top of page

"Moje dieťa má histamínovú intoleranciu a je často choré."

Updated: Mar 1, 2023

Prečo je to tak? A prečo častá chorobnosť je svojim spôsobom zákonitosťou?

Keď čítam, že od matiek, že ich deti majú histamínovú intoleranciu vždy ma to zarazí. Zarazí ma to preto, lebo poznám mechanizmus cez ktorý dochádza k poškodzovaniu enzýmu DAO. Enzým DAO slúži na to aby odbúral nadbytočný histamín a tento histamín nespôsoboval zdravotné problémy.


Ako teda dochádza k tomu, že sa poškodzuje enzým odbúravajúci histamín? Enzým DAO obsahuje stopový prvok meď. A práve kov obsiahnutý v tomto enzýme ho robí náchylným

na to, aby sa dokázal poškodiť látkami tvoriacimi sa pri zápaloch a poškodených mitochondriách. Pre vás čo neviete čo sú mitochonrie, tak mitochondrie sú časti buniek, kde sa vyrába pre bunku energia.


Tak ako DAO - enzým odbúravajúci histamín, má v sebe kov v podobe medi, aj iné enzýmy obsahujú kovy, ktoré z enzýmov robia dobrý cieľ na poškodenie tými istými látkami tvoriacimi sa pri zápaloch a poškodených mitochondriách.


Ľudia pri HITke toto ale neriešia. Pravdepodobne to nevedia a často aj nechcú. Jediné čo urobia je to, že zmenia stravu tak aby potraviny neobsahovali histamín. Myslia si že takto svoj problém vyriešia. Toto obmedzenie však bohužiaľ nezohľadňuje zápaly a mitochondrie. A tak sa v tele stále tvoria látky poškodzujúce enzýmy. Lebo strava nezohľadnila tak zápal ako ak mitochondrie.


Teraz vám ukážem aké enzýmy sa môžu poškodiť pri zápaloch a zle poškodených mitochondriách a aké to má následky na zdraví.

Napr. mnohé enzýmy obsahujúce železo sú potrebné na výrobu energie, ak sa poškodia vzniká únava. Enzýmy s obsahom železa sú potrebné aj správne fungovanie imunity, ak sa poškodia zhorší schopnosť buniek imunitného systému bojovať s patogénmi a výsledkom je častá chorobnosť. Poškodenie iných enzýmov obsahujúcich železo môžu spustiť tvorbu myómov.


Ak sa poškodia iné enzýmy obsahujúce železo môžu sa začať tvoriť protilátky proti štítnej žľaze. Poškodením enzýmov obsahujúcich železo môže vznikať tak anémia (a tu nepomáha často ani dopĺňanie železa) alebo zvýšená hladina feritínu. Poškodením enzýmov obsahujúcich železo sa dokáže narušiť detoxikácia a vzniká napr. precitlivelosť na lieky.


Poškodením ďalšieho enzýmu obsahujúceho železo sa môžu tvoriť žlčové kamene. Narušenie iného enzýmu obsahujúceho železo vedie k nízkemu krvnému tlaku.

Ak sa narušia enzýmy obsahujúce molybdén človek bude zle tolerovať alkohol, alebo môže byť citlivý na vône. Napr. po použití voňavky sa mu spustia bolesť hlavy.


Ak sa narušia enzýmy obsahujúce mangán môžu vznikať artrózy, problémy s medzistavcovými platničkami alebo sa naruší metabolizmus vitamínov skupiny B s prejavmi ako nechutenstvo, poruchy trávenia, podráždenosť, zmeny psychiky a pod.


Samozrejme následkov poškodzovania enzýmov je viacej. Ako vidíte to, čo vedie

k poškodzovaniu enzýmu DAO, vedie aj k iným rôznym poškodeniam a u histaminikov skôr

či neskôr nájdete iné zdravotné problémy, ktoré súvisia s poškodzovaním enzýmov látkami

z poškodených mitochondrií a zápalov.


Ľudia si ani neuvedomujú aká nebezpečná je HITka, lebo nechápu čo viedlo k jej vzniku

a nechápu čo sa zákonite bude diať. A keď sa pozriete na to, že k HITke vedie zápal

a poškodenie mitochondrií a dnes to majú deti, tak toto je pre mňa úplne desivé. Lebo

viem aké následky to do budúcna bude mať ak sa to nerieši správne.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com


443 views1 comment
bottom of page