top of page

Trpezlivosť ruže prináša

Updated: Sep 6, 2023

21.10.2022 mi napísala Lucia. Mala množstvo problémov.

Trpezlivost ruže prináša

Trápil ju reflux, na ktorý užívala omeprazol. Na začiatku sa reflux ukľudnil neskôr sa vrátil ešte vo väčšom rozsahu s prejavmi ako bolesti za hrudnou kosťou, veľké pálenie záhy, pocit na vracanie, s tým spojené závrate, bolesti a pálenie v oblasti žalúdka, niekedy aj plynatosť, neustály pocit prázdnoty v žalúdku, veľká únava a v poslednom čase sa pridala už aj horká, kovová chuť v ústach. Napísala mi, že výrazne schudla. Absolvovala gastroskopiu a kolonoskopiu, kde lekár nič nezistil vizuálne. CT hrudníka, brucha a panvy bolo tiež v poriadku.


Akú mala Lucia stravu a životosprávu?

Nefajčila, nepožívala alkohol, stravuje sa veľmi racionálne (z tukov: olivový, ľanový, tekvicový, kokosový olej, avokádo, orechy, semienka, zo sacharidov ryžu celozrnnú, niekedy bielu, batáty, pečivo zriedka - ak tak kváskový chlieb alebo bezlepkový, pšeno, ovsené vločky, pohánka, quinoa, sladila javorovým sirupom - med dočasne vysadila, mäso len morčacie a kuracie a ryby, veľa zeleniny koreňovej aj listovej a z ovocia banány neprezreté, maliny, čučoriedky, jablko). Snažila sa nekombinovať sacharidy a proteíny v zmysle ryža + mäso. Jedla 3x za deň s odstupom aspoň 5 hodín, v noci aj 14 hodín pauza od jedla.


Samozrejme, boli tam opísane aj iné problémy, ale nie je tu priestor všetky ich opísať.

Ak ste si prečítali, čo Lucia robila poviete si toto nie je možné. človek čo žije zdravo a má takéto problémy. Veď nikde podľa učebnice racionálneho stravovania nerobí chybu, jej strava bola pestrá a vyvážená.


Pri Lucii sme prešli na zmenu stravy. Aj keď bola pestrá a vyvážená a nejeden výživový poradca by jej dal diplom za vzorové stravovanie.


Moje odporúčanie pre Luciu bola nízko-sachsridová strava. Keďže mala tráviace problémy, museli sme za pochodu riešiť jej reakcie na rôzne typy potravín a jedál. Priznám sa obdivoval som ju ako dokázala zvládať celý proces napriek tomu že sa stretávala s množstvom prekážok.


Neraz mi komunikovala rôzne problémy ako napr. "Čo ma najviac momentálne trápi je nafukovanie. Mám pocit, že ma nafukuje už zo všetkého....jem dosť veľké porcie teraz...som síce chudá stále, ale brucho mám tvrdé a nafúknuté."


Alebo "Neviem sa moc psychicky stotožniť s toľkým množstvom mäsa, aby ste rozumeli, ja mäso mám rada, hovädzie a bravčové som vysadila dávno, to mi spôsobovalo páchnuce plyny, ale ostatné som jedávala aj pred tým, ale v menších množstvách, len časom som nadobudla pocit, že mäso nepotrebujem dennodenne. Teraz však chápem, že musím, lebo inak by som bola hladná. Len nerozumiem jednej veci, v zmysle hojenia čreva sa mi to zdá čudné, keďže vlastne je to mŕtvy produkt."


Cesta Lucie nebola jednoduchá. Viem koľko sme spolu komunikovali a snažil som sa jej v tom pomôcť.


Včera mi od nej prišiel mail. Okrem iného tam napísané:

"Dobrý deň, Andrej, hlásim sa po dlhšom čase. Mala som problémy s trávením a kadečo iné. Vďaka Vašim radám a produktom je reflux, nafukovanie, bolesti, búšenie srdca, chronická únava a chudnutie po polroku pod kontrolou, čomu sa nesmierne teším. Pribrala som už vyše 6 kg, už som opäť vo svojej koži. Stále som na lowcarb strave, ale už som pridala aj nejaké mliečne výrobky, orechové maslá (kvalitné), aj vývary mi už nevadia. Niekedy mi už stačí jesť len 2x za deň, ale stravu mám bohatú a výživnú. Veľmi sa Vám chcem poďakovať za všetky rady. Robíte naozaj veľa pre ľudí."


Lucia, neviem, či čítate moje príspevky. V podstate je to jedno, chcem vám takto verejne povedať, že máte môj veľký obdiv za to, že ste to nevzdali pri problémoch aké ste mali, lebo viac ako 90% ľudí to vzdá pri oveľa menších problémoch. Ste neuveriteľný bojovník a ste príkladom, ako sa má človek postaviť k svojmu zdraviu, vám na vašom zdraví naozaj záleží. Ste príkladom, vzorom pre ostatných ako sa to robí, že sa nevzdáva a problémy sa riešia a neuteká sa pred nimi.

Gratulujem vám ku skvelej práci!


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk andrej.medved9@gmail.com

343 views0 comments
bottom of page