top of page
Search

Komplexný pohľad na to ako riešiť reflux a tráviace problémy s ním spojené

Reflux patrí medzi pomerne časté problémy tráviaceho traktu. Ľudia si myslia, že reflux je následok nadmernej tvorby žalúdočných kyselín. Opak je však pravdou. Nedostatočná tvorba žalúdočných kyselín vyúsťuje do refluxu a iných ochorení spojených s nedostatočným trávením. Nedostatočná tvorba žalúdočných kyselín vedie k mnohým zdravotným problémom.

Príznaky nedostatočnej tvorby žalúdočných kyselín:

- nadmerná tvorba plynov

- nadúvanie

- zápcha alebo hnačka

- grganie

- pocit ťažoby po jedle

- nevoľnosť

- nechuť konzumovať mäso (môže vám byť po ňom ťažko!)

- nutkanie na jedenie napriek plnému žalúdku

- pálenie záhy, kyslý reflux

- kašlanie bez toho aby bola prítomná infekcia

- kyslá chuť v ústach

- zápach z úst


Existujú aj následky nedostatočnej tvorby žalúdočných kyselín, ktoré sú spôsobené zlým rozkladaním (trávením) potravy v žalúdku. Bez dostatočnej tvorby žalúdočnej kyseliny sa potrava zle rozkladá. To má následok na celé telo.


- zle rozložená potrava nepriaznivo vplýva na črevný mikrobióm

- narušenie črevného mikrobiómu vedie k narušeniu imunitných funkcií a rozvoju mnohých ochorení ako alergie, kožné problémy

- narušenie trávenia vám môže spôsobiť zlé vstrebávanie živín s následkami ako lámanie nechtov alebo vypadávanie vlasov

- nedostatočne kyslé prostredie v žalúdku nedokáže dobre zničiť choroboplodné baktérie (tie nemajú radi kyslé prostredie žalúdka) čo môže zvýšiť výskyt infekcii nielen v tráviacom trakte

- narušenie trávenia vedie k narušeniu vstrebávania vápnika, horčíka, zinku, železa a vitamínov B9, B12, D a C . Toto môže vyústiť do problémov ako anémia, osteoporóza, ateroskleróza, narušenie funkcie imunity, ale aj psychiky

- nedostatočne kyslé prostredie v žalúdku vedie k premnoženiu helicobacter pylori. Naopa kyslé prostredie v žalúdku bráni premnoženiu helicobactera pylori.

- nedostatok žalúdočnej kyseliny spôsobuje nielen problémy pri trávení bielkovín (mäsa, rýb, vajec, mliečnych výrobkov) ale aj zeleniny, najmä surovej a strukovín

- zlé trávenie v žalúdku môže vyústiť k vzniku SIBO (baktérie z hrubého čreva sa dostanú do tenkého čreva čo spôsobuje zdravotné komplikácie)


Správne trávenie v žalúdku (správna kyslosť žalúdočných štiav) je nevyhnutný predpoklad na správne vylučovanie pankreatických enzýmov. Ak sa tie nedostatočne tvoria vedie to k nadmernej tvorbe plynov.


Zdravo kyslý žalúdok má vplyv na celkové zdravie. Narušenie kyslosti žalúdka sa na zdraví nepodpíše ihneď, ale po dlhšom čase. Svoju daň v podobe narušenia zdravia si vyberie určite.


Čo vedie k narušeniu správnej a zdravej kyslosti žalúdka:


- jedenie v strese

- konzumácia veľkého množstva cukru narúša správne trávenie a teda aj správnu, zdravú kyslosť žalúdka

- nedostatočný prísun bielkovín. Pre podporu zdravej kyslosti a teda aj dobrého trávenie je dôležitý dostatočný prísun bielkovín. Bielkoviny podporujú tvorbu žalúdočných kyselín. Aj teplý mäsový vývary pred jedlom pripravujú žalúdok na správne trávenie.


Tip: Ak nechcete jesť veľa mäsa v každom jedle, ako náhradu za mäso môžete použiť fermentovaný hrachovo-ryžový bielkovinový koncentrát, ktorý je ľahko stráviteľný a je dobrým zdrojom bielkovin


- nejedzte tak, aby ste mali preplnený žalúdok

- pred jedlom konzumujte horké a kyslé fermenty. Trávenie má rado kyslé a horké. Horké a kyslé fermenty podporujú vylučovanie tráviacich štiav a zabezpečujú zdravú kyslosť žalúdka. Vhodné su:


1, Sympetus Bitter bio - ferment


2, Regiogan Bitter mild bio


Užite ich pred každým jedlom na lačno 10ml


- pite dostatočné množstvo tekutín, žalúdočné šťavy sú tiež zložené z vody

- dôležitý je dostatočný prísun draslíka. Draslík podporuje tvorbu kyselín, ktoré prekysľujú žalúdočné šťavy (tie musia byť kyslé).


- ak vás už páli záha, máte kyslý reflux, deje sa to aj v dôsledku tvorby voľných radikálov, ktoré otvárajú zvierač do pažeráka. Na zneškodnenie týchto voľných radikálov užite denne 4 pastiky (dospelý človek) B12 methylcobalamín. Tie si môžete kúpiť tu:


Keď sa voľné radikály vychytávajú cez B12, nespôsobujú otváranie zvierača. Aj menej kyslé prostredie žalúdka vám dokáže popáliť sliznice pažeráka.


- obmedzte príjem kávy, alkoholu


Vhodný prípravok pri refluxe je aj Gastro Pohoda, ktorá:

- chráni sliznice žalúdka (zdravé sliznice žalúdka sú nevyhnutné pre správne trávenie!)

- podporuje rozvoj zdravého mikrobiómu v črevách (je prebiotikom)

- pôsobí protizápalovo (zápal dokáže narúšať cez rôzne mechanizmy dobré trávenie)


Gastro pohodu si môžete kúpiť tu:


- nekonzumujte pravidelne sódu bikarbónu. Krátkodobo vedie sóda bikarbóna k úľave pri pálení záhy, ale z dlhodobého hľadiska vedie k narušeniu trávenia a črevného mikrobiómu.


Ak chcete zistiť či máte správne kyslé prostredie v žalúdku urobte si tento test:


Dajte zarovnanú čajovú lyžičku sódy bikarbóny do 3/4 pohára s vodou a vypite. Je dôležité, aby sa tento test vykonával ráno nalačno. Žalúdočná kyselina v žalúdku reaguje s hydrogénuhličitanom sodným (sódou bikarbónou) a okamžite vytvára plyn oxid uhličitý, ktorý spôsobuje grganie. Záver: Čím dlhší čas do odgrgnutia, tým menej žalúdočnej kyseliny je v žalúdku.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team


 
 
 

Commentaires


bottom of page