top of page

Aký kolagén si zvoliť pri bolestiach kĺbov?

Updated: Jul 4, 2023

Bolesti kĺbov sú pre ľudí mimoriadne nepríjemne. Príčinou bolesti bývajú zápalové procesy prebiehajúce v kĺboch. Ľudia proti bolesti často užívajú rôzne typy liekov ako napr. paracetamol, ibuprofén, kortikoidy či chemoterapeutiká (metotrexát).

Aký kolagén si zvoliť pri bolestiach kĺbov? Bolesti kĺbov sú pre ľudí mimoriadne nepríjemne. Príčinou bolesti bývajú zápalové procesy prebiehajúce v kĺboch. Ľudia  proti bolesti často užívajú rôzne typy liekov  ako napr. paracetamol, ibuprofén, kortikoidy či chemoterapeutiká (metotrexát).

Mnohé tieto lieky majú mnoho vedľajších účinkov na pečeň, gastrointestinálny trakt ale aj na srdce a pod. Mnohí ľudia preto hľadajú buď alternatívu k týmto liekom alebo prírodné látky, ktoré majú na kĺby protizápalové účinky a pomáhajú pritom kĺby regenerovať.


Dobrou alternatívou môže byť nedenaturovaný kolagén II typu.

Nedenaturovaný kolagén II typu je kolagén vo svojej neporušenej prírodnej (prirodzenej) forme. Pre jeho účinok je prirodzená neporušená štruktúra nevyhnutná ! Nemusí sa užívať v gramoch ako bežne používané kolagény ale stačia miligramy.

Nedenaturovaný kolagén II typu je vhodný užívať pri zápalových ochoreniach kĺbov ako je artróza či reumatizmu.


Účinok nedenaturovaného kolagénu II typu je dokázaná mnohými štúdiami.

Napríklad pacienti, ktorí mali reumu v priemere 11 rokov a užívali nedenaturovaný kolagén II typu ako doplnok ku svojim liekom (protizápalové lieky nehormonálneho pôvodu a kortikosteroidy), zaznamenali pri užívaní nedenaturovaného kolagén II typu zlepšenie citlivosti a zníženie opuchu kĺbov v porovnaní s ľudmi užívajúcimi placebo.

(Zdroj: Barnett ML, Kremer JM, St Clair EW, et al. Treatment of rheumatoid arthritis with oral Typ II collagen, Results of a multicenter, double-blind, placebo-controlled trial. Artritis Rheum, 1998( Feb. 41(2): 290-7)


Nedenaturovaný kolagén II typu môže nielen znížiť bolesť, ale tiež pomôcť zastaviť poškodenie kĺbov, ak sa užíva v skorých štádiách osteoartritídy.


Placebom kontrolované klinické štúdie s nedenautovaným kolagénom II typu sa uskutočnili u pacientov reumatizmom a aj s reumatizmom u detí (juvenilný reumatizmus).

Vo všetkých štúdiách deti užívali tak klasické lieky ako napr. protizápalové lieky nehormonálneho pôvodu, kortikosteroidy, metotrexát, cyklosporín alebo injekcie zlata, ktoré zasahujú do činnosti imunitného systému, ale veľmi odlišným spôsobom ako nedenaturovaný kolagén II typu.


Nedenaturovaný kolagén II typu znižoval bolesť, opuch, rannú stuhnutosť a rýchlosť zostupu červených krviniek (toto je znakom zníženia zápalových reakcií) a zlepšoval silu úchopu postihnutých kĺbov a rýchlosť behu. Pacienti, ktorým sa darilo lepšie na kolagéne, zostali stabilní aj bez liekov, ktoré užívali pred štúdiou. Niektorí pacienti sa dostali do úplnej remisie a už nepotrebovali lieky.

(Zdroj: Bagchi D, Misner B, Bogchi M, et al. Effects of orally administered undenaured Typ II collagen against arthritic inflammatory diseases: a mechanistic exploration. Int. J Clin Pharmacol Res. 2002, 22(3-4): 101-10

Trentham D, et al. Effects of Oral Administration of Typ-II Collagen on Rheumatoid Arthritis, Science, 261: 1727-1730, 1993

Bamett ML, Combitchi D, Trentham DE. A pilot trial of oral Typ II Collagen in the treatment of juvenile rheumatoid artritis. Arthritis Rheum, 1996 Apr., 39(4(: 623-8)


Štúdie pri ťažkej artróze kolien ukazujú priaznivé výsledky aj pri zmierňovaní bolesti, stuhnutosti kolien a zlepšenie kvality života. Zlepšilo sa fungovanie kolenného kĺbu a uľahčila sa chôdza po rovnom teréne a lezenie po schodoch.


Nedenaturovaný kolagén II typu bol pritom viac ako trikrát účinnejší ako glukozamín/chondroitín pri jeho vplyve na bolestivosť pri každodenných aktivitách.


Nedenaturovaný kolagén II typu, ktorý bol klinicky testovaný nájdete tu Stopbol (abczdravia.sk) a jeho účinky dopĺňa klinicky študovaný hyrdolyzovaný keratín podieľajúci sa na protizápalových účinkoch na kĺby. Štúdiami sa dokázalo, že hydrolyzovaný keratín potláča tvorbu látok podieľajúcich sa na poškodzovaní kĺbov.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

1,059 views0 comments
bottom of page