top of page

Prečo je táto látka veľmi dôležitá pre vaše črevo a imunitu?

Updated: Jul 4, 2023

Mimochodom, je to mimoriadne dôležité pre alergikov!

Prečo je táto látka veľmi dôležitá pre vaše črevo a imunitu? Mimochodom, je to mimoriadne dôležité pre alergikov!

Ak povieme slovo imunita, nie sú to len bunky imunitného systému. Pod pojmom imunita rozumieme aj akékoľvek bariéry (prekážky) ktoré bránia tomu, aby napr. prenikali baktérie do tela alebo prišli do kontaktu s našimi bunkami. Lebo len baktéria, ktorá dokáže prísť do styku s bunkami, je schopná spustiť zápalový proces.


Miestom v tele, kde je najviac baktérií je naše črevo. A aby baktérie neprichádzali do styku s bunkami sliznice čreva tvoria špeciálne slizničné bunky tenkú vrstvu slizu, ktorá bráni tomu, aby slizničné bunky prišli do kontaktu s baktériami.


Sliz v čreve má rozličnú hrúbku. V tenkom čreve, kde je baktérií menej je tenší a v hrubom čreve, kde je baktérií viac je hrubší. Baktérie v čreve sa nachádzajú (plávajú) na tomto slize ale neprichádzajú priamo do styku s bunkami sliznice čreva.


Dokonca ani imunitné bunky tela, ktoré kontrolujú čo sa v čreve deje a nazývajú sa dendritické bunky, prichádzajú do kontaktu s baktériami a zvyškami potravy práve cez tento sliz.


Ak je vrstva/hrúbka slizu tenšia ako má byť potom je kontakt dendritických buniek s baktériami a zvyškami potravy intenzívnejšia ako má byť. Tento intenzívnejší kontakt imunity s baktériami a zvyškami potravy vytvára v čreve zápalové prostredie a vytvára podmienky na vznik potravinových alergií.


Správna hrúbka slizu, ktorý sú súčasťou našej imunity a bráni zápalom a vzniku alergií, je preto veľmi dôležitá pre zachovanie si zdravia. Priamy kontakt baktérií so slizničnými bunkami a následné zápalové reakcie na slizničných bunkách vytvoria fenomén, ktorý sa volá deravé/priepustné črevo. Nadmerný kontakt so zvyškami potravy vytvára podmienky pre vznik alergií!


A čo treba na to, aby hrúbka slizu na sliznici bola dobrá?

Jednou z vecí je zabezpečiť aby v čreve boli baktérie, ktoré sa slizom živia. Zostali ste zarazení? Ako to, že baktéria, ktorá "požiera" sliz v čreve zabezpečí, že bude dostatok slizu na sliznici čreva?


Táto baktéria tým, že požiera sliz, stimuluje špeciálne bunky sliznice k tomu, aby sliz tvorili. Bez "požierania" slizu touto baktériou sa nevie vytvoriť dostatočne silná/hrubá vrstva slizu chrániaca naše zdravie.


Preto je dôležité aby sa táto baktéria v čreve nachádzala v dostatočnom množstve. A keďže túto baktériu zatiaľ nevieme dodať do tela cez probiotiká, musíme si ju vychovať a to tak, že budeme konzumovať látky, ktoré podporujú jej rozmnoženie.


Extrakt z plodov čiernej bazy, ktorý nájdete tu Extrakt z plodov bazy čiernej (abczdravia.sk) sa skúmal aj ohľadom jeho vplyvu na bakteriálne zloženie v čreve. Štúdiami a pozorovaniami sa zistilo, že 600mg/deň tohto extraktu podporuje nárast baktérií, ktoré sú dôležité pre správnu tvorbu slizu na našom čreve.


Extrakt z plodov čiernej bazy, má preto širšie využitie nielen pri akútnych infekciách či ochrane pred patogénmi, ale aj preto, že podporuje telu vlastné bariéry, ktoré sú dôležité aby nevznikali: - alergie - syndróm deravého/priepustného čreva - chronické zápaly v čreve


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk andrej.medved9@gmail.com

161 views0 comments
bottom of page