top of page

Pre toto by vám nemalo byť ľahostajné čo sa deje vo vašich ústach.

Ak sa povie slovo mikrobióm, asi väčšina z vás si predstaví črevo. Dnes už drvivá väčšina ľudí vie, že baktérie žijúce v čreve ovplyvňujú v podstate celé telo.




 

V poslednej dobe sa prichádza na to, že nielen bakteriálne zloženie v čreve majú vplyv na naše zdravie ale aj v bakteriálne zloženie v ústach. Ak sa bavíme o bakteriálnom zložení v ústach hovoríme o ústnom mikrobióme. Prečo je dôležité, aby aj ústny mikrobióm bol v poriadku?

 

Mikrobióm pozostáva z rôznych druhov baktérií. Niektoré sú zdraviu prospešné a iné dokážu aktivovať a podporovať zápalové procesy. Zápal sám o sebe nie je zlý ak trvá krátko. Ak však pretrváva dlhší čas, spôsobuje mnohé zdravotné komplikácie.

 

Ak sa v ústach naruší mikrobióm, tiež to vedie k zápalovým reakciám. Vďaka týmto reakciám imunity na premnoženie zdraviu škodlivých baktérií dochádza k poškodzovaniu prirodzených bariér, ktoré bránia prenikaniu baktérií do tela. Ak sa škodlivé baktérie a ich časti dostávajú do tela, spôsobujú tam škodlivé reakcie. Toto sa deje vždy bez ohľadu na to, odkiaľ škodlivé baktérie do tela prichádzajú, či z čreva alebo úst.

 

Ak však vstupujú škodlivé baktérie do tela z úst je to oveľa nebezpečnejšie pre mozog. Je to v dôsledku priestorovej blízkosti s mozgom, ale aj v dôsledku toho, že ak škodlivé baktérie alebo ich časti prichádzajú do tela z čreva, je tam na ceste ešte pečeň, ktorá pomáha odbúravať tieto škodlivé látky. Pri prenikaniu škodlivých baktérií alebo ich častí z ústnej dutiny ich krv neprenáša do pečene ale putujú do mozgu, kde môžu spúšťať neurozápal.

 

Neurozápal má vplyv na celkové fungovanie mozgu. Cez neurozápal sa dokážu narušiť mnohé biochemické reakcie, ktoré môžu viesť k rôznym zmenám psychiky a dokonca k rozvoju psychiatrických ochorení.

 

Dnes sa sústreďuje veľká pozornosť na črevný mikrobióm. Áno, je veľmi dôležitý. Rovnako je dôležitý mikrobióm aj v ústnej dutine. Mikrobiómu v ústnej dutine sa zatiaľ nevenovalo toľko pozornosti ako mikrobiómu v čreve. Ako vidíte, vplyv ústneho mikrobiómu je tiež nemalý a vplýva okrem iného aj na psychiku.

 

Ak si zoberieme moderného človeka, ktorý zápasí so stresom, každodenným zhonom bežného života a k tomu sa pridá narušenie nielen črevného ale aj ústneho mikrobiómu, vytvoria sa tak ideálne podmienky pre narušenie psychiky. A ak sa pozrieme okolo seba na ľudí, vidíme, že ľudí s narušenou psychikou pribúda čoraz viacej.

 

Probiotiká sú jedným z riešení ako naprávať mikrobióm. No málo kto ponúka riešenie aj pre ústnu dutinu. V našej ponuke nájdete probiotický sprej M33+. Tento sprej obsahuje prirodzene sa vyskytujúce probiotické baktérie. Jeho používanie je ideálna voľba pre udržanie zdravej mikroflóry v ústne dutine.

 

V akcii si sprej M33+ môžete kúpiť tu: https://www.abczdravia.sk/p-296/akcia-2x-m33

 

Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

238 views0 comments
bottom of page