top of page

Môže byť toto spúšťačom celiakie a sú bezlepkový chlieb a cestoviny pre celiatikov naozaj bezpečné?

Updated: Jul 4, 2023

Celiakia je autoimunitné ochorenie tenkého čreva, ktoré je spúšťané lepkom, ktorý sa nachádza v obilninách. (Všimnite si "zdravé" obilniny dokážu spúšťať autoimunitné ochorenia. Aký je potom rozdiel medzi nezdravou a zdravou potravinou keď jedna aj druhá potravina spúšťa zdravotné problémy? Alebo, žeby obilniny neboli zdravé ako si ľudia myslia keď spúšťajú zdravotné problémy?)

Môže byť toto spúšťačom celiakie a sú bezlepkový chlieb a cestoviny pre celiatikov naozaj bezpečné? Celiakia je autoimunitné  ochorenie tenkého čreva, ktoré je spúšťané lepkom, ktorý sa nachádza v obilninách. (Všimnite si "zdravé" obilniny dokážu spúšťať autoimunitné ochorenia. Aký je potom rozdiel medzi nezdravou a zdravou potravinou keď jedna aj druhá potravina spúšťa zdravotné problémy? Alebo, žeby obilniny neboli zdravé ako si ľudia myslia  keď spúšťajú zdravotné problémy?)

Na vzniku celiakie, ktorú má, bohužiaľ, čoraz viacej ľudí, sa podieľajú mnohé faktory a jednou z nich je aj črevná mikroflóra. Ak sa v čreve nachádza zvýšený podiel prozápalových baktérií (toto sa pozoruje v stolici pacientov s celiakiou) a zároveň chýbajú ochranné baktérie, tvoriace protizápalové látky potom sa zvyšuje riziko vzniku celiakie.


Mimochodom, zavedenie lepku do stravy dieťaťa nehrá žiadnu úlohu v tom, že to ochráni dieťa pred cieliakiou, ako to neraz pediatri vravia matkám! (Rossi et al. Cells 2023; 12: 823.)


Zmena bakteriálneho zloženia čreva ovplyvňuje imunitné reakcie (teda aj zápaly) a to tak, že: 1, imunitný systém priamo reaguje na zmenu bakteriálneho zloženia v čreve zápalom 2, mnohé baktérie (niektoré kmene Bacteriodes fragilis) v čreve metabolizujú lepok tak, že tvoria pritom látky vyvolávajúce zápal sliznice


Zápal poškodzuje sliznicu a ak zápal trvá dlhší čas, dokáže prerásť do autoimunity. Tento proces poškodzovania sliznice cez zápaly samozrejme netrvá deň ani dva. Preto sa cieliakia objavuje u ľudí individuálne.


Bohužiaľ cisárske rezy, užívanie antibiotík a iných liekov, stres, nevhodná životospráva, konzervanty a pod. prispievajú k narušovaniu črevnej mikroflóry a naladenie imunity do zápalového stavu.


Keďže celiakia sa vyskytuje u čoraz väčšieho množstva ľudí veľkú pozornosť by sme mali venovať prevencii. Tou je posilňovanie protizápalových aktivít v čreve. Na toto sú vhodné bifidobaktérie.


Bifidobaktérie znižujú zápalové účinky zápal spúšťajúcich látok, ktoré sa tvoria z lepku.

Keďže aj najmenšie množstvá lepku pri celiakii poškodzujú črevnú sliznicu a zvyšujú riziko neskorších následkov, ako je neplodnosť, osteoporóza, ataxia (porucha koordinácie pohybu), neuropatia (poškodenie nervov), nefropatia (ochorenia obličiek), hepatitída a myalgia (bolesť svalov), postihnutí sa musia doživotne stravovať bez lepku. Za neškodnú sa považuje hranica 10 mg lepku/deň


Ale ani bezlepkové výrobky nie sú úplne bezlepkové. V Európe sa výrobok považuje za „bezlepkový“, ak obsahuje menej ako 0,02 % alebo 20 mg/kg lepku. Konzumácia 250g bezlepkového chleba na raňajky a 250g bezlepkových cestovín na obed tak už môže dosiahnuť hranicu 10mg lepku !


Probiotiká s veľmi vysokým podielom bifidobaktérií nájdete v akcii tu Probio HIT 60g (abczdravia.sk) a tu Akcia Omega 3 a Probio HIT (abczdravia.sk). Samostatne tieto probiotiká nájdete tu Probio HIT 60g (abczdravia.sk).


Ak máte v rodine diagnostikovanú celiakiu je dobre podporovať protizápalovú aktivitu v čreve. A ako vidíte aj bezlepkové potraviny obsahujú lepok a tak sú tieto probiotiká mimoriadne vhodné aj pre celiatikov.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

244 views0 comments
bottom of page