top of page

Prečo pri tom cítime bolesť kĺbov a čo môžete urobiť, aby bola bolesť menšia?

Mnohých ľudí bolia kĺby a keď im poviem, že majú zápal, povedia mi, že boli u lekára a ten im zobral krv a výsledky mali v poriadku, bez zápalu. Bohužiaľ, len málokoho napadne, že lekár, ktorý človeka ošetruje, použite nesprávnu metodiku merania zápalových parametrov. Áno, je to nelogické, ale realita je taká.

Prečo pri tom cítime bolesť kĺbov a čo môžete urobiť, aby bola bolesť menšia?

Ako je možné, že zápal spustí bolesť? Nato aby mohol človek cítiť bolesť, je potrebné, aby sa signály o zápale napr. z kĺbu preniesli do mozgu, centrálneho nervového systému. Za tento zápalový prenos sú zodpovedné nervové vlákna prenášajúce bolesť.

Ako prebieha proces, kedy si uvedomíme zápal a pocítime bolesť? Pri zápale sa nadmerne tvoria látky, ktoré sa nazývajú cytokíny. Cytokíny sú malinké bielkoviny, ktoré sú tvorené nielen bunkami imunitného systému ale aj poškodenými bunkami tkaniva. Rozlišujeme 2 typy cytokínov: - zápal podporujúce (napríklad jeden z nich sa volá interleukín 1) - zápal tlmiace (napríklad jeden z nich sa volá interleukín 10)

Zápalové cytokíny, dokážu pri kontakte s nervovým systémom spustiť prenos signálu o zápale do centrálneho nervového systému, čo potom vedie k tomu, že to vnímame ako bolesť. Kĺby sú časťami tela veľmi bohato popretkávané nervovovými vláknami prenášajúce bolesť. Preto človek dokáže pri zápale kĺbov veľmi dobre cítiť bolesť.

Za bolesť kĺbov sú teda zodpovedné cytokíny, ktoré sa tvoria pri zápaloch. Ak chceme znížiť bolesť kĺbov je potrebné znížiť tvorbu zápalových cytokínov.

Zníženie zápalu v kĺboch je možné cez hydrolyzovaný keratín. Hydrolyzovaný keratín podporuje procesy nevyhnutné pre vývoj, tvorbu a regeneráciu chrupaviek a kĺbov. Hydrolizovaný keratín znižuje v kĺboch tvorbu zápalovej látky s názvom Interleukín-1, ktorá sa nadmerne tvorí pri zápaloch (artritídy a osteoartritídy) Interleukín-1 podporuje zápal, bolesť a rozpad tkaniva. Užívanie hydrolyzovaného keratínu znižuje zápal kĺbov, stuhnutosť kĺbov a ich rozpad ale aj bolesť kĺbov, keďže sa zníži kontakt nervového systému so zápalovým látkami.

Špičkový hydrolizovaný keratín, ktorého účinky na znižovanie zápalov v kĺboch bol dokázaný štúdiami nájdete vo výrobku Stopbol - Akcia 2x Stopbol (abczdravia.sk). Protizápalové účinky hydrolyzovaného keratínu sú podporené protizápalovými účinkami nedenaturovaného kolagénu typu 2. Napr. užívanie nedenaturovaného kolagénu typu 2 zvyšuje tvorbu protizápalového (zápal potláčajúceho) cytokínu Interleukín 10.

Stopbol s nedenaturovaným kolagénom typu 2 a hydrolyzovaným keratínom nájdete v Stopbole a ten je teraz vo výraznej zľave Akcia 2x Stopbol (abczdravia.sk). Stopbol je výrobok s protizápalovými účinkami na kĺby. Suroviny použité v Stopbole pôsobia protizápalovo a tým pádom aj bolesť tlmiaci. Samostatne ho nájdete tu Stopbol (abczdravia.sk).

Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk andrej.medved9@gmail.com

Všetky reakcie: 24Iveta Fašangova a 23 ďalších

498 views0 comments
bottom of page