top of page

Táto baktéria je superhrdina, o ktorom sa nerozpráva.

Napriek tomu, že tvorí 5-10% všetkých baktérií vo vašom čreve. Pritom zabezpečuje protizápalovú ochranu čreva.





V našom čreve žije veľké množstvo baktérií. Niektoré sú dôležitejšie menej iné viacej. Medzi najdôležitejšie baktérie pre naše zdravie patrí baktéria Faecalibacterium prausnitzii. Pravdepodobne ste ešte o nej nepočuli, lebo sa nedá kúpiť ako probiotikum.


Faecalibacterium prausnitzii je zdraviu prospešná baktéria a patrí medzi najpočetnejšie a zároveň jednu z najdôležitejších baktérii nachádzajúcich sa v hrubom čreve. Podľa niektorých odhadov tvorí až 5 - 10 % mikrobiálnej populácie hrubého čreva. To je naozaj skutočne veľké číslo.


Zmeny v počte Faecalibacterium prausnitzii (číta sa to fekali baktérium prausnici) sú ukazovateľom bakteralnej nerovnováhy v čreve. Významné zníženie Faecalibacterium prausnitzii môžeme pozorovať u pacientov s cukrovkou a chronickými zápalovými črevnými ochoreniami (Crohnova choroba, ulcerozna lokitída, syndróm dráždivého čreva).


Pri vzniku zápalov čreva najskôr prichádza k narušeniu bakteriálanej rovnováhy v čreve a až v ďalšom kroku príde k narušeniu črevnej bariérary a črevná stena sa stane priepustnejšou (deravou). To vedie napr. k hnačkovým alebo zápalovým ochoreniam čriev.


Faecalibacterium prausnitzii je baktéria, ktorá je mimoriadne citlivá na kyslík, preto jej vypestovanie a podávanie ako probiotikum je nateraz nemožné.


Aké má výhody táto baktéria?

Ako baktéria, ktorá spracúva v čreve vlákniny, tvorí Faecalibacterium prausnitzii tvorí špeciálne mastné kyseliny, ktoré vyživujú sliznice a znižujú zápal slizníc. Faecalibacterium prausnitzii chráni pred rakovinou hrubého čreva a konečníka.


Faecalibacterium prausnitzii chrani črevo pred zápalmi blokuje už existujúce zápalové procesy v črevách.


Svojimi protizápalovými vlastnosťami Faecalibacterium prausnitzii pôsobí proti syndrómu deravého čreva. Vďaka Faecalibacterium prausnitzii sa tvoria špeciálne imunitné bunky, ktoré tlmia chybné imunitné reakcie - všetky typy zápalov a bránia nadmerným imunitným reakciám ako sú alergie, autoimunita a pod. Aj zápalové ochorenia čriev ako crohnova choroba, ulcerózna kolitída sa vyznačujú nadmernou aktivitou imunitného systému.


Štúdie na zvieratách ukázali, že F. prausnitzii môže zvýšiť počet buniek imunitného systému, ktoré sú schopné tlmiť nadmerne aktivovaný imunitný systém a dokážu tak zmierňovať zápaly v črevách.


Štúdiami sa dokázalo, že patentovaný extrakt z kozinca blanitého (Astragalus membranaceus) a čínskeho ženšenu (Panax notoginseng) , ktorý máme použitý v Nutri - absorb zvyšuje množstvo Faecalibacterium prausnitzii o 420%. Nutri - absorb obsahuje látku, ktorá pomáha cez nárast tejto zdraviu prospešnej baktérie zvyšovať v čreve ale aj tele zvyšovať protizápalovú aktivitu a znižovať priepustnosť tenkého čreva.



Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

565 views0 comments
bottom of page