top of page

Toto vám hrozí ak prekonáte infekciu týmto vírusom hoci je aj slabá.

Napriek tomu, že sa infekcia vírusom korony už nespája s panikou ako kedysi, tento vírus stále spôsobuje závažné zdravotné problémy. Zvyčajne sa nazvú postkovid alebo longkovid. Označujú sa tým mnohé zdravotné komplikácie postihujúce mnohé časti tela. Tieto komplikácie sa pritom nemusia objaviť hneď po chorobe ale aj po niekoľkých týždňoch či mesiacoch od prekonania choroby.





Celkovo bolo identifikovaných viac ako 200 symptómov, ktoré sa týkajú rôznych orgánových systémov v tele. Odhaduje sa, že tento fenomén postihuje na celom svete viac ako 65 miliónov ľudí a ich počet každým dňom narastá.


Tu sú najpravdepodobnejšie následky, s ktorými sa ľudia stretávajú:

- svalová slabosť

- únava

- dýchavičnosť ( pocit nedostatku vzduchu)

- tlak na hrudníku

- pretrvávajúci kašeľ

- mozgová hmla, ktorá sa prejavuje ako spomalené spracovanie informácií, potreba hľadania slov, zhoršená krátkodobá pamäť a obmedzená schopnosť koncentrácie. Postihnutí zabúdajú, čo chceli vetou povedať. Okrem toho sa môžu vyskytnúť poruchy vnímania, či dezorientácia, priestorová neistota, rozmazané videnie a problémy so zaostrovaním.

- bolesť hlavy

- gastrointestinálne problémy (tráviace problémy)

- poruchy spánku

- zápaly nervov atď.


Tieto prejavy sa netýkajú len tých čo prekonali infekciu so silným priebehom, ale aj tých, čo prekonali slabé infekcie.


Prečo sa to vlastne deje aj keď bol priebeh infekcie mierny?


Dôvodom je to, že aj po prekonaní slabých foriem infekcie boli pozorované zvýšené hladiny zápalových látok v krvi mnohých ľudí, ktorí sa "naoko" zotavili z infekcie.


Po kovide zostáva vysoká aktivita buniek vrodeného imunitného systému a pretrváva po dobu najmenej 8 mesiacov - Phetsouphanh C, Darley DR, Wilson DB, et al. Immunological dysfuntion persists for 8 month following initial mild-to-moderate SARS-CoV-2 infection. Nat Immunol. 2022:23(2):210-216.)


Infekciou vyvolaný zápal napriek odzneniu infekcie prebieha v tele naďalej ale má iný priebeh. Ľudia ho pritom nepozorujú. Bežné laborátorne testy ho tiež nevedia odhaliť. To má za následok poškodzovanie tkaniva, poškodzovanie bunkových elektrární-mitochondrií, narušenie funkcie výstelky ciev, ktorá je zodpovedná za správne fungovanie našich ciev s rizikov vzniku trombov a upchávania ciev ale aj aktiváciu časti buniek získanej imunity, ktoré môžu spôsobovať chronické zápaly či autoimunitu.


Ako vidíte zápal je nebezpečný najmä vtedy ak ho nepozorujeme - nemá typické prejavy ako napr. teplota, bolesť, začervennanie či opuch.


Pre toto čo opisujem by ľudia nemali podliehať dokonalej ilúzii, že som už zdravý a nič sa nedeje. Píšem o ilúzii preto, že aj kúzelník využíva našu neschopnosť niečo vidieť aby vytvoril trik. Zápal, ktorý prebieha po infekcii kovidom je pre nás neviditeľný ale zato systematický a ak niečo pôsobí dlhodobo a systematicky, je veľmi veľká pravdepodobnosť že to bude pre telo veľmi ničiace.


Mnohí z vás máte prekonaný kovid a dokonca po mesiacoch od choroby, ktorá bola mierna máte "zrazu" problém, ktorý ste doteraz nemali a čuduje sa prečo ho máte. Dnes ste možno našli odpoveď.


Mnohí ľudia sa ma pýtajú čo majú robiť keď majú nejakú infekciu a platí to aj pri infekcii kovid. Okrem iných im odporúčam protizápalové látky ako napr. toto https://www.abczdravia.sk/p-326/akcia-kvercetin-longvida . Dnes už viete prečo odporúčam protizápalové látky. Títo ľudia ešte ich ani nemajú doma a už mi príde otázka ako dlho to majú užívať.


Ak si dnes pozorne prečítali môj článok s porozumením, odpoveď asi poznajú. 8 mesiacov je minimálna doba aktivácie imunity a vyplavovania zápalových látok do tela po prekonaní aj slabej infekcie kovid. Teraz keď máte vedomosti ako to vlastne je, je len na vás ako sa budete k sebe zodpovedne po infekcii kovid správať.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

407 views0 comments
bottom of page