top of page

"Keď som bola dieťa, mala som zápchy a nikto to neriešil a nepovažoval za problém".

Updated: Oct 4, 2022

Keď sa rozprávam s ľuďmi veľmi vecí si pri tých rozhovoroch uvedomím. To uvedomenie neprichádza hneď, ale časom, keď rôzni ľudia opakujú nejaké veci. A jedným z uvedomení čo mám, ako sa podceňujú zápchy.

Medzi časté problémy, ktoré ľudia majú sú rôzne tráviace problémy, neznášanlivosti rôznych potravín, alergie a zápalové ochorenia tráviaceho traktu. A keď sa ľudí pýtam kedy sa ich problémy začali s trávením, veľmi častou odpoveďou bolo, že už ako deti mali zápchy a vtedy to nik neriešil.


Pri týchto komunikáciách s ľuďmi som si uvedomil, že ich vážne problémy v dospelosti majú pôvod oveľa skôr a prejavovali sa neraz ako zápchy čo ľudia neraz trestuhodne prehliadajú.

Zápcha nie je nič nevinné ako sa na prvý pohľad môže zdať. A dnes vám ukážem jeden z dôvodov prečo by ste mali riešiť zápchy a nemali by ste ich podceňovať.


Vyprázdňovanie pre pre človeka rovnako dôležité ako príjem potravy. Cez stolicu sa z tela odstraňujú mnohé toxíny (jedy), ktorých sa telo zbavuje v procese detoxikácie. Detoxikácia je zľudovený názov rôznych biochemických reakcií, kde sa telo v rôznych krokoch zbavuje pre telo nepotrebných a jedovatých látok.


Tieto pre telo jedovaté látky sa následne vylučujú z tela von buď močom, ak sú rozpustné vo vode, alebo stolicou, ak sú rozpustné v tuku. Ak sa však u človeka zastaví stolica (vznikne zápcha), naruší sa aj vylučovanie jedov z tela von.


Organizmus sa tak dostáva do pre neho nepriaznivého stavu. Potravou, dýchaním , cez vodu a kožu resp. cez lieky prúdia do tela jedovaté látky, resp. mnohé jedovaté látky vznikajú aj pri bežnom metabolizme a tieto jedovaté látky sa zaseknú v čreve človeka cez zápchu. Toto všetko začne narúšať proces zbavovania sa pre telo jedovatých látok a telo sa postupne oslabuje a vznikajú v ňom rôzne zmeny, ktoré časom vedú k narušeniu rovnováhy a vzniku chorôb.


Najnebezpečnejšie sú často tie javy, ktoré sa na prvý pohľad nezdajú nebezpečné, lebo ich dokážeme podceniť a keďže pôsobia pomaličky a potichúčky, neraz nepozorovane, nevenujeme im pozornosť až sa jedného dňa z nich vykľujú rôzne závažné problémy a ľudia sa potom čudujú ako to, veď doteraz mi nič nebolo.


Zápchy na prvý pohľad nie sú nebezpečné a mnohé ženy si dokonca myslia, že je výhoda a normálne chodiť na veľkú potrebu 1-2x do týždňa (áno aj toto často počúvam) ale nie je to tak. Zápcha je pre organizmus problém a vždy sa u ľudí so zápchami, skôr či neskôr prejavia iné problémy, len to ľuďom nedocvakne, že to mohlo začať zápchami.


V našom e-shope si môžete zakúpiť špeciálne probiotiká - Prázdne črievko, ktoré obsahujú bakteriálne kmene, ktoré pomáhajú pri zápchach. Probiotiká Prázdne črievko si môžete kúpiť už teraz tu Prázdne črievko (abczdravia.sk).


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie to čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

348 views0 comments
bottom of page