top of page

Prírodný prostriedok na zlepšenie psychiky?

Updated: Apr 18, 2023

Zmeny psychiky sú v poslednom období neuveriteľne na vzostupe. Nárast depresívnych stavov, úzkostí je vidieť už u detí. Asi si poviete, že je to spôsobené modernou dobou plnou stresu. Netvrdím, že to nehrá úlohu, ale zmeny psychiky sú spôsobené nielen stresom, ale aj našou výživou.

Podľa poznatkov, ktoré sú dnes k dispozícii vieme, že pri rozvoji zmien psychicky, a depresiách zvlášť, zohrávajú veľmi dôležitú úlohu zápalové procesy. Úloha "depresie" pri chorobe (napr. silnejšej viróze) - zápale, je dostať človeka do nečinnosti, aby šetril energiu v organizme na boj s chorobou/napr. vírusom. Pri infekciách krásne vidieť, ako sa ľuďom mení aj psychika. Keď choroba odznie, zápal sa stratí a psychika sa vráti späť do normálu. Zápal už netlmí psychiku.


Horšie je to, ak v tele prebiehajú dlhší čas zápaly, ktoré si neraz ani neuvedomujeme. Tieto zápaly dokážu svojim pôsobením meniť psychiku a to tak, že zasahujú to tvorby látok ovplyvňujúcich fungovanie nervového systému.


Pri zmenách psychiky by sme sa teda vždy mali pozrieť aj na našu výživu, ktorá ovplyvňuje samotné zápaly. A keď sa budeme na toto pozerať mali by sme si všimnúť, že dôležitou látkou sú tu omega-3 mastné kyseliny.


Podľa štúdii je podávanie omega 3 mastných kyselín s vysokým podielom EPA (EPA je jedna z omega 3 mastných kyselín), pričom EPA musí tvoriť aspoň 60%, vykazuje v klinických štúdiách jednoznačný antidepresívny účinok.


Existujú dokonca štúdie, ktoré potvrdzujú lepšiu antidepresívnu účinnosť EPA v porovnaní s farmakoterapiou, ako sú selektívne inhibítory spätného vychytávania serotonínu. Bolo tiež možné preukázať, že EPA môže zlepšiť účinok liekov.


V štúdii, ktorá sa uskutočnila so 48 účastníkmi s ťažkými symptómami dostávali ľudia buď: - 20 mg selektívneho inhibítora spätného vychytávania serotonínu - fluoxetín ( antidepresívum) - 1000 mg omega-3 EPA denne - kombináciu tak lieku ako 1000mg omega-3 EPA denne


U dávky 1000mg omega-3 denne bola preukázaná rovnaká účinnosť ako u lieku fluoxetínu. Spoločná liečba vykazovala najvýraznejšie zlepšenie symptómov. U ťažkej depresii po 8 týždňoch užívania dosiahli rozsah miernych symptómov.


Omega-3 mastné kyseliny priaznivo pôsobia na zápalové procesy a pri duševných poruchách pomáhajú zlepšovať účinok sérotonínu a priaznivo ovplyvňujú prekrvenie mozgu


Zdroje: -Raison, C. L., Capuron, L. et al. Trends in immunology 27(1), 24-31 (2006) -Bazinet, R. P., Methervel, A. H. et al. Brain behavior and immunity (2019) -Jazayeri, S., Tehrani-Doost, M., et al. Australian & New Zealand Journal of Psychiatry, 42(3), 192-198 (2008) - Freeman, M. P. Hibbeln, J. R., et al., Journal of Clinical Psychiatry, 67(12), 1954 (2006)


V našom e-shope nájdete v akcii špičkové omega-3 mastné kyseliny. Obsahujú viac ako 60% EPA a 1000mg EPA v 5 tobolkách. Ak si kúpite toto akciové balenie Omega 3 90 kapsúl (abczdravia.sk), tak vám to vydrží pri dennej dávke 1000mg EPA na 54 dní.

Samostatne ich nájdete tu Omega 3 90 kapsúl (abczdravia.sk).


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com


276 views0 comments
bottom of page