top of page

Prečo by ste nemali pri kvasinkových infekciách zabúdať na toto?

Asi sa budete chytať za hlavu keď si hneď z úvodu prečítate, že pri kvasinkových infekciách by ste mali brať B komplex. Veď doteraz to nik nespomínal a každý odporúča čosi iné ale nikto nespomenul béčka. Pozrime sa prečo by sa mali brať teda B vitamíny.

Keď sa podával popri liečbe antimykotickými prípravkami aj B komplex, zlepšili sa výsledky liečby. V štúdii dostalo celkovo 158 postihnutých žien buď čapíky a perorálne antimykotiká (skupina A), alebo čapíky a vaginálny krém (skupina B), alebo čapíky, vaginálny krém a komplex vitamínov B (skupina C ). Ukázalo sa, že úspešnosť terapie v skupine s vitamínom B bola výrazne lepšia ako v ostatných dvoch skupinách.


Kyselina listová (vitamín B9), vitamíny B6 a B12 prispievajú k normálnemu fungovaniu imunitného systému, zatiaľ čo biotín (vitamín B7), niacín (vitamín B3) a riboflavín (vitamín B2) prispievajú k udržaniu normálneho stavu pokožky a slizníc.

Zdroj: 1. Mei-Guo Suna, Ying Huangb, Yuan-Hong Xub, Yun-Xia Caoa, Efficacy of vitamin B complex as an adjuvant therapy for the treatment of complicated vulvovaginal candidiasis: An in vivo and in vitro study, Biomedicine & Pharmacotherapy, Volume 88, April 2017, Pages 770–777.


Ak trpíte vaginálnymi mykózami mali by ste pouvažovať aj nad vhodnými probiotikám. Patria sem baktérie mliečneho kvasenia (laktobacily), ktoré sú dôležité pre zdravie pošvy.


Laktobacily vytvárajú kyselinu mliečnu a tým zabezpečujú kyslé prostredie v pošve (znižujú hodnotu pH). V kyslom prostredí huby ako Candida albicans rastú zle alebo vôbec nerastú. Okrem toho baktérie mliečneho kvasenia uvoľňujú látky, ktoré bránia patogénom v raste alebo ich dokonca priamo poškodzujú. Mimochodom, ženy s príliš malým množstvom laktobacilov vo vagíne sú obzvlášť náchylné na vaginálne kvasinky. Okrem toho probiotiká aktivujú imunitný systém.


Kvalitný B komplex si môžete kúpiť tu Vitamin B-Komplex (abczdravia.sk) a probiotiká podporujúce vaginálne zdravie tu VAGI flora PROBIO (abczdravia.sk)


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie to čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

572 views0 comments
bottom of page