top of page

Sú vaše deti náchylné na infekcie? Trápi vaše deti nechutenstvo? Tu je jedna z možných príčin tohto stavu.

Náš imunitný systém musí vedieť rozlíšiť medzi látkami, ktoré sú telu cudzie. Imunitný systém musí vedieť rozlíšiť aj to, či je nejaká látka zdraviu škodlivá alebo či ju môže tolerovať pre jej neškodnosť. Škodlivé cudzie látky musia byť imunitným systémom rozpoznané a odstránené.



Správne fungovanie imunity vidíme čím ďalej, tým u menej ľudí, deti nevynímajúc. Prejavmi sú napr. alergie, atopie, autoimunitné ochorenia, ale aj zvýšená náchylnosť na infekcie.


Náchylnosť na infekciu u detí a mladých ľudí sa v posledných rokoch výrazne zvýšila. Dôvody sú rôzne. Napr. deti dnes vyrastajú v oveľa sterilnejšom prostredí ako kedysi. Je to síce dobre mienené, no nie dobré pre ich zdravie. Pre imunitu je dôležité, aby deti prichádzali do styku s rôznymi patogénmi, aby tak imunita  „spoznala“  patogény a aby sa dokázala na ne prispôsobiť.


Príčin "zlyhávania" imunity je samozrejme viac, nielen neprimeraná hygiena. Pre imunitu sú dôležité aj vitamíny, minerály či stopové prvky. Bez nich imunitný systém nedokáže fungovať dobre.


Dnes sa pozriem na zinok. Zinok je dôležitý pre tvorbu enzýmov.


Mnohé enzýmy v tele sú závislé od zinku. Ak máme nedostatočný prísun zinku, nedokážu sa vytvoriť, resp. vytvárajú sa pre telo dôležité enzýmy v malom množstve. Tieto enzýmy sú dôležité, pretože optimalizujú  výkonnosť  imunitného  systému.


Mnohí z vás po infekcii covid stratili čuch. S návratom funkcií čuchu vám môže pomôcť napr. zinok. Výkonnosť mnohých buniek imunitného systému ( T pomocných buniek, T zabíjačských buniek a prirodzených zabíjačských buniek - NK buniek) závisí od dostatočného prísunu zinku.


Pri pokusoch na zvieratách viedol nedostatok zinku k zmenšeniu týmusu. V týmuse sa pritom tvoria niektoré bunky imunitného systému a došlo tak k ich vyčerpaniu. Jedny z najdôležitejších buniek vrodenej imunity, nazývajúce sa makrofágy, vedia optimálne fungovať len pri dostatočnom prísune zinku.


Zinok je dôležitý aj pre správne fungovanie vitamínu A. Nedostatok zinku môže teda spôsobiť aj prejavy podobné s nedostatkom vitamínu A. Vitamínu A sa síce väčšina ľudí bojí, ale vitamín A je dôležitý pre to, aby nevznikali alergie či automunita. Ak aj máte dostatok vitamínu A, tak nedostatočný prísun zinku bráni jeho správnemu využitiu v tele a môže viesť k narušeniu imunitnej funkcie.


Pre zásobovanie ľudí zinkom sú obzvlášť dôležité potraviny živočíšneho pôvodu. Jednak zvyčajne obsahujú vyššie koncentrácie zinku a jednak je vyššia aj biologická dostupnosť zinku zo živočíšnych zdrojov. Bohužiaľ, živočíšnym potravinám sa dnes veľmi veľa ľudí vyhýba.


Ak sa zinok dostáva do tela z rastlinných zdrojov, mnohé látky v rastlinách bránia  vstrebávaniu zinku. Tieto látky brániace vstrebávaniu zinku sa nachádzajú najmä v obilninách a strukovinách. Ak sa popri tom užíva aj vápnik,  vstrebávanie zinku sa ešte umocní!  Vytvára špeciálny komplex zinku-vápnika - fytátov (látok viažucich minerály z rastlín).


Vstrebávanie zinku zhoršujú aj triesloviny (rastlinné taníny) z vína, kávy a čaju. Ak hľadáte povzbudzovač namiesto kávy a úplne zdravý, môžete si kúpiť Jasnú myseľ https://www.abczdravia.sk/p-416/akcia-2x-jasna-mysel


Nedostatok zinku sa neraz prejaví ako nechutenstvo. Nechutenstvo a znížený prísun potravy môže ešte umocniť nedostatok zinku. Únava sa dokáže pridružiť tiež.


Ak nedostatok zinku trvá dlhší čas vznikajú ďalšie problémy, ako vypadávanie vlasov, lámavosť nechtov, kožné vyrážky a zhoršené hojenie rán.


Tieto lieky bránia vstrebaniu zinku, resp. zvyšujú jeho vylučovanie telom:


  • Antacidá (H2 blokátory) - lieky používané pri pálení záhy

  • Antibiotiká (fluorochinolóny, tetracyklíny)

  • ACE inhibítory - lieky používajúce sa pri liečbe vysokého krvného tlaku

  • Kortikosteroidy

  • Diuretiká

  • Estrogény (antikoncepcia)

  • Lieky proti bolesti  (napr. diklofenak, ibuprofén)

  • Antidepresíva - zinok môže zlepšiť účinky antidepresív.


V našom eshope si môžete kúpiť zinok v týchto akciách



Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme.

Andrej Medveď a jeho team

365 views0 comments
bottom of page