top of page

Lyzín: účinný proti vírusom, silný proti herpesu, dôležitý pri strese, osteoporóze či raste detí

Aminokyseliny (látky, z ktorých sa skladajú bielkoviny) sú často mimo pozornosti ľudí, ktorí sa venujú zdraviu. Pritom aminokyseliny sú mimoriadne dôležité pre zdravie. Pozrite si ako je dôležitý lyzín pre zdravie a kde ho môžete využiť.

Imunitný systém: Lyzín posilňuje imunitný systém. Lyzín je esenciálna aminokyselina. Esenciálna je taká aminokyselina, ktorú si telo nevie vytvoriť samé a musí ju prijať z potravy) hrá dôležitú úlohu v imunitnom systéme. Vytvára protilátky a spomaľuje rast a množenie vírusov.


Herpes vírusy: Okrem všeobecnej obrany proti infekciám je lyzín účinný pri prepuknutí infekcie herpesového vírusu. Štúdie preukázali jeho účinnosť pri liečbe infekcií herpes simplex, ako sú opary, infekcie sietnice, genitálny herpes a infekcie centrálneho nervového systému. Ale iné typy herpetických vírusov, ako je herpes zoster (pásový opar), môžu byť tiež i potláčané lyzínom.


Metabolizmus: Lyzín je mimoriadne dôležitý v metabolizme. Obzvlášť jeho veľké množstvo obsahujú hormóny, enzýmy a svaly. Lyzín sa vo vysokých koncentráciách nachádza aj v spojivovom tkanive.


Spojivové tkanivo: Lyzín je potrebný pre pevné spojivové tkanivo. Lyzín je dôležitý pri tvorbe kolagénu a elastínu. Obe látky sú potrebné pre zdravé chrupavky, šľachy, väzy, vlasy, pokožku a nechty.


Vypadávanie vlasov spojené s nedostatkom železa výrazne ustúpi, keď sa železo súčasne užíva lyzínom.


Osteoporóza: Lyzín významne prispieva je prospešný aj pri osteoporóze. Podporuje vstrebávanie vápnika a posilňuje tvorbu kostných buniek. Dobrý prísun lyzínu je preto obzvlášť dôležitý pre starších ľudí. Lyzín znižuje rýchlosť vylučovania vápnika z tela.

Citivelli, R. et al. 1989. Effect of L-lysine on cytosolic calcium homeostasis in cultured human normal fibroblasts. Calcif Tissue Int. 45(3):193-7.

Citivelli, R. et al. 1992. Dietary L-Lysine and calcium metabolism in humans. Nutrition. 8(6):400-5.


Tvorba energie a metabolizmus tukov: Z lyzínu sa v tele tvoria mnohé ďalšie látky ako napr. karnitín. Karnitín hrá dôležitú úlohu pri tvorbe životnej energie v mitochondriách . Karnitín podporuje metabolizmus tukov a môže podporiť chudnutie alebo pomôcť udržať si váhu.


Stres, serotonín: Keď ste v strese, spotreba lyzínu sa mimoriadne zvyšuje. Lyzín zlepšuje toleranciu stresu a môže znižovať úzkosť. Jedným z dôvodov je to, že lyzín zvyšuje hladiny serotonínu - hormónu šťastia.


Krvný cukor: Lyzín môže znižovať hladinu cukru v krvi a regulovať hladinu inzulínu - keď sa užíva denne.


Rast: Deti a dojčatá majú zvýšenú potrebu lyzínu, pretože aminokyselina sa podieľa na raste.

Lyzín a vitamín C ak sa užívajú súčasne, podporujú sa vo svojich účinkoch


Príznaky nedostatku lyzínu: - náchylnosť k infekcii - únava, strata výkonu - nedostatok koncentrácie - nevoľnosť - strata vlasov - nedostatočná tvorba kolagénu - slabosť spojivového tkaniva - krehká koža, lámavé nechty, červené oči - znížený príjem vápnika v bunkách, nedostatok vápnika - osteoporóza - depresia, úzkosť - poruchy rastu


Oblasti použitia lyzínu: - posilnenie imunitného systému (tvorba protilátok) - herpes simplex a zoster - podpora tvorby kolagénu - posilnenie výkonnosti - podpora vstrebávania vápnika - podpora kostí, zubov, nechtov - zvyšovanie odolnosti voči stresu, nepokoj a strach, panika - strata vlasov - stimulácia tvorby žalúdočných štiav pri problémoch s trávením (ťažoba na žalúdku po jedle) - cukrovka - regulácia krvného tlaku - podpora spomalenia starnutia - rast a prírastok hmotnosti u dojčiat a detí


V našom e-shope si lyzín môžete v akcii kúpiť tu Akcia 3x lyzín, zinok a vitamín C (abczdravia.sk).

Samostatne tento produkt nájdete tu


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

646 views0 comments
bottom of page