Celiakia je autoimunitné ochorenie tenkého čreva, ktoré je spúšťané lepkom, ktorý sa nachádza v obilninách. (Všimnite si "zdravé" obilniny dokážu spúšťať autoimunitné ochorenia. Aký je potom rozdiel medzi nezdravou a zdravou potravinou keď jedna aj druhá potravina spúšťa zdravotné problémy? Alebo, žeby obilniny neboli zdravé ako si ľudia myslia keď spúšťajú zdravotné problémy?)
![Môže byť toto spúšťačom celiakie a sú bezlepkový chlieb a cestoviny pre celiatikov naozaj bezpečné? Celiakia je autoimunitné ochorenie tenkého čreva, ktoré je spúšťané lepkom, ktorý sa nachádza v obilninách. (Všimnite si "zdravé" obilniny dokážu spúšťať autoimunitné ochorenia. Aký je potom rozdiel medzi nezdravou a zdravou potravinou keď jedna aj druhá potravina spúšťa zdravotné problémy? Alebo, žeby obilniny neboli zdravé ako si ľudia myslia keď spúšťajú zdravotné problémy?)](https://static.wixstatic.com/media/afe719_cf99a34a7a1a47959a8ab3963305d253~mv2.jpg/v1/fill/w_147,h_221,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/afe719_cf99a34a7a1a47959a8ab3963305d253~mv2.jpg)
Na vzniku celiakie, ktorú má, bohužiaľ, čoraz viacej ľudí, sa podieľajú mnohé faktory a jednou z nich je aj črevná mikroflóra. Ak sa v čreve nachádza zvýšený podiel prozápalových baktérií (toto sa pozoruje v stolici pacientov s celiakiou) a zároveň chýbajú ochranné baktérie, tvoriace protizápalové látky potom sa zvyšuje riziko vzniku celiakie.
Mimochodom, zavedenie lepku do stravy dieťaťa nehrá žiadnu úlohu v tom, že to ochráni dieťa pred cieliakiou, ako to neraz pediatri vravia matkám! (Rossi et al. Cells 2023; 12: 823.)
Zmena bakteriálneho zloženia čreva ovplyvňuje imunitné reakcie (teda aj zápaly) a to tak, že: 1, imunitný systém priamo reaguje na zmenu bakteriálneho zloženia v čreve zápalom 2, mnohé baktérie (niektoré kmene Bacteriodes fragilis) v čreve metabolizujú lepok tak, že tvoria pritom látky vyvolávajúce zápal sliznice
Zápal poškodzuje sliznicu a ak zápal trvá dlhší čas, dokáže prerásť do autoimunity. Tento proces poškodzovania sliznice cez zápaly samozrejme netrvá deň ani dva. Preto sa cieliakia objavuje u ľudí individuálne.
Bohužiaľ cisárske rezy, užívanie antibiotík a iných liekov, stres, nevhodná životospráva, konzervanty a pod. prispievajú k narušovaniu črevnej mikroflóry a naladenie imunity do zápalového stavu.
Keďže celiakia sa vyskytuje u čoraz väčšieho množstva ľudí veľkú pozornosť by sme mali venovať prevencii. Tou je posilňovanie protizápalových aktivít v čreve. Na toto sú vhodné bifidobaktérie.
Bifidobaktérie znižujú zápalové účinky zápal spúšťajúcich látok, ktoré sa tvoria z lepku.
Keďže aj najmenšie množstvá lepku pri celiakii poškodzujú črevnú sliznicu a zvyšujú riziko neskorších následkov, ako je neplodnosť, osteoporóza, ataxia (porucha koordinácie pohybu), neuropatia (poškodenie nervov), nefropatia (ochorenia obličiek), hepatitída a myalgia (bolesť svalov), postihnutí sa musia doživotne stravovať bez lepku. Za neškodnú sa považuje hranica 10 mg lepku/deň
Ale ani bezlepkové výrobky nie sú úplne bezlepkové. V Európe sa výrobok považuje za „bezlepkový“, ak obsahuje menej ako 0,02 % alebo 20 mg/kg lepku. Konzumácia 250g bezlepkového chleba na raňajky a 250g bezlepkových cestovín na obed tak už môže dosiahnuť hranicu 10mg lepku !
Probiotiká s veľmi vysokým podielom bifidobaktérií nájdete v akcii tu Probio HIT 60g (abczdravia.sk) a tu Akcia Omega 3 a Probio HIT (abczdravia.sk). Samostatne tieto probiotiká nájdete tu Probio HIT 60g (abczdravia.sk).
Ak máte v rodine diagnostikovanú celiakiu je dobre podporovať protizápalovú aktivitu v čreve. A ako vidíte aj bezlepkové potraviny obsahujú lepok a tak sú tieto probiotiká mimoriadne vhodné aj pre celiatikov.
Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com