top of page

Napriek génom dokážete veľmi veľa vecí ovplyvniť aj vy!

Updated: Jul 4, 2023

Keď čítam správy čo mi ľudia píšu, tak často krát vidím ako sa ľudia snažia cez gény pochopiť prečo sú chorí tak oni, ako aj ich deti. Ak majú rovnakú chorobu (rodič/starý rodič a dieťa) príde akási úľava, lebo jeden z rodičov/starých rodičov má tú chorobu a ak tú chorobu má dieťa, má to pre nich nejakú logiku. Horšie je, ak nikto v rodine tú chorobu nemá. Ľudia sú zmätení a nechápu na aké gény to majú hodiť.

Napriek génom dokážete veľmi veľa vecí ovplyvniť aj vy! Keď čítam správy čo mi ľudia píšu, tak často krát vidím ako sa ľudia snažia cez gény pochopiť prečo sú chorí tak oni, ako aj ich deti. Ak majú rovnakú chorobu (rodič/starý rodič a dieťa) príde akási úľava, lebo jeden z rodičov/starých rodičov má tú chorobu a ak tú chorobu má dieťa, má to pre nich  nejakú logiku. Horšie je, ak nikto v rodine tú chorobu nemá. Ľudia sú zmätení a nechápu na aké gény to majú hodiť.

Gény naozaj ovplyvňujú mnohé veci, ale nemusí sa dediť samotná choroba, ale geneticky môže byť daná sila imunitnej reakcie na zápalový podnet. Teda geneticky je daná sila zápalovej reakcie. Čo to vlastne znamená?


Pri zápale, kde imunita reaguje na rôzne podnety (baktérie, vírusy, ale aj chemikálie a pod.) sa uvoľňujú rôzne látky. Tieto látky sa nazývajú cytokíny.


Cytokíny majú schopnosť regulovať zápaly, ovplyvňujú imunitnú obranu, obnovu tkaniva, činnosť srdca a ciev, udržiavanie telesných funkcií, dokážu spustiť bunkovú smrť a dokonca ovplyvňujú aj náš metabolizmus.


Medzi hlavné cytokíny tvorené pri zápaloch patrí : - interleukín 1: v skratke IL-1 - interleukín 6: v skratke IL-6 - tumor nekrotizujúci faktor alfa: v skratke TNF-alfa

Intenzitu zápalu určujú hlavne zvýšenie týchto dvoch cytokínov: - IL-1 - TNF-alfa


Ak sa u človeka dostatočne zvýšia tieto cytokíny pri napadnutí patogénom tak človek môže byť dobre chránený pred infekciami. Ak však je imunita stimulovaná aby vylučovala tieto cytokíny inými faktormi ako je akútne napadnutie tela patogénom, môže sa geneticky nadmerne naprogramovaná schopnosť imunity tvoriť cytokíny obrátiť proti človekovi a spustiť chronický zápal alebo autoimunitu!


Ak si myslíte že genetické poruchy tvorby cytokínov s ich vysokým vyplavovaním sú zriedkavé, bohužiaľ to tak nie je. Geneticky naprogramovaná schopnosť nadmerne tvoriť IL -1 a TNF-alfa je nasledovná: - pre IL-1 ju 32 % u ľudí - pre TNF-alfa u 24 % ľudí

Ako vidíte každý štvrtý z vás nadmerne tvorí TNF-alfa a každý tretí z vás IL-1. Ak sa nadmerne tvoria tieto zápal podporujúce cytokíny tu sú možné následky v podobe zdravotných problémov: - anorexia - únava - zvýši sa odbúravanie kostí a zvýšené riziko osteoporózy (ľudia su naivne myslia, že vápnik rieši ich problém s kosťami) - zvýšenie rizika porážky - diabetes melitus (cukrovka) - zvýši sa aktivita enzýmov, ktoré vedú k depresiám - schizofrénia - zvýši sa odbúravanie svalov - zvýši sa citlivosť vnímania bolesti ( zmena prahu citlivosti na bolesť) - zvýši sa odbúravanie kolagénu (áno aj starnutie kože s vráskami je následok zápalov) - zvýšené riziko artróz a reumatoidnej artritídy - atď.


Ako vidíte stačí ak je imunita dostatočne stimulovaná k zápalom a je len otázka času aby sa viac ako štvrtina populácie dopracovala k poruchám psychiky, osteoporóze, problémom s cievami, problémom s kĺbmi či medzistavcovými platničkami, cukrovke, únave a pod. Pozrite sa len okolo seba koľko ľudí to trápi. Čoraz viacej.


"Krása" našej medicíny je v tom, že mnohé lieky potláčajúce zápal a tým aj tvorbu týchto cytokínov ako napr. kortikoidy zvyšujú množstvo tuku v tele a tukové tkanivo je tiež tvorcom týchto cytokínov (tukové tkanivo zvyšuje napr. TNF-alfa). A tak sa ľudia (a lekári tiež!) neraz čudujú, prečo im liečba cez lieky nezaberá. Toto je častý jav napr. pri problémoch s kĺbmi.


Človek pocíti bolesť kĺbov a obmedzí sa mu pohyb. Vzápätí pre nedostatok pohybu priberie. Nasadia sa lieky na tlmenie bolesti. Tieto lieky ničia črevo, robia ho priepustným. Ak je črevo priepustné zvyšuje sa vstup častí baktérií do tela. Tieto časti bakterií (lipopolysacharidy) podporujú tvrobu TNF-alfa a IL-1, ak nedaj bože má tento človek candidu, tá tiež zosilňuje tvorbu týchto cytokínov.


Potom sa nasadia kotrikoidy. Kortikoidy zvýšia množstvo tuku v tele nemusí byť brušný môže byť viscelárny - ten, ktorý obaľuje orgány) , lebo po kortikoidoch sa dobre priberá. Zápal je podporený pribúdajúcim tukovým tkanivom. IL-1 a TNF alfa stúpa. Kĺby sú opuchnuté, bolia. Zrazu sa naruší spánok, potom sa mení psychika, lebo cytokíny nemilosrdne ničia psychiku. Cez zápal sa aktivujú enzýmy, ktoré potláčajú schopnosť imunity zasiahnuť voči patogénom. Zrazu sa človek moce z choroby/infekcie do choroby/infekcie. Enzýmy potláčajúce imunitu môžu vieť dokonca k rakovine. Únava sa stáva každodenným spoločníkom človeka. Človek má pocit, že už nevládze, je na dne. Lekár posiela človeka na psychiatriu. Psychiatrické lieky sú zase ničiteľmi čreva. Začarovaný kruh utrpenia je uzavretý. Život človeka je v troskách a príbuzný trpia s ním.


Toto sú príbehy mnohých ľudí.

Ako vidíte užívanie liekov napr. proti bolesti má na človeka veľký vplyv. Už len cez to, že síce potlačia bolesť ale ich vedľajším účinkom je to, že zvýšia záťaž imunity cez poškodenie čreva. A ak človek patrí k nie malej skupine ľudí čo má geneticky zvýšenú schopnosť nadmerne reagovať na zápalové podnety, chorobe sa pravdepodobne nevyhne, ak čosi vedome neurobí pre svoje zdravie.


Udržiavanie čreva v dobrom stave je preto nesmierne dôležité. Zle fungujúce črevo dokáže zásobovať imunitu zápal podporujúcimi látkami a vy si ani neuvedomíte, že vaša imunita je v kontakte s látkami na ktoré reaguje zvýšenou tvorbou cytokínov.


V našom e-shope si v akcii môžete kúpiť probiotiká s protizápalovými polyfenolmi, ktoré potláčajú tvorbu zápalových cytokínov a tie probiotiká sa volajú Mikroveda Life. V akcii si ich môžete kúpiť tu Akcia 2x Mikroveda LIFE (abczdravia.sk) a samostatne tu MikroVeda LIFE 500 ml (abczdravia.sk).


Inak, keď som spomínal kĺby, hydrolyzovaný keratín, ktorý máme vo výrobku Stopbol (abczdravia.sk) dokáže v kĺboch znižovať cytokín IL-1 čím bráni zápalu pri artrózach a atritídach.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk andrej.medved9@gmail.com

467 views0 comments
bottom of page