top of page

Vedeli ste, že toto dokáže znižovať účinok vitamínu D vo vašom tele? Ale čo teda s tým mám urobiť?

Updated: Oct 4, 2022

Ide jeseň a mnohí ľudia si začínajú uvedomovať potrebu užívania vitamínu D3. Dnes už ľudia vedia o význame vitamínu D pre imunitný systém ale aj pre kosti ale vitamín D je potrebný v podstate pre správe fungovanie celého tela.

Nato aby vitamín D mohol účinkovať potrebuje k tomu receptor, čiže nejaký bod (povedzme, že to prirovnám k prístavu pre lode) kde sa dokáže vitamín D naviazať (loď ukotviť) a cez tento receptor ovplyvňovať dianie v bunkách a teda aj v tele.


Ak sa receptor vitamínu D blokuje napr. chronickými infekciami (chlamýdie, borélie, HPV vírus, plesne, herpesové infekcie vrátane mononukleózy a pod.) vitamín D sa nevie ukotviť a pozitívne ovplyvňovať telo.


Takto cez blokovanie receptora vitamínu D môžu vznikať napr. rôzne zdravotné problémy (migréna, vertigo, reflux, zápal prostaty a pod.) ale aj autoimunitné ochorenia, keďže vitamín D reguluje zápalové procesy ako napr. Hashimotova tyreoiditída, reumatizmické ochorenia, skleróza multiplex , ale aj syndróm dráždivého čreva, zimná depresia, únava a vyčerpanie a mnohé ďalšie.


Konceptom, ktorý by sa mal pri rôznych problémov, ktoré potenciálny vychádzajú z blokády receptora vitamín D riešiť je samozrejme je podávanie látok pôsobiacich proti patogénom ako napr. atremisín (ten nájdete tu Eberrauten-Zistrosen Te (abczdravia.sk) či podpora imunity bojujúcej proti vírusom a patogénom napr. týmto IMMUSE® 30 kapsúl (abczdravia.sk). Ale čo je dôležité, je treba podporiť tvorbu látok, ktoré dokážu odblokovať receptor vitamínu D.


A recept na odblokovanie receptora vitamínu D je v čreve. Tu sa tvoria látky, ktoré to dokážu. Aby sa tieto látky dokázali tvoriť, je potrebné mať črevo zdravé a dobre vyživené. Bohužiaľ ak už má ktosi nejaké chronické infekcie alebo dlhodobé zdravotné problémy, ktoré som spomínal, zdravé črevo v poriadku pravdepodobne nemá, lebo chronické ochorenia ničia zároveň aj črevo.


Bez zdravého čreva sa potom nedokážu tvoriť látky schopné odblokovať receptor vitamínu D a v tele sa môžu nekontrolovane šíriť nielen problémy s imunitou ale aj infekcie, keďže vitamín D posilňuje obranu proti infekciám cez podporu vrodeného imunitného systému.

Či už máte chronické infekcie alebo nejaké chronické ochorenia vždy počítajte s tým, že správne fungovanie vitamínu D je podmienené receptorom vitamínu D. A bez zdravého čreva to jednoducho nejde.


Na ozdravenie čreva odporúčam napr. túto kombináciu MikroVeda LIFE 500 ml (abczdravia.sk) a VIAFIBER ríbezľa 311g (abczdravia.sk). Kombinácia týchto produktov podporuje v čreve tvorbu látok potrebných na odblokovanie receptora vitamínu D . Navyše, kombinácia Mikroveda life a Viafiber vyživuje črevnú sliznicu, podporuje protizápalovú aktivitu nielen v čreve a čistí črevo ako jemná ale účinná kefka.


Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

658 views0 comments
bottom of page