top of page

Ako lepšie zvládnuť sezónu alergií?

Updated: Apr 18, 2023

Zase je to tu. Začínajú kvitnúť stromy, kvety a alergici reagujúci na pele. Majú obdobie, kedy je ich život o dosť komplikovanejší. Oproti ľuďom, ktorí sú alergickí na potraviny, alergie na pele ľuďom neumožňujú úplné "odstrihnutie sa" od alergie spúšťajúcich látok.

Ak sa pozrieme na to, čo to v skutočnosti alergia je, je to reakcia imunitného systému na alergény. Alergén vyvoláva tvorbu IgE protilátok. Tieto protilátky sa viažu na bunky imunitného systému, ktoré sa volajú žírne bunky a tieto bunky vylučujú látky ako napr. histamín, čo vedie k príznakom typickým pre alergie ako napr. k tvorbe hlienu, kŕčom hladkého svalstva, opuchu, kožným problémom, závratom, únave, celkovej slabosti a pod.


Pri alergických reakciách je nadmerne aktívna časť adaptívneho imunitného systému, ktorá sa volá TH2. Adaptívny imunitný systém sa podľa toho aké látky tvorí delí na TH1, TH2, TH9, TH17 a pod. Adaptívny imunitný systém tvorí totiž rôzne látky, ktorých úloha je často protichodná. Podľa toho, aké látky tvorí, je pomenovaný číslicami 1,2, 9, 17, 22 a pod.


Látky tvoriace sa adaptívnym imunitným systémom s názvom TH2 pri alergických reakciách, potláčajú imunitnú odpoveď na vírusy či baktérie - TH1 imunitnú reakciu. A platí to aj opačne TH1 potláča TH2.


Preto je pre správny vývoj imunity dieťaťa dôležité, aby prichádzalo po narodení do styku s rôznymi baktériami. Vyrastanie detí s domácimi zvieratami vedie k výskytu menšieho množstva alergii. Baktérie zo zvierat totiž stimulujú TH1 imunitu a tá potláča TH2 imunitu, ktorá je zodpovedná za alergické reakcie. Nedostatok kontaktu s rôznymi baktériami v detstve tak môže vyústiť do vzniku alergií.


Ak je pri alergiách nadmerne aktívna časť imunity TH2, tá potláča TH1 imunitu zodpovednú za ničenie vírusov a baktérií. To vysvetľuje prečo sa u alergikov vyskytujú často rôzne infekcie viď prípady čoraz väčšieho počtu detí s neustále sa opakujúcimi infekciami. TH2 imunita je nadmerne aktívna aj pri atopických ekzémoch (toto má dnes už 50% detí) či astme.


Na vznik imunitných nerovnováh a dominancii rôznych podtypov adaptívnej imunity (pri alergii konkrétne TH2 imunity) má vplyv aj naša výživa a lieky.


Napr. kortikoidy potláčajú TH1 imunitu a tým pádom vedú k dominancii TH2 (ozaj nedávajú sa kortikoidy aj pri riešení astmy, atopického ekzému a tieto sa neraz vracajú ešte z väčšou silou?)


Starnutie posúva imunitu smerom k TH2

Tehotenstvo potláča imunitu smerom k TH2

Antibiotiká potláčajú imunitu smerom k TH2. Tu sa pozrite že alergické deti, atopici majú vychýlenú imunitu smerom k TH2 čo ich oslabuje v boji s infekciami a medicína to rieši antibiotikami a tie vedú k TH2 dominancii a teda k oslabeniu schopnosti imunity ničiť baktérie a vírusy. Vzniká tak krásny začarovaný kruh problémov. Najmä ak sa antibiotiká skombinujú s kortikoidmi.


Ale aj nedostatky vo výžive vedú k dominancii TH2. Najmä ak chýbajú omega-3 mastné kyseliny, vitamín B9 či dokonca bielkoviny!!!


(Betz et al 1991; Gold et al 1994; Hilkens et al 1995; Kasakura 1998; Katamura et al 1995; Kremer 2002; Lucey et al 1996; Mosmann et al 1996)


Mnohým ľuďom s alergickými reakciami odporúčam forIMUN a kvercetin. Je to preto, že forIMUN obsahuje látky podporujúce TH1 imunitu a kvercetín dáva TH1/TH2 do rovnováhy Akcia forIMUN + Kvercetin komplex (abczdravia.sk)


ForIMUN obsahuje aj veľa bioaktívneho vitamínu B9, ktorý je pre vačšinu ľudí nedostatkový. Kvercetín komplex obsahuje fosfolipidový kvercetín, ktorý je v tele 20 násobne biologocky dostupný (telo ho vie 20 násobne lepšie využiť) ako bežné kvercetíny. Kvercetín pôsobí zároveň ako antialergická látka.


Pri alergiách odporúčam aj kombináciu probioHIT a omega 3 - Akcia Omega 3 a Probio HIT (abczdravia.sk) - lebo omega 3 bránia, aby sa tvorili látky, ktoré utlmujú TH1 imunitu a vedú k TH2 dominancii. Probiotiká tiež stimulujú TH1 imunitu. Probiotiká odbúravajúce histamín bránia tomu, aby sa histamínom vznikajúcim v čreve zosilňovali alergické reakcie.


Keď vidím stravu ľudí, akú ju majú chudobnú na bielkoviny, a deti sú v tom naozaj preborníci spolu so ženami, ani sa nečudujem, že stav populácie je taký, aký je. Vajíčka, mäso ako hlavný zdroj bielkovín, je v nemilosti, na mlieko už mnoho ľudí reaguje zle a neje ho a považovať obilniny (toto ľudia dnes hlavne jedia) za dobrý zdroj bielkovín je naivné.


Nedostatok bielkovín v strave je dnes naozaj problém, pritom ich nedostatok poháňa TH2 reakcie zodpovedné za atopie, ekzém a alergie. Zároveň nedostatok bielkovín bráni správnej reakcii imunity na patogény. Preto je dobré dopĺňať aj aminokyseliny (bielkoviny sa skladajú z aminokyselín) ktoré sú nealergické a posilňujú TH1 imunitu čo vedie k oslabovaniu alergických reakcií Akcia Essential Aminokomplex (abczdravia.sk).


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

406 views0 comments
bottom of page