top of page

Ako vznikajú zápaly v tele?

Neraz sa ma mnohí pýtate ako vznikajú v tele zápaly a prečo ich vlastne v klasických laboratórnych testoch nevidno. Ukážem vám príklad na vzduchu, ktorý dýchame. Vzduch ktorý dnes dýchame obsahuje prachové častice. Údaje o prachových časticiach sa neraz zverejňujú v rôznych hláseniach. Mesto, ktoré je obzvlášť postihnuté prachovými časticami (alebo malými pevnými časticami je napríklad Ružomberok), ale ani iné mestá to často nemajú v poriadku.

Tieto maličké častice sa dostávajú do tela a postihnuté sú najmä dýchacie cesty. Pevné častice v tele spúšťajú cez mechanické dráždenie mikrozápaly. Každý zápal vždy zvyšuje tvorbu voľných radikálov. Voľné radikály sú agresívne látky schopné poškodzovať bunky a spúšťať zápal. Toto sa môže diať roky. Organizmus to pokiaľ je mladý a silný zvláda. Voľné radikály zneškodní antioxidačný systém, zápal je vďaka napríklad vitamínu D3 a kortizolu zahasený a živiny v potrave ako B vitamíny, fosfolipidy, cholesterol a podobne zregenerujú poškodenia.


Ak však:

· neprijímame dostatok živín potrebných na regeneráciu (tuky, bielkoviny),

· neprijímame dostatok živín potrebných na tvorbu antioxidantov (mangán, meď, železo, vitamín B2 a podobne),

· sa v čreve sa dostatok mastných kyselín s krátkym reťazcom,

· sme vystavení psychickému stresu,

· sme vystavení fyzickému stresu,

· sme v kontakte s ďalšími látkami spúšťajúcimi zápal (elektrosmog, ťažké kovy, chemikálie a podobne),

· narušíme si črevo,

· atď.

telo postupne stráca kontrolu nad tým čo sa deje. K poškodeným bunkám sa cez poslov zápalu lákajú bunky imunitného systému a spúšťa sa subklinický (neprejavuje sa typicky) zápal.


Tento zápal sa už dá merať cez:

· poslov zápalu ( cytokíny),

· zoxidovaný LDL cholesterol (toto si nepleťte s bežným LDL cholesterolom, nie je to to isté),

· množstvo energie v bunke ( znížené množstvo energie v bunke je znakom zápalu, ale aj málo energie v bunke aktivuje zápal).


Zápaly môžu prebiehať v tele nepozorovane roky. Bez toho, aby sa u človeka prejavovali typickými znakmi ako zvýšená teplota, bolesť, opuchnutie či začervenanie. Prebiehajúci zápal vyčerpáva imunitu a zvyčajne sa dlhodobým vyčerpaním mení ochota ničiť vnútrobunkové parazity medzi ktoré patria chlamýdie, borélie ale aj vírusy. Tie sa neraz usadia v tele a podporujú deštrukciu organizmu.


Vy chodíte po lekároch a keďže lekár z toho čo som písal nesleduje nič, vyhodnocuje váš stav ako "ste zdravý". Vy to vyhodnocujete rovnako, lebo netypické znaky zápalu ako:

· problémy so spánkom,

· nutkanie často jesť,

· chuť na sladké,

· únava,

· nízky krvný tlak,

· strata libida,

· atď.

nevyhodnocujete ako problém, lebo to vidíte aj u iných ľudí a navyše autorita lekára má predsa vždy pravdu. A keď lekár povie že ste zdravý, tak ste zdravý a hotovo.


Neskôr sa môžu pridružiť nejaké problémy, ale výsledky z laboratórií stále ukazujú, že je všetko OK. A tie sa tiež nemôžu mýliť. A až jedného dňa sa to stane. Nájdu vám to či ono a vy sa čudujete ako to, veď doteraz som bol zdravý. Bohužiaľ neboli ste, len ste mali prejavy, ktoré ste nechceli, nevedeli rozpoznať a lekár tiež.


Tragédiou je aj to, že aj celá diagnostika je podriadená tomu, aby sa to nerozpoznalo. A prečo? Lebo to nevedia riešiť v zárodkoch a musia počkať na stav kedy to prepukne. Vtedy vám už vedia dať lieky potláčajúce príznaky. Nič viac. Takúto „geniálnu“ medicínu dnes máme.



Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie to čo máme

Andrej Medveď a jeho team

www.andrejmedved.sk

www.weltfit.sk

www.abczdravia.sk

tel. 0911 295 859

andrej.medved9@gmail.com


290 views0 comments
bottom of page