základ ich zdravia, a to sú mitochondrie. Systematicky ich ničíme a jedného dňa, keď nám vystavia účet, čudujeme sa, prečo sa to stalo, veď doteraz mi nič nebolo a nič som nerobil iné ako ľudia v mojom okolí.

 

A ak si uvedomíme to, že mitochondrie sa dedia po matkách a má ich matka poškodené, niet sa čo čudovať, že dnes už deti vykazujú znaky poškodených mitochondrii a už u bábätiek vyskytujú zápalové ochorenia ako dermatitídy či alergie a pod. Kolaps imunity v dôsledku zle fungujúcich mitochondrií potom pokračuje cez slabú odolnosť voči patogénom.

 

V našom e-shope máme 2 doplnky, ktoré obsahujú látky chrániace mitochondrie. Je to MitoC:

 

a MITOdefence:

 

Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

126 views0 comments
bottom of page