top of page

Prečo na mnohé vnútrobunkové patogény nevie naša imunita dobre reagovať?

Updated: Oct 4, 2022

Nedávno som písal, že čoraz častejšie sa vyskytujú u ľudí infekcie boréliami a tieto infekcie spôsobujú, ak sa neukončia, závažné problémy. Chronicky prebiehajúce infekcie dokonca dokážu viesť k autoimunitným ochoreniam či rakovine.

Jedným z miest, kde sa dokážu borélie "skrývať" pred imunitou sú bunky imunitného systému, ktoré sa nazývajú makrofágy! Ste šokovaní z toho, že borélie prežívajú práve v bunkách imunitného systému? Problém tohto prežívania je v tom, že pokiaľ sa nachádzajú

v bunkách imunitného systému - makrofágoch, nedokážu ich pozabíjať ani antibiotiká a nezasiahnu ich tam ani protilátky.


Ako je to možné, že práve borélie prežívajú v bunkách imunitného systému? Dokonca v bunkách, ktoré dokážu patogény pohlcovať a zabíjať?! Lebo pohlcovanie a zabíjanie patogénov v skutočnosti makrofágy robia.


Pozrime sa najskôr ako prebieha obrana pred patogénmi, kde borélie patria. Keď patogény vstúpia do tela, vrodený imunitný systém ich začne likvidovať. Najskôr zasiahne vrodený imunitný systém.


Niektoré bunky vrodeného imunitného systému rozoberú patogény na antigény a ukážu ich získanej (adaptívnej ) imunite. Tieto bunky sa volajú antigén prezentujúce bunky. Úlohou adaptívnej imunity je naučiť sa rozpoznávať votrelca, namnožiť sa a vyprodukovať dostatok látok, ktoré dokážu pritiahnuť do miesta zápalu ďalšie bunky imunitného systému a vytvoriť také situáciu, ktorá vedie k pozabíjaniu patogénov. Keď dôjde k pozabíjaniu patogénov, zápal sa následne ukončí.


Túto "zabíjačskú" úlohu má na starosti časť imunity, ktorá sa volá TH1 imunita. Látka, ktorú tvorí TH1 imunita aby sa dokázali patogény pozabíjať resp. aby sa zabránilo množeniu patogénov sa volá interferón gama. Protiváhou tejto imunity je TH2 imunita, ktorá má za úlohu tlmiť jej prejav (aby nedošlo k nadmerným škodám) a ukončovať zápal. TH2 imunita tlmí tvorbu interferónov gama. TH1 a TH2 sa vzájomne potláčajú/regulujú vo svojich účinkoch.

TH1 a TH2 imunita sú ak by som to prirovnal a vy ste to dobre pochopili ako deň a noc. Ak je silný (dlhý) deň , noc je slabá (krátka) ako napr. v lete a opačne je to v zime. Ak je TH2 dominantná TH1 je slabá a opačne.


Ak dominuje v tele napr. TH2 imunita prejavuje sa to napr. takto : - ekzém - zápaly prínosových dutín - senná nádcha - potravinové intolerancie - žihľavka - polypy v nose - bronchiálna astma - vysoká tvorba histamínu - infekcie HPV vírusom - mononukleóza - časté infekcie herpesmi - chronická únava - a pod.


Dominancia TH2 imunity bráni k vylučovaniu dostatočného množstva interferónu gama. A práve interferón gama je dôležitý preto, aby bunky imunitného systému, kde môžu byť ukryté borélie (makrofágy) dokázali tieto borélie pozabíjať.


Ak bunky TH1 imunity, nie sú potláčané TH2 imunitou dokážu vyprodukovať dostatok interferónu gama a ten aktivuje v makrofágoch systém, ktorý vedie k pozabíjaniu borélií, ktoré sa tam ukrývajú. Ak však TH2 dominancia blokuje TH1 imunitu, ktorá tvorí interferón gama, borélie môžu smelo v makrofágoch prežívať.


Videl som prednášku jedného riaditeľa medicínskeho laborátória, kde urobili státisície diagnostík rovnováhy/nerovnováhy medzi TH1/TH2 imunitou a tento človek skonštatoval, že za posledné roky čo túto diagnostiku robia, vidieť jasný trend zvyšovania TH2 dominancie. (pozrite si koľko detí ma atopické ekzémy a potravinové intolerancie, či koľko žien trpí problémami s HPV vírusmi a pod.)


Po prečítaní tohto článku vám asi vyvstáva otázka, ako sa to dá vyrovnať, aby nebola dominantná ani TH1 a ani TH2 imunita. Ak táto nerovnováha nastane, je v tele zle. Jednou z látok, ktorá dáva TH1 a TH2 do rovnováhy, čím umožňuje správne reakcie imunitného systému je kvercetín.


V našom e-shope nájdete fosfolipidový Kvercetín komplex 60 kapsúl (abczdravia.sk) a v čom je tento kvercetín iný, ako ostatné výrobky? Je vyrobený pokročilejšou technológiou ako lipozómy. Je teda pre telo veľmi dobre využiteľný a mimoriadne účinný. Na rozdiel od bežných kvercetínov, kvercetin fosfolipid sa mimoriadne dobre vstrebáva a je vysoko účinný. Je vyrobený patentovanou technológiou a jeho výsledky sú klinicky dokázané.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

336 views0 comments
bottom of page