top of page

Príroda nám dala toto do vienka, aby nás to chránilo, dnes nás to môže pripraviť o zdravie a životnú pohodu.

Príroda je neskutočne múdra, vybavila organizmus ľudí dômyselným systémom, ktorý má chrániť telo pred vplyvom patogénov. Ako prvá zložka imunity reaguje na patogény - vrodená imunita. Bunky vrodenej imunity majú na svojom povrchu akési senzory - receptory, cez ktoré rozpoznávajú (vidia) častice mikroorganizmov (baktérie, vírusy, huby a parazity). Vďaka týmto receptorom dokážu spustiť zápalovú reakciu, ktorá má ochrániť telo pred útokom patogénom včasne spusteným zápalom. (Áno včasne a správne spustený zápal nás chráni)  

S čím však príroda nepočítala, že človek vyrobí svojou aktivitou látky, ktoré keď sa dostanú do tela, tak ich “vidia” snímače - receptory vrodenej imunity a vyhodnotia ich presne tak isto, ako častice mikroorganizmov. Imunita na ne reaguje presne rovnako ako na patogény, teda zápalom.  




 

K týmto aktivátorom (látkam) patrí napr.:  


- prízemný ozón, ktorý vzniká pri znečistení ovzdušia 

- oxidačný stres vznikajúci z nadmernej psychickej či fyzickej záťaže, či nevhodnej stravy, zápalov, užívanie liekov a pod. 

- mnohé chemikálie používané v potravinárskom priemysle či kozmetike 

- ak máte syndróm deravého čreva, tak sa cez priepustné črevo nadmerne dostávajú do tela odumreté častice baktérií, ktoré aktivujú práve tento spomínaný receptor. Ale aj pri paradentóze sa uvoľňujú nielen do ústnej dutiny, ale aj do celého tela častice odumretých baktérií, ktoré dokáže vrodená imunita cez receptory vyhodnotiť ako nebezpečné a reagovať naň zápalmi. 

 

Ak je imunita nadmerne “dráždená” a zápaly v tele pretrvávajú dlhší čas, tieto zápaly môžu vyústiť do týchto zdravotných problémov. 


Mozog: 

- Chronické vyčerpanie 

- Depresie 

- Poruchy koncentrácie 

- Ťažkosti s hľadaním slov 

- Nevysvetliteľné bolesti hlavy 

- Závrate 

 

Žalúdok a črevo: 

- Bolesti žalúdka 

- Hnačky 

- Ulcerózna kolitída 

Pľúca: 

- Chronický a dráždivý kašeľ 

- Astma 


Nos: 

- Nádcha 

- Zápaly prínosových dutín 

Hrdlo a ústa: 

- Zápaly hrdla 

- Zápaly hlasiviek 

- Pálenie jazyka 

- Znížené vnímanie chutí 


Oči: 

- Pálenie očí 


Pokožka: 

- Kožné vyrážky 

- Vypadávanie vlasov 

- Pocity na koži ako pichanie špendlíkom 


Končatiny: 

- Tupý pocit v rukách a nohách 


Svaly: 

- Nevysvetliteľné bolesti svalov 

- Fibromyalgie 

Srdcovo-cievny obeh 

- Vysoký krvný tlak 

- Búšenie srdca 


Zdajú sa vám tieto príznaky bežné? Vidíte aj vy, že čoraz viacej ľudí trpí príznakmi, ktoré opisujem? Áno je to tak. 

 

Problémom zápalov, ktoré opisujem je to, že ich necítite. To je extrémne nebezpečné. Ak niečo necítite, nemáte o tom vedomie, neexistuje to pre vás. Lenže absencia vedomia nezabezpečí, že sa s telom nič nestane.  

 

Vedomosti sú pre nás dôležité preto, že vďaka nim vieme aj napriek tomu, že čosi necítime, urobiť opatrenia, ktoré nás môžu ochrániť pred negatívnym vplyvom vecí, javov, ktorým sme vystavení. 

 

Ak máte alergie, máte priepustné črevo, ak ste v psychickom strese, nadmerne fyzicky pracujete - ste vystavený oxidačnému stresu z vysokej tvorby voľných radikálov. Ale aj zvýšená hladina cukru je spúšťač oxidačného stresu, pitie alkoholu, fajčenie či užívanie drog tiež zvyšuje tvorbu voľných radikálov. Ak žijete - pracujete v mestách, ste vystavený chemikáliám či prízemnému ozónu atď. Dnes už prakticky asi nik nie je uchránený pred látkami aktivujúcimi vrodenú imunitu cez receptory, ktoré nás mali chrániť pred patogénmi. To vysvetľuje prečo nám narastá počet ľudí, ktorí trpia príznakmi, ktoré som tu vyššie spomenul.  

 

Po prečítaní dnešného článku už máte vedomosti, čomu ste pravdepodobne vystavení a čo prebieha vo vašom tele. Je len na vás ako s tým naložíte.  

Ja keď som sa toto dozvedel, hľadal som látku, ktorá dokáže nielen tlmiť zápaly, ale aj ktorá dokáže obsadzovať receptory vrodenej imunity, aby sa nadmerne neaktivovali zápalové procesy cez mechanizmy, ktoré popisujem a dnes sa im takmer nikto nevie vyhnúť.  

 

Preto užívam každý deň probiotiká s obsahom kurkumínu: 


ale aj dobre vstrebateľný kurkumín :


Kurkumín nás totiž chráni pred zápalmi spúšťanými chemikáliami, deravým/priepustným črevom či oxidačným stresom.  

 

Toto je skutočná prevencia, aktívne robiť niečo, aby sa čosi nestalo, čo nechcem aby sa stalo, resp. aby pretrvávalo čosi čo je pre mňa žiadúce v tomto prípade aby pretrvávalo zdravie.  

Skutočná prevencia je byť príčinou, robiť aktívne čosi, aby sa veci diali tak, ako ja chcem a nie byť efektom (len čakať čo bude a dúfať, že sa to nestane). A keď sa to nie náhodou stane, hneď urobiť nápravu.  

 

Človek, ktorý drží kormidlo života pevne v rukách, koná a nečaká čo sa stane, je tvorcom života. Svoj život ovplyvňuje na základe vedomostí, ktoré získava. Rieši život vedome a napráva, čo sa pokazilo.  

 

Toto je skutočná sila života. Života, kde človek nie je obeťou okolností, ale skutočným tvorcom šťastia a zdravia. Vedomé tvorenie života je záruka dobrých emócii. To čo dnes ľuďom tak chýba. Ľudia prestali život, zdravie, vzťahy tvoriť a len čakajú čo sa stane, nečudo že sú depresívni, bojazliví, úzkostliví či nešťastní a zúfalí. Tieto emócie zažívajú tí ľudia, čo len čakajú na výsledok bez vedomého konania. 

 

Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme 

Andrej Medveď a jeho team 

144 views0 comments
bottom of page