top of page

Prečo počas leta mnohých trápia infekcie a hnačky a čo s tým robiť?

Jednou z najčastejších príčin gastrointestinálnych ochorení, ktoré dnes ľudí trápia sú rôzne vírusové infekcie napr. rotavírusy. Sú vysoko nákazlivé.

Rotavírus je veľmi odolný a na povrchoch predmetov vydrží veľmi dlho. Rotavírus je ťažké zlikvidovať bežnými dezinfekčnými/čistiacimi prostriedkami, ktoré sa v domácnostiach používajú. Rotavírusy sa môžu prenášať cez najmenšie stopy zvyškov stolice na rukách. Z ruky sa patogény dostávajú do úst a ďalej do tráviaceho traktu. Infikovať sa je možné aj prostredníctvom nakazených predmetov, ako sú toalety, spoločné uteráky, kľučky, kovania na nábytku či dverách, zábradlia. Je to dané tým, lebo patogény sú v prostredí veľmi stabilné.

Cez ruky potom prechádzajú do úst a ďalej do tráviaceho traktu. V zriedkavých prípadoch je infekcia možná aj prostredníctvom nakazenej vody alebo potravín, na ktorých sú patogény patogény. Napr. rotavírusy vo vode prežijú aj niekoľko týždňov.


Kedy choroba prepukne a ako dlho ste nákazlivý?

Ochorenie zvyčajne prepukne 1 až 3 dni po infekcii. Patogény sa po odznení príznakov ešte 8 dní vylučujú stolicou. Počas tejto doby môžu viesť k prenosu na inú osobu.


Rotavírusová infekcia je nebezpečnejšia pre malé deti a ľudí s oslabeným imunitným systémom. Prekonaná rotavírusová infekcia nechráni pred opätovnou infekciou. Existuje mnoho rôznych podskupín vírusu. To je dôvod, prečo sú dospelí a deti niekedy infikovaní rotavírusom viac ako 1 krát.


Inkubačná doba trvá približne jeden až tri dni, kým sa po infekcii rotavírusom objavia príznaky. Počas tejto doby sa vírus množí a šíri po celom tele.

Niekoľko dní po infekcii a až osem dní po infekcii postihnutí vylučujú rotavírus stolicou a stále existuje riziko infekcie. Malé deti niekedy vylučujú vírus dlhšie.


Rotavírusová infekcia sa zvyčajne prejavuje miernou, niekedy vodnatou hnačkou. Táto hnačka sa v priebehu niekoľkých hodín stáva silnejšou a neraz sa pridružia problémy so žalúdkom. Najmä deti často mávajú aj vysokú horúčku.


Veľmi nebezpečná je kombinácia hnačky s vracaním a horúčkami. V dôsledku hnačky telo stráca veľa tekutín a tiež dôležitých minerálov. Často sa stráca chuť do jedla.

Príznaky rotavírusovej infekcie trvajú približne štyri až sedem dní, potom pomaly ustupujú. Približne polovica postihnutých má v tomto období aj príznaky podobné chrípke, ako je kašeľ, bolesti tela alebo problémy s dýchaním. U detí sú všetky príznaky zvyčajne silnejšie ako u dospelých.


Ako ísť na prenevnciu a čo robiť pri vypuknutí.

Ak máte oslabenú imunitu a viete, že ste náchylní na infekcie potom posilnite imunitu už teraz. Vhodným prostriedkom je kombinácia fosfolipidového kvercetínu - Kvercetín komplex 60 kapsúl (abczdravia.sk) a IMMUSE® 30 kapsúl (abczdravia.sk).


Túto kombináciu môžete dávať aj keď už infekcia prepukne len Immuse dajte vyššiu dávku . Dávkovanie Immuse pri infekcii nájdete tu Immuse (andrejmedved.sk).


Pri infekcii pridajte aj Lactoferin pure 60 kapsúl (abczdravia.sk). Laktoferín sa viaže na vírusy a aj bunky do ktorých vírusy vstupujú. Táto väzba zabraňuje prvému kontaktu medzi vírusom a hostiteľskou bunkou a tým aj infekcii (Drago-Serrano, 2017; Van der Strate, 2001). Dávkovanie Lactoferin Pure pri infekcii nájdete tu Lactoferin pure (andrejmedved.sk)


Podávajte probiotiká nielen pri infekcii, ale aj po nej, aby sa dobre zregenerovalo črevo. Pri hnačkách sú vhodné tieto. Preventívne môžete užívať aj toto IMUNKO príchuť jablko (abczdravia.sk) a Šťastné bruško PROBIO 50g (abczdravia.sk). Imunko obsahuje špeciálne prebiotiká, ktoré sa nachádzajú aj v materskom mlieku a tie dokážu naväzovať na seba patógény vrátane vírusov a vylučovať ich z tela von. Aktívne tak bránia vzniku infekcií. Imunko je napr. dobré aj na infekcie salmonelami.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk andrej.medved9@gmail.com

299 views0 comments
bottom of page