top of page

Aj toto je jeden z dôvodov, prečo je čoraz viac detí s autizmom a prečo má čoraz viac ľudí rakovinu, či autoimunitné ochorenie.

Viete prečo sú ťažké kovy nebezpečné pre naše zdravie? Tých dôvodov je viac. Poďme sa na to pozrieť.




  1. Vytláčajú z väzobných miest minerály a stopové prvky. Mnohé enzýmy v našom tele potrebujú na svoje fungovanie minerály a stopové prvky. Tieto sa viažu na miesta na ktoré sa viažu aj ťažké kovy. Ak prijímame do tela ťažké kovy obsadzujú miesta minerálom a stopovým prvkov. Následne enzýmy prestávajú fungovať. Naruší sa tak biochémia v tele a vzniká choroba.

  2. Spúšťajú vysokú tvorbu agresívnych látok nazývajúcich sa voľné radikály. Voľné radikály v tele poškodzujú bunky a spúšťajú zápaly a mutácie (autizmus , rakovina je napr. výsledkom mutácií) a urýchľujú starnutie

  3. Poškodzujú črevnú mikroflóru a spôsobujú deravé črevo. A pri tomto bode sa trochu zastavím prečo sa to deje.


V čreve človeka sa nachádzajú 2 veľké skupiny baktérií.


  1. Grampozitívne baktérie

  2. Gramnegatívne baktérie


Medzi grampozitívne baktérie patria Bifidobacterie či Lactobacilli ale aj iné kmene, ale tieto dva sú pre vás asi najznámejšie. Grampozitívne baktérie dokážu na svojom povrchu na seba viazať ťažké kovy a vylučovať ich z tela von. Gramnegatívne baktérie to nedokážu. Ak máme v čreve menej grampozitívnych baktérií dochádza k zhoršenému vylučovaniu ťažkých kovov a tým sa vytvárajú aj podmienky pre:


  • zápaly

  • zrýchlené starnutie

  • choroby

  • mutácie


Ťažké kovy spôsobujú aj to, že sa sa v našom čreve mení rovnováha baktérii v prospech zdraviu škodlivých baktérií . To vytvára podmienky pre rozvoj syndrómu deravého čreva. Cez deravé črevo sa následne lepšie vstrebávajú do tela ťažké kovy a iné choroboplodné látky. To vytvára podmienky pre rozvoj zápalu, poškodzovanie buniek a rozvoj mutácií.


Nakoľko je naša civilizácia neustále konfrontovaná rôznymi ťažkými kovmi, ktoré preťažujú črevo, no nielen to, je pre nás "psou" povinnosťou starať sa o črevo, lebo ťažké kovy pôsobia podobne ako antibiotiká. Dlhodobo vytvárajú lepšie podmienky pre premnoženie zdraviu škodlivých baktérií , zápaly a deravé črevo.


Keď sa pozriete dnes koľko detí trpí autizmom, rakovinou, rôznymi alergiami, atopiami či autoimunitou, toto nie je náhoda. Toto je dielo toho, že sme ako civilizácia vytvorili podmienky na vznik týchto problémov. Zároveň sme neurobili buď nič, alebo veľmi málo aby sme neutralizovali negatívne vplyvy týchto látok na naše zdravie ako napr. ťažké kovy.


Ak hľadáte dobrý spôsob ako sa starať o svoje črevo tak je dobré podporiť črevný mikrobióm cez probiotiká a prebiotiká.

V tejto akcii si môžete zakúpiť napr. vami obľúbené probiotiká Šťastné bruško a prebiotiká s protizápalovými polyfenolmi Provital Fiber.


Alebo probiotiká Mikroveda life obsahujú v sebe tiež protizápalové polyfenoly. https://www.abczdravia.sk/p-307/akcia-2x-mikroveda-life



Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme.

Andrej Medveď a jeho team



565 views0 comments
bottom of page