top of page

Ako podporiť správne fungovanie imunity v mozgu? Čo vlastne imunitné bunky v mozgu pre nás robia? Čo sa stane ak dobre nepracujú?

Mikroglie tvoria asi 10-15% buniek nachádzajúcich sa v mozgu. Sú hlavnými imunitnými bunkami v centrálnom nervovom systéme (mozog a miecha).





Mikroglie sú kľúčovými bunkami pri celkovej “údržbe” a starostlivosti o mozog. Neustále kontrolujú nervové bunky a sú kľúčové pre udržiavanie normálnych funkcií mozgu. Mikroglie neustále monitorujú funkcie nervových buniek a chránia ich. Správne fungovanie mikroglií je dôležité pre celkové zdravie a fungovanie centrálneho nervového systému.


Mikroglie sú zodpovedné za pohltenie a odstránenie bunkového odpadu, odumretých buniek a toxických bielkovín z mozgu. Správne fungujúce mikroglie bránia nadmernému zápalu čím chránia mozog pred poškodením. Podporujú prežitie neurónov, hojenie tkanív a regeneráciu. Mikroglie hrajú kľúčovú úlohu v rôznych neurovývojových procesoch potrebných na správne dozrievanie a funkciu mozgu.


Pokojové mikroglie sú dôležité pre všetky uvedené funkcie, ktoré som opísal vyššie. Ak sa však mikroglie aktivujú cez:


- infekcie

- traumu

- stres

- časticami odumretých baktérií, ktoré sa nazývajú lipopolysacharidy

- zápalovými cytokínmi (špeciálne bielkoviny uvoľňované pri zápaloch v tele)

- hormónmi


-uvedú sa do zápalového stavu čo spôsobuje neurozápal v centrálnom nervovom systéme. Ak trvá aktivácia mikroglií dlhší čas , môže to viesť k poškodzovaniu centrálneho nervového systému.


Pre bunky imunitného systému, ktoré sú dôležité pre centrálny nervový systém je dôležité čo sa deje v čreve. V čreve sa totiž tvorí látka, kyselina maslová, ktorá je dôležitá pre správne fungovanie imunity v našom mozgu. Kyselina maslová hrá dôležitú úlohu pri dozrievaní mikroglií a znižovaní aktivácie mikroglií. Kyselina maslová dokáže spôsobiť, aby sa mikrogie dostávali z aktivovaného stavu do pokojového, čiže má v mozgu protizápalové účinky.

Zápal v mozgu má mnohé negatívne účinky napr. spôsobuje neurodegeneratívne ochorenia, ale zhoršuje aj psychiku. Preto sa kyselina maslová napr. podieľa na zlepšení úzkostných a depresívnych správaní, alebo účinne znižuje chronické poškodenie centrálneho nervového systému alkoholom.


Ako vidíte, črevo je z mozgom prepojené a preto sa neraz hovorí o osi ČREVO-MOZOG. Dnes pozorujeme masívny nárast črevných problémov. Ale rovnako vidíme čoraz viacej

porúch s fungovaním centrálneho nervového systému. Ako vidíte, úzko to súvisí. Ľudia si cez nevhodnú životosprávu neničia len črevo, ale aj imunitu a ako vidíte aj mozog. Dnes sa nám už rodia deti s rozvráteným črevom a imunitou. Alergie a atopické dermatitídy sú jedným z dobre viditeľných dôkazov. Zároveň u ľudí vidíme čoraz väčšie problémy s psychikou a pod.

Ničením čreva si ničíme budúcnosť. Hlavne, že jeme to čo síce lahodí našej chuti ale ničí to naše črevo a cez črevo, mozog a psychiku.


Najväčším výrobcom kyseliny maslovej v čreve je Faecalibacterium prausnitzii. Táto baktéria je dôležitá nielen pre naše črevo, ale ako vidíte aj náš mozog.

Patentovaný extrakt z kozinca blanitého (Astragalus membranaceus) a čínskeho ženšenu (Panax notoginseng), ktorý máme použitý v Nutri-absorb zvyšuje množstvo Faecalibacterium prausnitzii o 420%. Tento výrobok nepomáha len vášmu črevu ale ako som vám ukázal, aj vášmu mozgu.


Nutri-absob si môžete kúpiť v akcii tu: https://www.abczdravia.sk/.../akcia-dobre-cukry-nutri-absorb a Dobré cukry obsahujú špeciálne cukry, ktoré vyživujú tak črevo ako aj mozog.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

315 views0 comments
bottom of page