top of page

Naozaj môžete jesť pri chorobe čokoľvek?

Updated: Oct 4, 2022

Na vzniku choroby sa vždy podieľajú rôzne bunky imunitného systému. Imunita je rodina rôznych buniek imunitného systému. A ak v tejto rodine začne dominovať jeden z členov prejaví sa to cez rôzne problémy. Jedným z členov tejto rodiny sú aj bunky získanej imunity, ktoré sa označujú TH17. Patria do podskupiny získanej (adaptívnej) imunity a sú to takzvané pomocné lymfocyty. Je to pomerne len nedávno poznaný typ buniek imunitného systému ale zohráva dôležitú úlohu pri vzniku autoimunitných ochorení.

TH 17 bunky sa podieľa na vzniku týchto ochorení: - skleróza multiplex - psoriáza - reumatoidna artritída - sjorgenov syndróm - bechterenova choroba - systemický lupus - crohnova choroba - ulcerozna kolitída - cukrovka typu I. - paradentóza


Ako vidíte samé "chuťovky", ktoré sa nám v populácii šíria a neraz aj u detí. Nedavno publikovaná práca "The glucose transporter GLUT3 controls T helper 17 cell responses through glycolytic-epigenetic reprogramming. Sophia M. Hochrein, Hao Wu, Miriam Eckstein, Laura Arrigoni, Josip S. Herman, Fabian Schumacher, Christian Gerecke, Mathias Rosenfeldt, Dominic Grün, Burkhard Kleuser, Georg Gasteiger, Wolfgang Kastenmüller, Bart Ghesquière, Jan von den Bossche, E. Dale Abel, and Martin Vaeth. Cell Metabolism, https://doi.org/10.1016/j.cmet.2022.02.015" ukázala že nadmerná konzumácia cukrov a uhľohydrátov (sacharidov) zvyšuje zápalovú reakciu týchto buniek.

Cez stravu bohatú na kalórie a cukry/sacharidy sa aktivujú zápalové gény (Vidíte?! Strava ovplyvňuje gény!!!) a to môže viesť k vzniku autoimunity a chronických zápalov ničiacich zdravie život.


Mimochodom, aj nie dobré bakteriálne zloženie v čreve podporuje nadmernú aktivitu buniek TH17 a teda aj autoimunitu a chronické zápaly. Preto by ste pri existujúcich zápaloch/autoimunite mali vždy upraviť stravu a zamerať sa na črevo.

V našom e-shope stále prebieha akcia kde si môžete kúpiť rôzne balenia probiotík, ktoré vám v tom môžu pomôcť.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie to čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

314 views0 comments
bottom of page