top of page

Ak Vám namerajú zvýšené hladiny B12 môže to signalizovať nasledovné ochorenia.

Dnes napíšem tému, ktorú som chcel písať dávnejšie ale akosi som na to zabudol . Nejeden z Vás ma pri laboratórnom teste vysoké hladiny vitamínu B12 a neraz ho ani neužíva. Ste v panike a neviete čo máte robiť - tu je vysvetlenie čo sa môže diať.



Aké sú možné príčiny :

1, Test mohol byť vykonaný príliš tesne po užití doplnkov vitamínu B12. Medzi doplnením vitamín B12 a odberom krvi sa odporúča čakacia doba 7-10 dní.


2, Meranie koncentrácie vitamínu B12 mohlo byť narušené imunitnými komplexmi IgG-IgM-vitamín B12 a autoprotilátkami proti vnútornému faktoru (bielkoviny na ktorú sa viaže vitamín B12 aby sa mohol vstrebať do tela). Tomu sa dá vyhnúť pri použití takého laboratórneho testu, ktorý meria bioaktívny vitamín B12, pretože tento test nie je ovplyvnený týmito imunitnými komplexami


3, Existuje ochorenie, ktoré zvyšuje tvorbu haptokorínov/transkobalamínov (bielkoviny na ktoré sa viaže vitamín B12), napr.:


- Ochorenia pečene (hepatitída, cirhóza, alkoholová pečeň)

- Nádorové ochorenia (pečeň, prsník, črevo, žalúdok, pankreas)

- Ochorenia krvi ( polycytémia vera, myelofibróza, hypereozinofilný syndróm, akútna leukémia).

- Zadržiavanie transportných proteínov, napr. pri ochorení obličiek

- Pri črevných ochoreniach môže viesť k premnoženie baktérií v čreve , ktoré zvýšia tvorbu látok podobných vitamínu B12 baktériami a test to vyhodnotí ako vitamín B12, ale nie je to vitamín B12.

- Existujú aj fyziologické výkyvy vitamínu B12 tie pravdepodobne nemajú klinický význam . Ak pretrvávajú vysoké hladiny vitamínu B12 a ten sa neužíva, môžu naznačovať vážne ochorenia (pozri vyššie).


Inak najpresnejšie meranie vitamínu B12 je z moču, kde sa meria kyselina metylmalónová vylučovaná močom.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

50 views0 comments
bottom of page