top of page

Pre toto by sme sa mali pri problémoch s imunitou pozrieť aj na trávenie.

Updated: Feb 29

Každý z nás to asi pozná. Je slnečný deň a cez dopadajúce svetlo vidíte vo vzduchu nespočetné množstvo mikročastíc. Pri každom nádychu naše telo vdychuje tieto prachy, aerosóly a nielen tie, ale aj mikroorganizmy, ktoré sa vo vzduch nachádzajú. Telo (dýchací systém) je ako ako vysávač.





Tým, že dýchame, vsávame cca 20 000-krát za deň zo vzduchu nielen mikročastice v ňom nachádzajúce sa, ale aj rôzne mikroorganizmy. Ak dýchame nosom, toto funguje ako ochranný filter. Pri dýchaní ústami sa čistenie vzduchu zhoršuje.

Jednou z obranných mechanizmov, ktoré sa podieľajú na zničení mikroorganizmov je trávenie. Úloha tráviacich štiav, je nielen rozkladať potravu a pripraviť ju na vstrebávanie, ale druhou a to málo poznanou úlohou je ničiť a narúšať rôzne mikorogranizmy, ktoré vstupujú do nášho tela zo vzduchu cez dýchací systém.

No nielen zo vzduchu, ale aj cez hlieny, ktoré sa tvoria na slizniciach v horných dýchacích cestách.

Dobré trávenie je teda nevyhnutnou a veľmi dôležitou súčasťou imunitného systému.


Bohužial, čoraz viacej ľudí má s trávením problémy. Nečudo, že sa u ľudí vyskytuje čoraz viacej problémov s imunitou. Dnes už nie je rarita, že deti užívajú lieky potláčajúce tvorbu žalúdočných kyselín, ktoré sú veľmi dôležitou súčasťou imunitného systému. O dospelých a senioroch už ani nehovorím.

Pre deti, ktoré majú čoraz viacej problémy tak s imunitou ako aj trávením sme pripravili nové probiotiká SYMPETUS BIO KIDS.

Kvapky SYMPETUS BIO KIDS obsahujú nielen prospešné probiotické baktérie, ako laktobacily a bifidobaktérie ale aj fermentovaný extrakt z bylín a plodov. Tieto extrakty napomáhajú zachovať zdravú mikroflóru v ústach, hrdle, ale aj pomôžu podporiť trávenie a správnu tvorbu žalúdočných štiav.

Fermentované vo viacerých fázach a počas niekoľkých týždňov.

Komplex účinných látok je rafinovaný na citlivý extrakt cielenou, no prirodzenou, viacstupňovou fermentáciou počas niekoľkých týždňov. Receptúra neobsahuje žiadne umelé prísady, príchute ani konzervačné látky.

Dobré trávnie začína príjmom potravy v ústach. Preto je užívanie tekutých probiotík veľkou výhodou. Pri aplikácii pomocou pipety sa sliznice, ústa, hrdlo a ďasná dostanú do kontaktu s tekutinou obsahujúce nielen probiotické baktérie ale aj fermentované extrakty z rastlín. Mikororganizmy sa tam môžu usadiť a podporiť počiatočné tráviace procesy.

A prečo sa spolu s probiotikami vo výrobku nachádzajú aj fermnetované rastliny a ich plody a kvety? Prečítajte si, aké pozitívne účinky majú.

Arónia: má priamy vplyv na bežné chrípkové a bakteriálne infekcie v črevách a dýchacích cestách. Málo kto vie, že arónia udržiava zdravé močové cesty - arónia je 5-10krát účinnejšia ako brusnice. Pravdepodobne to je kvôli extrémne vysokému obsahu kyseliny chinovej, vďaka čomu je moč tak kyslý, že sa zabráni rastu baktérií a tvorbe obličkových kameňov.

Hamamel: obsahuje najmä triesloviny, taníny, organické kyseliny a flavonoidy, ktoré sú účinné pri viacerých ochoreniach tráviacej sústavy, pri bolesti hrdla a nachladnutí, sú tiež účinné pri hnačke alebo zápale.

Čučoriedky: majú protihnačkový účinok, upravujú činnosť čriev, pomáhajú tlmiť zápaly v črevách. No a v neposlednom rade konzumácia čučoriedok podporuje tvorbu moču. Vďaka tomu, baktérie neostávajú v močovom mechúry, no sú z neho vyplavené.

Plod bazy: pôsobia prospešné pri celkovej podpore imunitného systému, pri liečbe respiračných ochorení, pôsobia protizápalovo pri nachladnutí, zlepšujú krvný obeh.

Kvety rumančeka: priaznivo pôsobia pri zápaloch ústnej dutiny a hrtana, regulujú trávenie, rumanček má vynikajúce účinky pri žalúdočných a črevných poruchách, chronických hnačkách, nadúvaní a zápaloch močových ciest.

Túžobník: tlmí bolesti a znižuje horúčku, pôsobí proti chronickým hnačkám.


Mäta pieporná: zvyšuje chuť do jedla, účinkuje proti zvracaniu pri nevoľnosti, odstraňuje kŕče, najmä pri kolikách čriev a žalúdka, pôsobí vetropudne pri meteorizme, aktivuje činnosť pečene a pankreasu, na žlčník pôsobí žlčotvorne, žlčopudne. Je vhodná pri bronchitíde, proti kašľu, znižuje horúčku, je vhodná pri zápalových ochoreniach horných dýchacích ciest.

Kvety nechtíka lekárskeho: majú priaznivý vplyv na žalúdočné problémy a zápaly v ústnej dutine, pomáhajú zlepšovať trávenie, zlepšujú činnosť pečene, žlčníka, obličiek. Nechtík je vhodný pri streptokokových a stafylokokových infekciách. Účinkuje utišujúco na centrálny nervový systém.

Rozmarín: podporuje správne fungovanie imunitného systému, zlepšuje pravidelnú stolicu, pomáha pri plynatosti, podporuje trávenie, zvyšuje chuť do jedla.

Listy šalvie: pôsobia protizápalovo pri akútnych a chronických ochoreniach tráviaceho traktu, zabezpečuje dobré fungovanie pečene, odstraňuje plynatosť, pri angíne a zápaloch ústnej dutiny, pomáha pri vykašliavaní.

Plody rakytníka: podporuje imunitný systém, majú antibakteriálne a antivírusové účinky, zlepšujú trávenie, podporujú tvorbu žlče a tráviacich enzýmov.

Čierne ríbezle: pôsobia proti hnačke, posilňujú žalúdok, majú antibakteriálny a protizápalový účinok, prispievajú k správnej funkcii mozgu a zraku, sú vhodné pre poruche krvotvorby a pri problémoch močových ciest.

Medovka: má protivírusový účinok, stimuluje trávenie a vylučovanie žlčových štiav, podporuje chuť do jedla, pôsobí pri bolestiach hrdla, zápale mandlí a ďasien.

SYMPETUS BIO KIDS sú nielen probiotikom, ale aj výrobkom obsahujúcim liečivé látky z rastlín. Tým sa sú tieto látky fermentované pre organimus sú veľmi dobre využiteľné. Pritom sú aj dobre tolerované.

SYMPETUS BIO KIDS si môžete kúpiť tu: https://www.abczdravia.sk/.../sympetus-bio-kids-kvapky-50ml

Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.abczdravia.sk

417 views0 comments
bottom of page