top of page

Pre toto môžete ochorieť pár dní po ukončení antibiotickej liečby.

Človek má vybudovaný celý systém obrany pred rôznymi patogénmi (baktériami a vírusmi) . Prvý kontakt s patogénmi prichádza najmä cez dýchacie cesty, kde sa patogény zachytávajú a vylučujú cez hlieny a to nielen kašľaním ale aj prehĺtaním do tráviaceho systému. V tráviacom trakte prebieha poškodzovanie patogénov cez žalúdočné kyseliny a žlčové kyseliny.






Črevný mikrobióm sa tiež výraznou mierou podieľa na poškodzovaní patogénov a to nielen baktérií, ale aj vírusov. Preto antibiotická liečba a nielen antibiotiká v zmysle užívania liekov, ale aj akákoľvek činnosť, ktorá masívne poškodzuje črevný mikrobióm má za následok, nesprávne reakcie na vírusové infekcie.


Pri užívaní antibiotickej liečby sa už za 3 dni môže tak narušiť črevný mikrobióm, že sa zníži protivírusová obrana tela závislá od správne fungujúceho črevného mikrobiómu. Vírusy majú totiž obal, ktorý sa dokáže narušiť špecifickými kyselinami, ktoré sa tvoria aj v tráviacom trakte baktériami.


Črevný mikrobióm je dôležitý nielen preto že on samotný priamo ničí patogény a tvorí kyseliny ničiace vírusy, ale črevný mikrobióm stimuluje imunitu, aby sa tvorila dôležitá látka ničiaca vírusy a tou látkou je interferón typu I.


Toto všetko vytvára dobré podmienky na to, aby sa po podaní antibiotickej liečby vytvorili dobré podmienky na rozvoj vírusových infekcií. Mnohí z vás to aj pozorujete buď na sebe alebo na svojich deťoch. Po užití antibiotickej liečby prejde doslova pár dní a dieťa alebo vy ste znova chorí.


Takto sa mnohí ľudia točia v kolotoči chorôb a idú z choroby do choroby. Keďže vírusy ako prvé napádajú dýchacie cesty narušenie mikrobiómu sa nedotýka len čreva ale aj dýchacích ciest. Niet sa čo čudovať, že mnohí ľudia sa nevedia zbaviť respiračných problémov celé mesiace.


A aby to nebolo všetko, vírusové infekcie v dýchacom systéme veľmi vplývajú na črevo. A ak si tipnete, či pozitívne alebo negatívne, asi nemusíte mať titul z medicíny, aby ste uhádli, že negatívne. Prepojenie medzi črevom a dýchacím systémom (pľúcami) sa nazýva os črevo-pľúca.


Človek si myslí, že ak nemá tráviace problémy, črevný mikrobióm má v poriadku. Nie je to tak. Nielen zlé trávenie, ale aj častý výskyt infekcií ukazuje na to, ako funguje náš mikrobióm a črevo.


A ak si uvedomíme, že strava má zásadný vplyv na zloženie črevného mikrobiómu, sami si dajte odpoveď akú majú ľudia stravu, keď sú neustále chorí. Určite budem počuť, že vyváženú, ale podľa výsledku (častá chorobnosť a neschopnosť sa zbaviť sopľov, kašľov a pod.), ktorý pozorujete asi vyváženosť nemusí byť správnym parametrom, ktorý je pre črevný mikrobióm a teda aj imunitu dôležitý.


Ak je už telo (črevný mikrobióm a črevo) vystavené antibiotickej liečbe (nemusia to byť len samotné antibiotiká, ale aj iné látky pôsobiace antibioticky ako neantibiotické lieky, alkohol, konzervanty z potravy, psychický stres, nadmerná fyzická záťaž a pod.) vždy by ste mali užívať látky podporujúce črevný mikrobióm a to sú probiotiká a prebiotiká.


U nás nájdete produkty Provital Fiber a Šťastné bruško. Provital fiber je fermentovaný extrakt z ovocia a zeleniny, obsahujúce vlákniny a protizapálové polyfenoly, ktoré podporujú rast zdravej črevnej mikroflóry a Šťastné bruško sú probiotiká, ktoré veľmi dobre mnohí z vás poznáte a pravidelne ich aj používate. Kombinácia probiotík a prebiotík by sa mala nasadiť hneď ako sa začne s antibiotickou liečbou. Dôvod som vám vysvetlil. Probiotiká užite 2 hodiny od podania antibiotík.


Provital fiber si môžete kúpiť tu: https://www.abczdravia.sk/p-362/provital-fiber

Šťastné bruško si môžete kúpiť tu: https://www.abczdravia.sk/p-208/stastne-brusko-probio-50g


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

274 views0 comments
bottom of page