top of page

Túžite mať dieťa a nedarí sa vám? Tu je možno príčina vašich problémov.

Updated: Mar 1, 2023

Túžba po dieťati a jej nenaplnenie patrí asi k jedným z najväčších stresov, ktorým môže byť žena v živote vystavená. Jednou z možných príčin, prečo sa nevie naplniť túžobné očakávanie žien môže byť v zložení baktérií žijúcich vo vagíne. Zdravý mikrobióm a to nielen v čreve, ale aj vagíne, je zodpovedný za ochranu organizmu pred prienikom škodlivých látok z prostredia a pred pôsobením cudzích resp. zdraviu škodlivých mikroorganizmov.

A práve ak sa naruší mikrobióm a to platí aj pre vaginálny mikrobióm, môže dôjsť k tomu, že sa oslabia baktérie, ktoré majú funkciu chrániť a podporovať zdravie a zároveň brániť premnoženiu zdraviu škodlivých baktérií.


Keďže neplodnosť žien sa stáva čoraz masovejšou, pozornosti prečo je neplodnosť

na vzostupe neušiel ani vaginálny mikrobióm. Začal sa študovať vplyv vaginálneho mikrobiómu na schopnosť žien priviesť na svet dieťa.


Choroboplodné baktérie dokážu vo vagíne aktivovať zápaly a tie majú vždy negatívny vplyv na úspešné tehotenstvo. Mnohé patogénne kmene ako Staphylococcus alebo Enterobacteriaceae môžu sťažiť usadenie oplodneného vajíčka v sliznici maternice alebo dokonca podporiť potraty. Napr. množstvo patogénu Ureaplasma parvum je spojené s neplodnosťou a mŕtvo narodenými plodmi.


Preto je pre reprodukčné zdravie žien dôležité aby bola v ich vagíne vytvorená silná ochranná bariéra v podobe zdraviu prospešných baktérií. Bohužiaľ, len málo žien venuje pozornosť mikrobiálnemu zloženiu svojej vagíny. Z mojich pozorovaní som zistil, že ženy sa o vaginálny mikrobióm začnú zaujímať len vtedy, ak až majú nejaký zdravotný problém ako napr. výtoky resp. kvasinky a po odznení príznakov potom záujem o vaginálny mikrobióm upadá.


Ak ženy nevedia priviesť na svet deti, je užívanie probiotik vždy zmysluplné. V našom eshope si môžete kúpiť špeciálne probiotiká VAGI flora 30 kapsúl (abczdravia.sk), ktoré sú potrebné na zdravé osídlenie sliznice ženskej vagíny.

Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com



289 views0 comments
bottom of page