top of page

Bolia vás kĺby, máte ich opuchnuté, zapálené a máte znížený rozsah pohybu?

Čo s tým robiť? Ktorý kolagén je najsilnejší na kĺby?

Bolia vás kĺby, máte ich opuchnuté, zapálené a máte znížený rozsah pohybu?

Príznaky, ktoré som vám opísal v nadpise sú často spojené s osteoartrózou (degeneratívne ochorenie kĺbov). Pri tomto ochorení kĺbov dochádza k poškodeniu chrupavky (rozpadá sa) a kostí v kĺboch. Osteoartróza je ďaleko viac ako len mechanické opotrebenie kĺbov, pretože na vzniku a postupe ochorenia sa podieľajú aj iné faktory ako napr. zápalové.


Klasická medikamentózna liečba artrózy a iných kĺbových ochorení sa zameriava hlavne na užívanie protizápalových liekov bojujúcim proti bolesti (ibuprofén, diklofenak a pod. ) Dlhodobé užívanie týchto liekov však prináša množstvo rizík, od krvácania do žalúdka až po zlyhanie obličiek.


Aby si telo mohlo opraviť poškodené kĺby, prvým krokom ktorý je nevyhnutné urobiť je liečiť zle fungujúci imunitný systém a prerušiť rozpad a zápal chrupavky. Len toto preladenie imunitného systému zo zápalového stavu do protizápalového stavu, umožňuje prechod od rozpadu kĺbov na tvorbu kĺbov a tým aj na trvalú liečbu problémov s kĺbmi.


V pokročilých štádiách osteoartrózy sa degradačnými (degenerácia je upadanie) procesmi uvoľňujú časti kolagénu typu II. Kolagén typu II. je hlavným kolagénom v ľudskej chrupavke. To vyvoláva imunitnú (zápalovú) odpoveď proti kolagénu typu II, čím sa podporuje odbúravanie chrupavky a rozširovanie zápalu. Choroba kĺbov napreduje.


Mnoho ľudí pri problémoch s kĺbmi hľadajú ten "najsilnejší" kolagén. Ale pokiaľ sa nezastaví zápal a rozpad chrupaviek žiadny kolagén nie je dosť silný na to aby zvrátil ochorenie.

Silu nejakej látky sme sa naučili merať v jej množstve. Toto môže byť pravda, ale aj nemusí. A pravda to nie ak sa pozrieme na nedenaturovaný (nezmenený) kolagény typu II.


Nedenaturovaný kolagén typu II. sa líši od iných foriem kolagénu, lebo ako jediný ovplyvňuje reakciu imunity! Jeho imunologická aktivita je zachovaná vďaka tomu, že sa nedenaturuje - trojrozmerná špirála proteínov zostáva počas jeho získavania nedotknutá !

Po príjme nedenaturovaného kolagénu typu II. reaguje tento kolagén v čreve s imunitným systémom. Aj veľmi malé množstvo tohto kolagénu ovplyvňuje imunitný systém a vďaka tomu telo začne tvoriť viacej buniek imunitného systému s protizápalovým účinkom. Tieto protizápalové bunky potom putujú do kĺbov cez lymfatický systém a umožňujú aby sa opravovali poškodené tkanivá.


Sila nedenaturovaného kolagénu typu II. nespočíva v jeho množstve. Sila nedenaturovaného kolagénu typu II. je v jeho schopnosti spôsobiť protizápalovú aktivitu imunity!

Štúdie na ľuďoch sa dokázalo, že užívanie nedenaturovaného kolagénu typu II. znížilo tažkosti s kĺbmi o 30 % a bolesť o 40 %. Okrem toho sa ukázalo, že užívanie nedenaturovaného kolagénu typu II. je výrazne účinnejšie ako nielen placebo, ale aj kombinácia glukozamínu a chondroitín sulfátu, ktoré sa bežne používajú v rôznych doplnkoch stravy. Okrem toho ľudia potrebovali podstatne menej liekov proti bolesti, ktoré boli počas štúdie s nedenaturovaným kolagénom typu II. povolené ako núdzové lieky.

Nedenaturovaný kolagén typu II. nájdete v našom výrobku Stopbol a jeho účinky sme podporili hydrolyzovaným keratínom. Nami použitý hydrolyzovaný keratín dokáže byť na 96% absorbovaný (vstrebaný) telom. V nami použitom prémiovom hydrolyzovanom keratíne sú bielkovinové častice menšie ako mnohé konkurenčné keratíny na trhu a 8x menšie ako sú v kolagénoch.


Hydrolyzovaný keratín podporuje procesy nevyhnutné pre vývoj, tvorbu a regeneráciu chrupaviek a kĺbov. Nami použitý hydrolizovaný keratín znižuje v kĺboch tvorbu zápalovej látky s názvom Interleukín-1β, ktorá je dôležitým znakom artritídy a osteoartritídy. Interleukín-1β podporuje zápal, bolesť a rozpad tkaniva. Znížením Interleukínu-1β sa znižuje zápal kĺbov, stuhnutosť kĺbov ako aj bolesť kĺbov a rozpad kĺbov.


Stopbol je skvelý pomocník pri problémoch s kĺbmi a v akcii si ho môžete kúpiť tu Akcia 2x Stopbol (abczdravia.sk) a samostatne tu Stopbol (abczdravia.sk).


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk andrej.medved9@gmail.com

376 views0 comments
bottom of page