top of page

Čistíte si svoje črevo? Ak nie, môže to mať pre vás tieto závažné následky

Asi každý jeden z vás si umýva ruky. Okrem toho, že si umývaním rúk umývate hrubé nečistoty, dôvod prečo si umývate ruky, okrem zbavenia sa hrubých nečistôt je zbavenie sa baktérií.





Aj naše črevo, myslím tým tenké črevo by sa malo každý deň čistiť. Pod čistením nemyslím nejakú pomyselnú kefu, ale zbavovať sa nadmerného množstva baktérií. Asi si poviete, že sa Medveď musel zblázniť. Na jednej strane povie, že baktérie treba v čreve podporovať a teraz čosi hovorí o zbavovaní sa baktérií.


Tenké črevo je miesto, ktoré je oveľa chudobnejšie tak na množstvo ako aj druhy baktérií, v porovnaní s hrubým črevom. V tenkom čreve nie je žiadúce, aby bolo toľko veľa baktérií a ani tak veľa druhov.


Preto v tenkom čreve neustále prebieha redukcia baktérií pankreatickými šťavami či žlčovými kyselinami. Aj žalúdočná kyselina je dôležitá preto, aby pozabíjala mnohé baktérie v žalúdku, ktoré sa príjmu z potravy. Ak sú baktérie pozabíjané žalúdočnými kyselinami, nedostanú sa do tenkého čreva.


Správne vylučovanie žalúdočnej kyseliny, žlčových kyselín a pankreatických štiav udržiava tenké črevo v optimálnom bakteriálnom zložení, ktoré umožňuje správne trávenie prijatej potravy.


Keď má človek zníženú tvorbu žalúdočnej kyseliny, vedie to k nedostatočnému tráveniu v žalúdku. Žalúdočná kyselina je potrebná na trávenie bielkovín a na zníženie množstva baktérií z prijatej potravy, ako som už spomínal. Znížená tvorba žalúdočnej kyseliny vedie k neúplnému tráveniu a väčšiemu množstvu baktérií, ktoré sa dostávajú do tenkého čreva zo žalúdka.


Vďaka zlému tráveniu v žalúdku sa zle strávené bielkoviny dostanú ďalej do tráviaceho traktu a pankreas musí pumpovať väčšie množstvo enzýmov, aby sa pokúsil metabolizovať tieto zle natrávené bielkoviny. Toto môže viesť k “vyčerpaniu” pankreasu a jeho zníženej funkcii a zhoršeniu trávenia. Pozrite si koľko ľudí ma dnes problémy a musia užívať pankreatické enzýmy.


Kombinácia zvýšenej bakteriálnej záťaže, zo zle fungujúceho trávenia v žalúdku spolu so zlým trávením cez nedostatočnú činnosť pankreasu a nedostatočnú tvorbu žlče spôsobuje nadmerný rast baktérií v tenkom čreve.


Ak človek užíva ešte lieky blokujúce tvorbu žalúdočnej kyseliny, ako pri refluxe, tento stav zhoršovania sa bakteriálneho zloženia tenkého čreva sa ešte zhoršuje a urýchľuje.

Dochádza k rôznym problémom ako napr. zlé bakteriálne zloženie spôsobuje poškodenie slizníc so syndrómom deravého čreva a následne vznikajú intolerancie, alergie či zápalové ochorenia čreva. Neraz sa vyskytujú hnačky, zápchy, bolesti brucha, kŕče. Človek sa cíti nafúknutý, malátny, má pocit plnosti a pod.


Premnoženie zdraviu škodlivých baktérií vedie k nadmernej tvorbe toxínov a preťažuje sa pečeň. Nečudo, že sa pečeň zapáli a čoraz viacej ľudí trpí stukovatenou pečeňou (to je v skutočnosti zápal pečene) alebo má zvýšené pečeňové testy. Hlavná záťaž pre pečeň dnes prichádza najmä z nie dobre fungujúceho tenkého čreva. Nedostatok vitamínov, ktoré môže byť spôsobené nedostatočným trávením ako napr. nedostatok B12 môže viesť k neurologickým, psychiatrickým poruchám či anémii.


Naše črevá sa pri správnom trávení potravy "spoliehajú" na nervy, svaly, enzýmy a neurotransmitery. Neurotransmitery sú látky riadiace nervový systém. Zatiaľ čo enzýmy rozkladajú potravu, nervy, svaly a neurotransmitery sa podieľajú na fyzickom presúvaní potravy cez tráviaci trakt zo žalúdka do tenkého čreva a z tade do hrubého čreva.

Zápaly spustené premnožením mnohých druhov zdraviu škodlivých baktérií spôsobia, že sa naruší tvorba neurotransmiterov - látok ktoré riadia nervový systém a narušenie nervového systému spomalí pohyb čreva, ale aj potravy v ňom. Nestrávená potrava je v čreve dlhšie ako má byť, čo spôsobuje ďalšie nepohodlie v tráviacom trakte a záťaž toxínmi.


Zlé trávenie a zápaly v tráviacom trakte dokážu spôsobovať bolesti svalov, dokonca krížov, únavu, žlčníkové kamene, celkovú slabosť a či chronické zápalové ochorenia ako napr. rosaceu.


V tomto texte som vám chcel ukázať, ako je na naše trávenie napojené nielen fyzické telo ale aj psychiku a ako veci navzájom súvisia. Narušené trávenie vás zdravotne nezničí zo dňa na deň, tak ako voda nevymyje jaskyňu do vápenca zo dňa na deň. Veľa signálov zlého trávenia dokážete ignorovať a roky tolerovať.


Jedného dňa to však príde a potom sa ľudia čudujú čo sa to stalo, veď "doteraz im nič nebolo". Bolo, len to ignorovali. Dalo sa to ignorovať. Pre správne trávenie je dôležité, aby sa nám dobre tvorili tráviace šťavy v žalúdku, pankrease či žlčové kyseliny. Tie pomáhajú udržiavať v dobrom stave tenké črevo a udržiavať ho zdravo bakteriálne osídlené. Na správnu tvorbu tráviacich štiav, žlče je dôležité aby sme jedli horčiny.


Horčiny z liečivých rastlín skombinované s probiotikami nájdete tu:


Ich užívanie vám pomáha chrániť nielen trávenie ale aj celkový zdravotný stav.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

131 views0 comments
bottom of page