top of page

Toto je jeden z dôvodov prečo vznikajú zápchy a toto s tým môžete urobiť

Updated: Oct 4, 2022

Príčina vzniku zápchy je rôzna. Dnes sa budem venovať jednej z tých príčin a tou je zmenený črevný mikrobióm. Pod črevným mikrobiómom rozumieme súhrn všetkých mikroorganizmov, ktoré žijú v našom čreve. Tieto mikroorganizmy zväčša zjednodušene rozdeľujeme na dobré a zlé a toto hodnotenie používame podľa toho ako vplývajú mikroorgamizmy na naše zdravie.

Ak sa premnožia zdravie poškodzujúce mikroorganizmy, dokážu zmeniť správanie imunity. Imunita totiž rozpoznáva dobré baktérie od zlých a na zlé reaguje zápalom a dobré toleruje. Každý zápal (aj malý zápal v čreve vplyvom zmeneného mikrobiómu v čreve) je problémový lebo ľudia ho síce nevnímajú pocitovo, ale tento zápal dokáže meniť rôzne biochemické procesy v tele.


Zápal v čreve okrem iného dokáže narušiť hladinu serotonínu. Serotonín si spájame s pocitom dobrej nálady a dobrou psychikou, ale úloha serotonínu, ktorý vzniká v čreve je aj zabezpečiť aby sa črevo hýbalo. (pri zápche sa črevu hýbať nechce!)


Každý zápal a v čreve zvlášť, ovplyvňuje aj nervový systém. Črevo je veľmi bohato popretkávané nervovými bunkami a zmeny v správaní nervového systému pod vplyvom zápalov zo zmien mikrobiómu môže viesť aj k zmenám vyprázdňovania. Teda aj zápcham. Príkladom, ktorý zažili mnohí z vás je vplyv stresu, ktoré je tiež spúšťačom zápalu a ovplyvňuje aj črevný mikrobióm (nástup do škôlky, cestovanie, problémy v rodine či práci a pod.). Takto dokáže stres cez zápal v čreve spustiť tak zápchu ale aj hnačku.


Pre toto čo som vám popísal sa pri zápche používajú probiotiká. Tie dokážu ovplyvňovať nielen črevný mikrobióm, ale dokážu ovplyvňovať aj imunologické reakcie, teda aj zápaly a cez ne pôsobiť na správanie čreva, teda aj vyprázdňovanie.

V Prázdnom črievku Prázdne črievko (abczdravia.sk) je niekoľko baktérií, ktoré priaznivo ovplyvňujú naše črevo.


Lactobacilus fermentum HEREDITUM LC 40 :

1, pomáha tvoriť ochrannú vrstvu na sliznici čreva (mucín) a tým bráni vzniku zápalov

2, tvorí antibakteriálne látky potláčajúce choroboplodné baktérie a tým bráni vzniku zápalov

3, pomáha udržiavať integritu čreva a tak bráni vzniku alergií a zápalov

4, pôsobí na imunitu regulačne a to tak, že imunita nejde do nadmernej zápalovej reakcie

5, tvorí kyselinu mliečnu, ktorá bráni rastu choroboplodných baktérií a tým pôsobí protizápalovo


Lactobacillus casei, ktorý sa tiež nachádza v Prázdnom črievku sa podieľa na rozklade bielkovín na menšie časti ( peptidy a aminokyseliny) a tým že sa bielkoviny dobre rozložia, dokážu sa vstrebať a nepodporujú v čreve rozmnožovanie choroboplodných baktérií a teda nevznikajú v čreve nadmerné zápaly a teda aj zápchy.


Lactobacillus casei ďalej znižuje riziko, že črevo bude kolonizované zdraviu škodlivými baktériami. Napr. výskum Tursi et al 2006 v talianskej v nemocnici Lorenza Bonoma ukázali, že Lactobacillus casei možno úspešne použiť pri zápalových ochoreniach hrubého čreva ako napr. divertikulitída.


Lactobacillus casei je účinný aj pri liečbe zápchy (Chmielewska et al, 2010.)

V Prázdnom črievku sa nachádza aj Bifidobacterium infantis. Táto bakteria patrí k normálnemu a zdravému črevnému mikrobiómu. U dojčených detí je Bifidobacterium infantis jednou z najbežnejších baktérií v čreve (odtiaľ pochádza názov Bifidobacterium infantis -> latinsky infantile = štádium vývoja dieťaťa). Bifidobacterium infantis môže veľmi skoro pomôcť ochrániť črevá malého dieťaťa pred choroboplodnými zárodkami.


Štúdie zistili, že existuje súvislosť medzi kolonizáciou čreva Bifidobacterium infantis a frekvenciou alergických reakcií. Deti, ktorých črevá sú dostatočne kolonizované Bifidobacterium infantis, majú preto menšiu pravdepodobnosť vzniku alergií. Predpokladá sa, že Bifidobacterium infantis má schopnosť potláčať alergické reakcie.

Okrem toho ďalšie štúdie ukázali, že symptómy ako syndróm dráždivého čreva a črevný zápal (najmä zápal hrubého čreva) sa dajú zmierniť cieleným podávaním Bifidobacterium infantis a že meteorizmus / plynatosť, ako aj akútne hnačky sa dajú vynikajúco liečiť touto pre zdravie cennou baktériou.


Bakteriálny kmeň Lactobacillus acidophilus, ktorý nájdete tiež v Prázdnom črievku môže mať podporný účinok pri žalúdočných vredoch, plynatosti a zápche.

V tomto článku som vám chcel objasniť nielen prečo môže vniknúť zápcha, ale aj to ako vám náš výrobok Prázdne črievko Prázdne črievko (abczdravia.sk) môže pomôcť a to nielen pri zápche.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

453 views0 comments
bottom of page