top of page

Atopická matka = atopické dieťa?

Nárast atopických kožných ochorení u detí je v poslednom období priam neuveriteľný. Pri atopických ochoreniach kože sa jedná vždy o zápalové ochorenia. V tele prebieha chronická zápalová reakcia, ktorú organizmus nedokáže dostatočne tlmiť.

Atopické a chronické zápalové choroby sú vždy spojené so zníženým výskytom špeciálnych buniek imunitného systému, ktoré dokážu tlmiť zápaly. U atopicky reagujúcich matiek sú aj zvýšené hladiny protilátok IgE v pupočníkovej krvi detí.


Čo je však zaujímavé, že aj materské mlieko atopických matiek je "trochu iné". Obsahuje menej exozómov (tu padá mýtus, že mlieko matky obsahuje všetko čo dieťa potrebuje bez ohľadu na zdravie matky dieťaťa). Exozómy sú látky, ktoré sa nachádzajú v telesných tekutinách, okrem iného aj v mlieku matiek.


Exozómy cez mlieko matky zabezpečujú vyvážené dozrievanie a aktiváciu imunitných buniek dieťaťa. Prostredníctvom nich dochádza k tomu, aby sa správne vyvinuli špeciálne bunky imunitného systému tlmiace zápaly, a to napríklad i tie, ktoré prebiehajú pri atopii.


Ak má matka nedostatok exozómov v materskom mlieku, môžu ich úlohu nahradiť exozómy v surovom kravskom mlieku. Dokážu u detí stimulovať správne dozrievanie imunitného systému. Toto neplatí pre typické mlieko v obchodoch, alebo sušené mlieko ktoré sa upravilo pasterizáciou.


A dôkaz, že to funguje, nájdeme v povojnovej histórii Európy. Deti, ktoré boli choré, imunitne oslabené a podvyživené, boli neraz posielané na vidiek a umiestnené do farmárskych rodín. Tam denne dostávali surové mlieko priamo od kravy. V tomto prostredí sa deti zotavili.



Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie to čo máme

Andrej Medveď a jeho team

www.andrejmedved.sk

www.weltfit.sk

www.abczdravia.sk

tel. 0911 295 859

andrej.medved9@gmail.com

60 views0 comments
bottom of page