top of page

Kde si to môžem dať zistiť a ak si to dám zistiť, čo mi z toho vyplýva? A čo s tým robiť?

Updated: Jul 4, 2023

Mnohí sa ma pýtate kde si môžete urobiť rôzne testy napr. v poslednom čase mi chodia otázky na deravé črevo.

Kde si to môžem dať zistiť a ak si to dám zistiť, čo mi z toho vyplýva? A čo s tým robiť? Mnohí sa ma pýtate kde si môžete urobiť rôzne testy napr. v poslednom čase mi chodia otázky na deravé črevo.

Prečo sa vlastne ľudia radi testujú?


Chcú vedieť, čo im vlastne je. Problém merania/diagnostiky je to, že ľudia zistia čo im je, no to im ešte nezaručuje, že zároveň budú ochotní riešiť aj svoje problémy a už vôbec nie to, budú akceptovať správne riešenie, ktoré bude pre nich neraz nepohodlné.


Poznal som mnoho príbehov ľudí, ktorí sa zdravotne trápili. Chodili po rôznych vyšetreniach či už klasických ktoré sú u nás, ale mnohí si dali urobiť dobré a na naše pomery aj drahé laboratórne testy zo zahraničia. Napriek tomu ich život lepší nebol. Nebola totiž ochota pre seba urobiť čo bolo potrebné. Neraz sa našli peniaze na diagnostiku, ale nezostali už na následné riešenie. Aj také som videl.


Čo je pri liečbe/riešení problémov a nielen zdravotných najdôležitejšie, je ochota urobiť zmenu a nie akúkoľvek, ale takú, ktorá prináša výsledok. Byť ochotný urobiť čosi pre seba je rozhodujúce. A tu je najväčší problém ľudí. Ľudia často nie sú ochotní robiť pre seba to čo majú. Ľudia si povedia, toto urobím a toto už nie.


Ďalší problém laboratórnych testov je ten, že často jeden izolovaný test napr. na deravé črevo ešte nemusí pokrývať celé spektrum príčiny vzniku zdravotných problémov, ktoré ľudí trápia. Zvyčajne je tam prítomných viacej príčin a napr. deravé črevo je jedným z nich. Merania by sa mali po čase opakovať a vyhodnocovať či bola stratégia nápravy správna a zvyčajne by sa mali robiť aj iné merania.


A ako sa teda meria deravé/priepustné črevo?

Keďže ste sa ma to mnohí pýtali skúsim dať verejnú odpoveď v nádeji, že si to mnohí prečítajú a nebudú mi písať do messengera a mailu tieto otázky, lebo ako povedia "im sa dohľadávať nechce" a čítať tiež nemajú čas. Tak radšej úkolujú mňa.


Ako zistiť deravé črevo.

Ak máte zvýšenú hladinu IgG4 protilátok máte deravé črevo. IgG protilátky sa skladajú z viacerých podskupín a IgG4 protilátky sa tvoria ako neutralizačné protilátky napr. proti alergénom, ktoré nadmerne vstupujú cez deravé črevo. Preto jedným znakom deravého čreva je zvýšenie IgG4, nie celkového IgG ale len IgG4!


Čo znamená zvýšená hladina IgG4?

Ak imunita na nejakú zložku potravy (merajú sa tam jednotlivé potenciálne alergény) reaguje zvýšením tvorby IgG4, vieme že sa do tela dostáva viacej danej látky cez deravé črevo. Ak je na alergén vytvorená protilátka IgG4 imunita na ňu reaguje bez vzniku zápalu, teda bez alergickej reakcie. Imunita je tolerantná na danú látku a alergén je v tele zlikvidovaný tak, že nespustí alergickú reakciu - zápal. Tvorba IgG4 na nejaku zložku potravy ešte neznamená že ste na ňu alergický na toto si dávajte pozor ak si taký test dáte robiť! Tento test by sa mal dať urobiť aj u nás. Kde neviem, pohľadajte si to.


Z tohto vyplýva, že zvýšené hodnoty IgG4 sú znakom deravého čreva a tým pádom potravinové alergie sú následkom deravého čreva. Každý kto má potravinovú alergiu, má deravé črevo.


Sú aj iné znaky deravého čreva, ako napr. zonulín. Zonulín je bielkovina uvoľnujúca sa pri deravom čreve. Deravé črevo sa týka tenkého čreva. Tým, že sa zonulín uvoľňuje v tenkom čreve, môže byť zonulín zmetabolizovaný baktériami v hrubom čreve a takto sa nemusí odhaliť syndróm deravého čreva presne.


Ak je zvýšená hladina zonulínu v stolici, je to istota deravého čreva, ale bohužiaľ ani nízke hodnoty zonulínu nie sú garanciou toho, že črevo nie je deravé. Dôvod som vysvetlil cez schopnosť baktérií v hrubom čreve ho zmetabolizovať. Mimochodom gliadín z lepku zvyšuje uvoľnovanie zonulínu. Čiže lepok sa podieľa na syndróme deravého čreva.


Ktoré je jediné presné meranie?

Je to meranie špeciálnej bielkoviny (Intestinal fatty-acid binding protein), ktorá sa uvoľňuje do krvi keď dôjde k syndrómu deravého čreva. U nás sa tento test nerobí a ani ho tu nikto sprostredkovane neponúka. Aspoň ja o tom neviem. Ak sa mýlim, ospravedlňujem sa.


A ako vzniká syndróm deravého čreva?

Jedným z príčin vzniku sú zápaly. Zápaly vznikajú v čreve napr. tak, že črevné baktérie sa dostanú do kontaktu s črevnými bunkami. Na bunkách črevnej sliznici leží vrstva slizu, ktorá bráni kontaktu črevných baktérií so sliznicou čreva. V tenkom čreve ( syndróm deravého čreva sa týka výlučne tenkého čreva) je vrstva hlienu tenšia ako v hrubom čreve. Hlien v hrubom čreve je hrubší a má 2 vrstvy. Preto je tenké črevo zraniteľnejšie na vznik deravého čreva.


Ak sa v čreve premnožia patogénne baktérie ,tie môžu tvoriť enzýmy rozkladajúce sliz a toto umožní kontakt baktérií s bunkami sliznice a vznik mikrozápalov. Tieto mikrozápaly následne vedú k vzniku syndrómu deravého čreva.


Jedným zo základov čo by ste mali urobiť pre riešenie deravého čreva je dať si do poriadku črevnú mikroflóru. Pri obnovovaní črevnej mikroflóry zohrávajú dôležitú úlohu prebiotiká a probiotiká. Štúdie preukázali že ich užívanie má vplyv na významný pokles koncentrácie zonulínu (je to znak deravého čreva) a tým zlepšenie funkcie črevnej bariéry.


V našom e-shope si môžete zakúpiť probiotiká a prebiotiká v akciovom balíčku tu Akcia Šťastné bruško a Provital Fiber (abczdravia.sk) a samostatne tu Šťastné bruško PROBIO 50g (abczdravia.sk), Provital Fiber 90 g (abczdravia.sk).


Provital fiber je fermentovaný extrakt z 36 druhov ovocia a zeleniny, ktoré v čreve zabraňujú zápalom a pomáhajú upokojiť imunitný systém.


Mikrovláknina z ProvitalFiber sa v čreve mení na špeciálne tuky (butyrát), ktoré vyživujú sliznice a pôsobia protizápalovo. Enzýmy obsiahnuté v Provital Fiber podporujú trávenie prijatej potravy. Provital Fiber chráni sliznicu čreva pred priepustnosťou.


V Probital Fiber nájdete aj probiotikum Bacillus subtilis DE111, ktorý pomáha bojovať bojovať proti infekciám vrátane Clostrídium difficile a Helicobacter pylori, pri refluxe žalúdočnej kyseliny a pomáha tvoriť látky vyživujúce črevnú sliznice a chráni sliznicu čreva pred priepustnosťou.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk andrej.medved9@gmail.com

369 views0 comments
bottom of page