top of page

Existujú prírodné prostriedky na riešenie endometriózy?

Updated: Apr 18, 2023

Utrpenie, ktoré môže spôsobiť endometrióza u žien, je obrovské.

Príznakmi endometriózy sú: - prudké bolesti brucha podobné kŕčom - krátke cykly so silným a dlhým krvácaním alebo inými poruchami krvácania. Dlhé krvácanie môže viesť k nedostatku železa - bolesti chrbta - bolestivé močenie - bolestivý pohlavný styk - súčasťou príznakov môžu byť aj výrazné črevné problémy. - zhrubnutie steny maternice - zmeny vo vajcovodoch, ktoré znemožňujú prirodzené tehotenstvo - zvýšené riziko mimomaternicového tehotenstva


Pri endometrióze sa cysty rôznych veľkostí hromadia na vaječníkoch, vajíčkovodoch, črevách alebo pobrušnici a niekedy obmedzujú pohyblivosť vaječníkov, čo môže viesť k oneskoreniu alebo dokonca k vynechaniu ovulácie. Tieto príznaky sa môžu prejavovať nepravidelnými cyklami. Lepenie a zrasty sliznice s cystami bránia tomu, aby sa vajíčko pravidelne dostávalo do vajcovodu. To vedie k zápalu, ktorý sťažuje uhniezdenie oplodneného vajíčka do maternice. Endometrióza sa zvyčajne vyskytuje väčšinou v dolnej časti brucha a panvovej oblasti.


Veľká väčšina žien pri endometrióze trpí aj inými príznakmi, ako sú alergie, črevné poruchy a časté bolesti.


Klasická liečba endometriózy je spojené s operačným zásahom alebo hormonálnou liečbou. Väčšinou tieto liečebné postupy len spomaľujú príbeh ochorenia a neraz sa ochorenie vracia.

Mnohé ženy si dnes už uvedomujú, že klasická školská medicína nedokáže vyriešiť ich problémy a preto hľadajú buď doplnkovú prírodnú terapiu k štandardným medicínskym postupom, alebo chcú svoje problémy riešiť úplne bez klasickej liečby potsavenej na operačnom zákroku a hormonálnej liečbe.


Ak vás endometrióza trápi, môžete aj v strave urobiť jednoduché opatrenia, ktoré vám môžu zmierniť vaše problémy ako napr.:

- vyberte si správne ovocia a zeleninu. Podľa štúdie citrusové plody vykazovali obzvlášť silný ochranný účinok, zatiaľ čo odrody kapusty zvyšovali riziko endometriózy.

- Znížte prísun lepku. Ženy, ktoré znížili prísun lepku mali menšiu bolestivosť


V oblasti mikroživín je dôležité prijímať dostatok vitamínov skupiny B.

Vitamíny skupiny B sú nesmierne dôležité pre proces, ktorý sa volá metylácia. Metylácia má pre nás veľký význam lebo vďaka metylácii sa napr. odstraňujú z tela mnohé toxíny a pre telo už nepotrebné látky. Metylácia ale ovplyvňuje aj správanie našich génov.


Ak je metylácia nedostatočná, dochádza k silnejšie pôsobeniu estrogénov. Toto silnejšie pôsobenie estrogénov má vplyv na tvorbu zápal podporujúcich tkanivových hormónov !!! Zápalové tkanivové hormóny majú schopnosť zvyšovať citlivosť receptorov bolesti, čo vedie k zvýšeniu citlivosti na bolesť a vnímania bolesti.


U endometriózy sa pozoruje silnejšie pôsobenie estrogénov cez nadmernú expresii estrogénových receptorov, ktorá chorobu vyvoláva. Metylácia a dostatok B vitamínov je teda dôležitý faktor pri riešení endometriózy.


Metylované bioakktívne vitamíny skupiny B nájdete tu Vitamín B-komplex 60 kapsúl (abczdravia.sk).


Najnovšie poznatky vo výskume endometriózy ukazujú, že vznik endometriózy môže byť zapríčinený aj prítomnosťou choroboplodných baktérií v maternici, ktoré spúšťajú zápalovú reakciu. Keďže bakteriálne osídlenie v tele je spojené s črevom, vždy treba venovať pozornosť aj črevu. Navyše, ako som už spomínal, veľká časť žien pri endometrióze trpí alergiami a črevnými poruchami, preto aj tu je konzumácia probiotík zmysluplná.


Správne fungujúce črevo je dôležité aj preto, lebo črevo sa podieľa na správnej regulácii hormonálneho systému žien. Narušenie čreva a jeho mikroflóry tak negatívne vpláva aj na endometriózu. Nerovnováha črevného mikrobiómu môže spôsobiť to, že nadbytok estrogénu sa zadržiava v tele čo môže podporiť vznik a rozvoj endometriózy!


Konzumujte omega 3 mastné kyseliny.

Nedostatočný prísun omega-3 mastných kyselín z rýb súvisí s väčšími bolesťami, problémami s hormónmi a autoimunitnými ochoreniami u pacientiek s endometriózou. Zlý prísun omega 3 je preto často spojený so zvyšujúcim sa rizikom endometriózy. Na zvieracom modeli sa dokázalo, že dobrý prísun EPA (EPA je omgea-3 mastná kyselina) dokázal významne znížil opuch tkaniva a ďalšie zápalové znaky v tkanive endometria.


V našom e-shope teraz nájdete probiotiká a vysokohodnotné omega-3 mastné kyseliny v akciovom balíku, kde k probiotikám máte omega-3 mastné kyseliny len za 1€!!!

Samostatne tieto produkty nájdete tu:


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

434 views0 comments
bottom of page