top of page

Môže byť nedostatok tohto minerálu príčinou problémov s imunitou?

Updated: Jul 4, 2023

Na správne fungovanie našej imunity má vplyv mnoho faktorov. Jedným z nich sú aj minerály a stopové prvky. Pravdepodobne vás pri imunite z minerálov napadne selén či zinok. Ale dôležité je aj železo.

Môže byť nedostatok tohto minerálu  príčinou problémov s imunitou? Na správne fungovanie našej imunity má vplyv mnoho faktorov. Jedným z nich sú aj minerály a stopové prvky. Pravdepodobne vás pri imunite z minerálov napadne selén či zinok. Ale dôležité je aj železo.

Dnes vám ukážem, ako železo ovplyvňuje náš imunitný systém.

Bunky vrodeného imunitného systému, ktoré sa volajú makrofágy môžu pôsobiť na zápal dvojakým spôsobom. 1, zápal podporujúco - prozápalovo 2, zápal tlmiaci - protizápalovo Ak pôsobia prozápalovo označujeme ich ako M1 makrogáfy ak pôsobia protizápalovo označujú sa ako M2 makrofágy.


A práve na to, či sa budú makrofágy deliť na M1 alebo M2 vplýva aj železo.

Znížená dostupnosť železa posúva makrofágy k prozápalovému typu M1.

Nedostok železa podporuje aj ďalšie bunky vrodeného imunitného systému, ktorými sú žírne bunky alebo inak nazývané mastocyty.


Nedostatok železa vedie k tomu, že mastocyty sa veľmi dobre degranulujú. Degranulácia je spôsob ako mastocyty uvoľnia mnohé látky ktoré dokážu podporovať zápal ako napr. histamín.


Mastocyty (žírne bunky) sa nachádzajú vo veľkom množstve v sliznici nosa a dýchacích ciest, ako aj tráviaceho ústrojenstva. Mastocyty uvoľňujú, ako som už spomínal, histamín a privolávajú na miesto zápalu ďalšie bunky imunitného systému. Významne sa tak podieľajú na zápalových reakciách a jeho zosilňovaní. Mastocyty sa významnou mierou podieľajú napr. na alergických reakciách.


Nedostatok železa zároveň vedie k tomu, že sa znižuje bunková imunita a zvyšuje sa aktivita imunity, ktorá vedie k astme, alergiám či atopiám.

Aj B bunky tvoriace protilátky sú ovplyvnené železom. Pri nedostatku železa tvoria viacej IgE protilátok (toto je problém pri alergiách).


Chronický nedostatok železa je teda rizikovým faktorom pre vznik atopických a alergických ochorení. Štúdie totiž ukazujú, že alergici majú oveľa častejšie anémiu z nedostatku železa a že nedostatok železa v tehotenstve zvyšuje riziko alergie u detí.


Ak trpíte nedostatkom železa, máme tu tieto doplnky obsahujúce dobre vstrebateľné železo, ktoré nezaťažuje tráviaci trakt:


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

270 views0 comments
bottom of page