top of page

Takto pomáha horčík alergikom lepšie znášať reakcie na pele a iné alergény.

Alergiu ľudia vnímajú negatívne najmä v spojitosti s nepríjemnými reakciami ako svrbenie a rezanie očí, nádcha, svrbenie a začervenanie kože, bolesti brucha, opuch a pod. Za tieto reakcie môžu mnohé zápalové látky, ktoré sú uvoľňované pri kontakte imunitných buniek z alergénom. Alergia je totiž zápalová reakcia. 




 

Jednou z najviac skloňovaných látok v súvislosti s alergiami je histamín. Preto alergici užívajú lieky potláčajúce pôsobenie histamínu na tkanivá. Tieto lieky sa volajú antihistaminiká. Antihistaminiká však neriešia uvoľňovanie histamínu z buniek imunitného systému, ktoré sa nazývajú mastocyty. Neriešia teda príčinu len následok. 

 

Alergici môžu vďaka horčíku znížiť uvoľňovanie histamínu z buniek imunitného systému (mastocytov) a to vtedy ak je ich telo dobre zásobované horčíkom. Dobré zásobovanie tela horčíkom je predpoklad pre miernejšie alergické prejavy.  

 

Naopak, nedostatok horčíka vedie k zvýšenému uvoľňovaniu histamínu v tele. Horčík je tiež potrebný na to, aby dobre fungoval enzým odbúravajúci histamín v tele.  

 

Nakoľko sa už oteplieva, viac sa potíme a cez pot strácame viac horčíka, alergici (no nielen oni) by sa mali dobre zásobovať horčíkom. Kombinácia straty horčíka, stresu, zvýšeného výskytu alergénov sa môže negatívne prejaviť na príbehu ich choroby.

 

Kvalitný horčík si môžete zakúpiť tu: 


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme 

Andrej Medveď a jeho team 

261 views0 comments
bottom of page