top of page

Príbehy zúfalých matiek, ktoré ma nenechávajú chladným. A ako im pomôcť?

Updated: Oct 4, 2022

Dnes by som sa chcel vyjadriť k čomusi, čo ma nenecháva chladným a to je vysoká infekčnosť a chorobnosť detí. Sledujem mnohé príbehy zúfalých matiek, ktoré tak veľmi chcú pomôcť svojim deťom a akosi im to nejde. Ich deti idú z choroby do choroby. Čo sa to deje?

Ako som už spomínal v predchádzajúcich článkoch za našu obranu proti vírusom ale aj infekciám ako takým sú zodpovedné mitochondrie. Mitochondrie sa považujú (zjednodušene) za bunkové elektrárne (vyrábajú pre bunky energiu). V poslednom období sa prichádza na to, že bez dobre fungujúcich mitochondrií nefunguje okrem iného ani ochrana pred vírusmi.


Ak sa zrúti ochrana pred vírusmi vďaka poškodeniu mitochondrií, človek je náchylný na infekcie. Vírusové infekcie majú však jednu pre nás nie dobrú schopnosť a tou je poškodzovať mitochondrie. Takto vzniká začarovaný kruh poškodených mitochondrií, infekcií a tie poškodzujú mitochondrie a vzniká predpoklad na ďalší rozvoj poškodenia mitochondrií.

Poškodené mitochondrie prinášajú so sebou ďalšie problémy. Nedokážu vytvoriť dostatok energie pre bunky. Na toto sú najviac citlivé bunky svalov, pečene, obličiek, tráviaceho traktu a najmä nervového systému. Prvými signálmi poškodenia nervového systému v dôsledku nedostatku energie sú poruchy čuchu, chuti, zraku (postkovidové stavy sú vlastne mitochondriálne poškodenia).


Samozrejme, poškodenie mitochondrií sa prejavuje aj inak ako napr. poruchy koncentrácie, správania, učenia, niektorá fáza vývoja dieťaťa sa "zadrháva" (pozrite si koľko je detí s poruchami reči) a pridružujú sa problémy so spánkom.


Ak je nervový systém zle zásobený energiou počas noci, telo vyplavuje stresové hormóny, aby si cez ne zabezpečilo dostatok energie. Počas spánku následne vidieť prejavy stresu ako škrípanie zubov, potenie v noci, budenie sa v noci (stresové hormóny majú za úlohu držať vás v bdelom stave a keď sa vyčerpajú neraz sa ľudia budia unavený. Mimochodom stresové hormóny - ich tvorba - závisia od mitochondrií) či nočné mory, pomočovanie a pod.

Na mitochondrie sú bohaté aj sliznice. Tam vidieť ako sa sliznice zapália a vznikajú hlieny a akosi na ne nič neúčinkuje. V slizniciach tráviaceho traktu sa ale tvoria aj enzýmy tráviace potravu. Potrava sa nedotrávi a vznikajú tráviace problémy, alergie, črevné ťažkosti, ktoré ľudia neraz nevedia vyriešiť ani probiotikami a nerozumejú tomu, ako je to možné.


Zle strávená potrava samozrejme vytvára podmienky pre to, že sa z nej "neodtrhnú živiny" a nevieme z potravy využiť minerály, aminokyseliny, stopové prvky či vitamíny. Ak sa k tomu pridajú alergie zníži sa aj schopnosť čreva vstrebávať vitamíny a minerály a telo je podvyživené ešte viac. Alergie okrem iného oslabujú schopnosť imunity bojovať s vírusmi a baktériami!!!


Oslavené mitochondrie v nervovom systéme a črevných slizniciach vedú k narušeniu peristaltiky (pohyblivosti) čreva. To je znásobené premnožením choroboplodných baktérií zo zle strávenej potravy. Bolesti bruška, neochota detí prijímať potravu a zápchy sú len nevyhnutným vyústením a znova sa opakuje "takmer nič tu nepomáha". Vláknina a strava bohatá na zeleninu a ovocie prestáva fungovať.


Poškodenie mitochondrií vedie k tomu, že sa naruší metabolizmus glukózy v bunke. Bunka z glukózy vyrobí síce energiu ale neefektívne, no zároveň rýchlo. To vedie k zvýšenej potrebe glukózy a deti zrazu v strave začnú uprednostňovať ryžu, cestoviny, chlieb, sladkosti a pod. Mäso, vajíčka a zelenina už nechutia. Zúfalé matky dajú deťom túto stravu bohatú na cukry, veď nech zjedia aspoň čosi.


Nervový systém dieťaťa bičovaný nedostatkom energie a náhlym prísunom energie po jedle bohatom na glukózu ovplyvňuje aj správanie dieťaťa. Nervozita, podráždenosť, zlá nálada sa zrazu mení na upokojenie a dobrú náladu po jedle bohatom na sacharidy. Ale stane sa aj to, že sa po jedle prudko zhorší nálada, to je signál zlého trávenia a potenciálne neodhalenej alergie.


Infekcie si vyžadujú samozrejme lieky, tieto lieky (najmä antibiotiká) patria medzi lieky, ktoré najviac poškodzujú mitochondrie. Zmeny stravovania a poruchy trávenia obmedzia mitochondriám potrebné živiny a mitochondrie trpia ešte viac. Aj strava bohatá na glukózu ničí mitochondrie (ale chutí).


Poškodené mitochondrie, ktoré trpia nedostatkom živín, následkami častých infekcií, nevhodnou stravou, narušeným trávením a liekmi aktivujú zápalové procesy a vznikajú autoimunitné ochorenia (dnes deti mávajú diabetes I. typu, a pod) , depresie, panické poruchy, histamínové intolerancie, poruchy učenia, problémy s pamäťou, obezita a pod. U dievčat vidieť problémy s pleťou, vlasmi, hormonálne problémy ako predmenštruačný syndróm, polycystické vaječníky a neskôr neschopnosť otehotnieť a donosiť dieťa (potratovosť).


Desivé? Bojíte sa toho? Ja poviem za seba že ja áno. A každý deň sa snažím urobiť čosi, aby sa toto nedialo. Len napriek tomu, že vidím zúfalé matky, často nevidím, že by boli ochotné zmeniť činy aby toto ich deti nestretlo. A z toho mám naozaj obavu, lebo tieto veci, ktoré som popísal sa bohužiaľ už dejú. A nemusíte mi veriť. Len to začnite pozorovať.


A čo s tým? Dnes vám napíšem čosi, čo možno nepochopíte. Zúfalstvo musíte nahradiť potrebou zmeny. Lebo len potreba zmeny prinesie zmenu správania a to jediné vie vyústiť do zmeny zdravotného stavu. Lebo ak ľudia robia čosi čo ich doviedlo do problémov a zostanú pri tom, ich životy a zdravie bude upadať.


Preto by som sa potešil keby mi začali písať aj ženy - matky, ktoré pociťujú potrebu zmeny a sú ju ochotné urobiť ju, nielen sa posťažovať a prejaviť svoje zúfalstvo. To je síce niekedy dôležité, ale zúfalstvo negarantuje, že človek je ochotný urobiť zmenu v živote. Zúfalstvo treba pretaviť do POTREBY ZMENY A OCHOTY USKUTOČNIŤ JU!


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie to čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

1,112 views0 comments
bottom of page