top of page

Toto by mali vedieť ľudia s problémami so štítnou žľazou.

Updated: Jun 15, 2023

Problémy so štítnou žľazou má čoraz viac ľudí a, bohužiaľ, aj čoraz viac detí. Väčšina ľudí pri problémoch so štítnou žľazou zháňa jód, lebo si myslia, že ich problémy súvisia s nedostatkom jódu. Netvrdím, že nemôže nastať aj tento problém. Ale väčšina problémov so štítnou žľazou súvisí so zápalmi a odbúravaním tkaniva štítnej žľazy. A tu je dôležité dopĺňať selén. Dnes vám vysvetlím prečo.

Selén má viacero antioxidačných a imuno-modulačných vlastností. Štítna žľaza neustále tvorí veľa voľných radikálov a to konkrétne peroxidu vodíka. Peroxid vodíka sa v štítnej žľaze tvorí nepretržite ako súčasť výroby hormónov štítnej žľazy.


Štítna žľaza je teda permanentne vystavená riziku oxidačného stresu. Aby peroxid vodíka nezačal poškodzovať tkanivá štítnej žľazy, štítna žľaza potrebuje na zneškodňovanie peroxidu vodíka antioxidačné enzýmy. Tieto antioxidačné enzýmy sú závislé od selénu! Ak chýba selén, chýbajú aj antioxidačné enzýmy.


Ak je prísun selénu slabý (v našich končinách bežný jav), môže sa tvoriť menej antioxidačných enzýmov chrániacich štítnu žľazu pred poškodením peroxidom vodíka. Peroxid vodíka tak nie je dostatočne zneškodňovaný, čo môže viesť k ďalšiemu poškodeniu buniek a následným zápalovým procesom.


Nižší prísun selénu je spojený so zvýšeným rizikom ochorení štítnej žľazy (autoimunitná tyreoiditída a struma a hypotyreóza až po karcinóm štítnej žľazy). Toto platí dvojnásobne pre pacientov s autoimunitnými ochoreniami štítnej žľazy, tí majú nižšie hladiny selénu.


Selén podporuje aj aktiváciu hormónu štítnej žľazy v tele (ako tyroxínu produkovaného v tele samotnom, tak aj tyroxínu podávaného prostredníctvom liekov), pretože enzýmy potrebné na aktiváciu tyroxínu sú tiež závislé od selénu. Selén je tak dôležitý aj pre ľudí užívajúcich umelé hormóny!!!


Dopĺňanie selénu má teda zmysel aj vtedy, ak je už potrebné vysoké dávkovanie umelých hormónov štítnej žľazy kvôli jasne zničenej štítnej žľaze. Toto by mali vedieť najmä ľudia, ktorí napriek dodávaniu hormónov štítnej žľazy cez lieky vykazujú príznaky nedostatku hormónov. Dopĺňanie selénu dokáže držať dávky hormónov dokonca na nižšej úrovni.


Podávaním selénu sa môže spomaliť ubúdanie tkaniva tkaniva štítnej žľazy pri autoimunitnej tyroiditíde. Dopĺňanie selénu môže viesť k zníženiu autoprotilátok proti tyreoidálnej peroxidáze. Tento enzým sa nachádza iba v bunkách štítnej žľazy a je kľúčovým enzýmom pri tvorbe hormónu štítnej žľazy v bunkách štítnej žľazy. Autoprotilátky sú protilátky tvorené imunitným systémom proti bunkovým štruktúram vlastného tela.

Aký je najlepší selén pre štítnu žľazu?


Najlepším selénom je seleničitan sodný! Ten sa dokáže najlepšie zabudovávať do enzýmov potrebných na ochranu štítnej žľazy a enzýmov potrebných na tvorbu hormónov štítnej žľazy.

Selenometionín, ktorý je dominantný na trhu s doplnkami výživy je telom zabudovaný do bielkovín a môže byť zabudovaný kdekoľvek napr. do vlasov ale veľmi zle sa zabuduje do enzýmov potrebných pre správnu činnosť štítnej žľazy.


Seliničitan sodný ako najhodnotnejší selén pre štítnu žľazu si môžete kúpiť tu Selén 60 kapsúl (abczdravia.sk) a dospelý človek by ho mal pri problémoch so štítnou žľazou užívať 2 tobolky na lačno pred jedlom.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

298 views0 comments
bottom of page