top of page

Poškodené mitochondrie ako zdroj psychických problémov

Keď som sa začal venovať zdraviu, tak asi najviac ma zaujali mitochondrie. Malé bunkové elektrárne. Objavovanie týchto, väčšinou populácie nepoznaných súčastí našich buniek, bolo pre mňa fascinujúce. A ešte fascinujúcejšie bolo zisťovať čo všetko tieto malinké súčasti bunky so svojou vlastnou DNA ovplyvňujú. Mimochodom, mitochondrie v celom tele vážia okolo 6-10 kg.

Jednou z vecí, ktoré mitochondrie ovplyvňujú je aj psychika. Akonáhle sa v mitochondriách tvorí menej energie, prejavuje sa to aj na našich náladách. Strata záujmu, nedostatok energie a problémy s koncentráciou, ktoré trápia čoraz viac ľudí, môžu byť tiež spôsobené obmedzeným prísunom energie v mozgu.


Mnohé štúdie ako napríklad „Karabatsiakis A a kol., Transal Psychiatry 2014; 4 e397; doi: 10,1038 / tp.2014,44“ potvrdzujú, že malé bunkové elektrárne ovplyvňujú aj našu psychiku. Zisťujeme, že mitochondrie ovplyvňujú omnoho viac procesov v tele ako sme si doposiaľ mysleli.


Čo je však zarážajúce, že mnohé lieky používajúce sa dnes v medicíne ako napríklad statíny, antibiotiká, lieky na vysoký krvný tlak, srdce a podobne masívne poškodzujú mitochondrie. Tu len málokto hľadá súvislosť s tým, ako sa mení psychické zdravie moderného človeka. Drogy nazývajúce sa liekmi cez ničenie mitochondrií ruinujú človeka na psychickej úrovni.


A na záver ešte jedna úvaha. Veľa ľudí si myslí, že čokoláda plná cukru zlepšuje náladu. Naozaj si po tomto článku myslíte, že čokoláda pomáha ľudom s psychikou? To by musel byť cukor niečím, čo mitochondrie milujú. Na krátko to fungovať bude, ale následne sa veci budú zhoršovať.



Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie to čo máme

Andrej Medveď a jeho team

www.andrejmedved.sk

www.weltfit.sk

www.abczdravia.sk

tel. 0911 295 859

andrej.medved9@gmail.com

2,073 views0 comments
bottom of page