top of page

Sebaklam alebo nevedomosť?

Updated: Mar 1, 2023

Mnohí to pravdepodobne poznáte. Vaše dieťa resp. vás trápi atopický ekzém a idete tento problém riešiť k moru. Pri mori sa koža za pomerne krátky čas zotaví a vy vidíte, že problém sa "zázračne” vďaka moru stratil.

Za tento fenomén je zodpovedná morská voda bohatá na minerály a stopové prvky, ktoré veľmi priaznivo pôsobia na pokožku. Spomaľujú a tlmia zápal, zvyšujú odolnosť kože, zmierňujú pálenie a svrbenie. Morská soľ čistí kožu, podporuje prekrvenie a metabolizmus kože. Z pokožky sa ľahšie vyplavujú odumreté kožné bunky a podporuje sa tvorba nových kožných buniek.


Potom odídete a prídete domov a zrazu sa po nejakom čase všetko vráti do starých koľají. Koža sa začne postupne meniť, svrbieť, vysychá a zapáli sa. Nastáva sklamanie, rozčarovanie a pocit bezmocnosti a spomienok na zázračné pôsobenie morskej vody. Myšlienka na použitie kortikoidnej masti prináša nočné mory.


Prečo sa teda liečivý účinok morskej vody na kožu po návrate domov vytratí?

Problémy s kožou pri atopickom ekzéme sú spúšťané z vnútra. Vonkajšie faktory vplývajúce na kožu (ako napr. niektoré baktérie žijúce na koži) by nikdy nespôsobili problém, ak by koža nebola narúšaná z vnútra. A čo je tým tajomným narušiteľom kože pri atopickom ekzéme?

Sú to bielkoviny, ktoré tvoria bunky časťou imunity ktorá sa volá TH2. Tieto bielkoviny nazývame cytokíny. TH2 imunitu tvorí TH2 cytokíny. Nadmerná aktivita TH2 imunity vytvára vykoľajenie imunity smerom k TH2. Toto má pre ľudí zdravotné následky.


Týchto bielkovín, cytokínov tvoriacich TH2 imunitou je viacej ale jedným z hlavných "vinníkov" je tu bielkovina (cytokín), ktorá sa volá interleukín 4. Interleukín 4 je zodpovedný za narúšanie kože z vnútra. Preto je pri stredne ťažkých a ťažkých stavoch atopického ekzému je klasickej medicíne liečba zameraná na to, aby sa zabránilo pôsobeniu interleukínu 4 na bunky. Napr. ľudom sa preto podáva liečivo, ktoré sa volá Dupixent s účinnou látkou Dupilumab.


Toto liečivo síce nerieši príčinu prečo sa nadmerne interleukín 4 tvorí, ale bránia tomu aby telo (bunky, tkanivá) na tieto bielkoviny (cytokíny) reagovalo čo vy vidíte ako problém s pokožkou. Tým, že toto liečivo blokuje časť imunity, samozrejme má to aj následky ako napr. zvýšená náchylnosť na parazitálne infekcie. Toto isté liečivo sa môže podávať napr. nielen pri atopickom ekzéme ale napr. aj pri astme. A tu by som sa pozastavil.


Ako vidíte ekzém so stredne ťažkým alebo ťažkým priebehom sa lieči rovnakým liečivom a aj spôsobom ako napr. astma. Rovnaké látky tvorené pri imunitnej nerovnováhe (imunitnom vykoľajení) v tele. spôsobujú rôzne problémy v rôznych častiach tela. Preto ak sa pri atopickom ekzéme sústredíte len na kožu (more , mastenie kože) a nepozriete sa na imunologický aspekt tohoto problému, je len otázka času, kedy sa vyskytnú ďalšie zdravotné problémy u ľudí s atopickým ekzémom.


Samozrejme následok nemusí byť len astma, ale aj ďalšie problémy. Napr. pri dominancií TH2 imunity vznikajú alergie alebo napr. sa znížení odolnosť organizmu voči patogénom. Prečo? Lebo interleukín 4 blokuje časť imunity, ktorá je zodpovedná za ničenie patogénov (vírusov, baktérií). A imunita ničiaca patogény (ale aj rakovinové bunky) nevie účinne zasahovať voči choroboplodným baktériám či vírusom.


A tak sa nie je čo čudovať, že u detí trpiacich ekzémom sa časom vyvinú alergie alebo sú často choré a prechádzajú zo soplíkov do kašlíkov a o týždeň či dva repete. Keď je ich imunita vykoľajená bol by zázrak keby to tak nebolo.


A nakoniec si povieme príbeh dievčatka s ekzémom, teda vykoľajenou imunitou smerom k TH2 dominancii. Malé dievčatko časom vyrastie a stane sa z nej dospelá žena, nájde si partnera a otehotnie. (mimochodom TH2 imunita spúšťa aj zvýšenú tvorbu histamínu a ten dokáže v počiatočných fázach tehotenstva spúšťať potraty).


Počas tehotenstva sa ženám automaticky posilní TH2 imunita a mladá žena ho už dominantnú má. A v tehotenstve sa to ešte viac prehĺbi - imunita sa viac vykoľají. Toto sa bohužiaľ prenesie na dieťa, ktoré sa vyvíja v jej lone. Takto sa narodia deti s viac vykoľajenou imunitou ako je normálne. Lebo sa deti sa vždy robia s vykoľajenou imunitou smerom k TH2.

Ak je vykoľajenie imunity dosť veľké “vďaka stavu imunity matky”, jej deťom sa ekzém objaví už počas dojčenia v prvých dňoch, týždňoch či mesiacoch po narodení. U tých detí, kde je vykoľajenie imunity menšie, ekzém nastúpi po prvých príkrmoch resp. po zaradení obilnín či jedál bohatých na sacharidy.


Keďže táto vykoľajená imunita smerom k TH2 nevie dobre zvládať vírusy niet sa čo čudovať, že herpetické vírusy sa môžu veselo prejavovať napr. ako afty, čo dnes vidíme viac ako inokedy v minulosti. Deti bývajú často choré a čo vám budem písať toto už doma poznáte.

A čo si myslíte, čo nás ľudí do budúcna čaká, keď som vám ukázal ako sa tento imunologický problém časom prejaví na ďalších generáciách, na vašich deťoch a vnúčatách, keď už viete, že stav imunity matky je jeden z faktorov, ktoré ovplyvňuje imunitu jej dieťaťa. A chcete sa na to vôbec pozrieť? Alebo je to pre vás tak hrozné a desivé, že radšej to ani nechcete vidieť v nádeji, že ktosi vynájde zázrak?


Áno vyrobili sme si obrovský problém. Problém, ktorý nám bolo pohodlné ignorovať, nevidieť ho a dnes na to doplácajú najmenšie deti a trpia za to, že nám sa nechcelo nič urobiť preto, aby sme to riešili príčinne. Lebo je jednoduchšie si dávať na seba mastičky a chodiť k moru ako riešiť zmenou životosprávy a byť zodpovedný k sebe a tým aj k deťom aj keď ešte nie sú možno na svete.


Moje odporúčanie.

1, Treba riešiť črevo u dospelých napr. týmto MikroVeda PUR 500 ml (abczdravia.sk) alebo u detí týmto Šťastné bruško PROBIO 50g (abczdravia.sk)

2, Posilňovať imunitu, ktorá je protihráčom TH2 imunity a tlmí ju cez toto Kvercetín komplex 60 kapsúl (abczdravia.sk)

3, Kožu potierať prírodnými protizápalovými krémami a olejmi

- pupalkový olej

Zmena stravy na nízkosacahridovú.


Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk https://www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com


683 views0 comments
bottom of page