top of page
Search

Bielkoviny sú kľúčom k prevencii osteoporózy a zdravým kostiam

Osteoporóza je ochorenie, pri ktorom dochádza k zníženiu hustoty kostných minerálov, zhoršeniu kvality kostí a zvýšenému riziku zlomenín. Ide o vážne ochorenie, ktoré patrí medzi časté príčiny úmrtí a dokonca častejšie než niektoré druhy rakoviny. Nie je to teda len bezvýznamný zdravotný problém.

Základom prevencie osteoporózy je zdravá strava. Výživa spolu s pravidelnou fyzickou aktivitou má významný vplyv na kvalitu kostí. Dnes vám ukážem, akú dôležitú úlohu zohrávajú pri zdraví kostí bielkoviny.


Bielkoviny patria medzi základné živiny potrebné pre správne fungovanie tela. Sú potrebné pre fungovanie mnohých systémom či častí tela od imunity, svaly, regeneráciu a pod. Bielkoviny sú potrebné aj pre stavbu a zdravie kostí.


Bielkoviny sú kľúčovou živinou pre zdravie kostí, pretože ovplyvňuje kosť niekoľkými spôsobmi:


- kosti sú tvorené aj bielkovinami, nielen minerálmi. Bielkoviny tvoria približne 30 % kostnej hmoty a 50 % objemu kosti


- ovplyvňujú metabolizmus


Bielkoviny majú vplyv na tvorbu látok, ktoré ovplyvňujú rast a vývoj kostí počas celého života


Súčasná odporúčaná diétna dávka pre príjem bielkovín je:

- 0,8 g/kg telesnej hmotnosti/deň pre dospelých

- 1,5 g/kg telesnej hmotnosti/deň pre deti

- 1,0 g/kg telesnej hmotnosti/deň pre dospievajúcich a starších ľudí


Podľa názorov mnohých odborníkov, môže denný príjem bielkovín nad súčasnú odporúčanú hodnotu (viď vyššie) zohrávať pozitívnu úlohu pri prevencii osteoporotických zlomenín a úbytku kostnej hmoty. Štúdie ukazujú, že vyššia spotreba bielkovín v strave je spojená s vyššou hustotou minerálov v kostiach a môže mať ochranný vplyv proti úbytku kostnej hmoty.


Zdroj:

Coin, A.; Perissinotto, E.; Enzi, G.; Zamboni, M.; Inelmen, E.M.; Frigo, A.C.; Manzato, E.; Busetto, L.; Buja, A.; Sergi, G. Predictors of Low Bone Mineral Density in the Elderly: The Role of Dietary Intake, Nutritional Status and Sarcopenia. Eur. J. Clin. Nutr. 2008, 62, 802–809.


Bonjour, J.-P. The Dietary Protein, IGF-I, Skeletal Health Axis. Horm. Mol. Biol. Clin. Investig. 2016, 28, 39–53.


Zvýšený príjem bielkovín (približne 0,8–1,3 g/kg telesnej hmotnosti/deň) nemal škodlivý vplyv na kvalitu kostí ani u zdravých dospelých


Zdroj:

Darling, A.L.; Millward, D.J.; Lanham-New, S.A. Dietary Protein and Bone Health: Towards a Synthesised View. Proc. Nutr. Soc. 2021, 80, 165–172.


Tak ako je dostatočný prísun bielkovín potrebný na dobrú kvalitu kostí, nedostatočný prísun bielkovín je pre kosti rizikom. Ak majú ľudia nedostatočný príjem bielkovín v strave, môže to viesť k úbytku svalov, čo vedie k úbytku telesnej hmotnosti v dôsledku zrýchleného odbúravania svalových bielkovín. Svalová hmota tiež ovplyvňuje mineralizáciu kostí a pevnosť kostí. Preto úbytku kostnej hmoty a zlomeninám z krehkosti u starších ľudí často predchádza strata svalovej hmoty a aj sily.


Zdroj:

Bettis, T.; Kim, B.-J.; Hamrick, M.W. Impact of Muscle Atrophy on Bone Metabolism and Bone Strength: Implications for Muscle-Bone Crosstalk with Aging and Disuse. Osteoporos. Int. 2018, 29, 1713–1720


Viem, že mnoho ľudí má problémy s osteoporózou a poznám jedálničky mnohých z nich. Väčšina ľudí má nedostatočný prísun bielkovín. Príjem bielkovín vo vyššom veku by mal byť ešte vyšší a to nielen kvôli kostiam. U väčšiny ľudí sa nič také nedeje. Ak nemáte radi mäso, vajíčka či ryby čo sú najkvalitnejšie zdroje bielkovín môžete v kuchyni použiť na varenie fermentovaný hrachovo-ryžový bielkovinový koncentrát. Pripravuje sa jednoducho ako mleté mäso. Protein GRANULÁT môžete kúpiť tu : https://www.abczdravia.sk/medved-natural-protein-granulat-300g


Bielkoviny sa v tráviacom trakte rozkladajú na aminokyseliny a tie sa vstrebávajú v tenkom čreve. Telo využije len tie aminokyseliny, ktoré sa do tela cez črevo vstrebe. Na podporu vstrebávania aminokyselín je vhodné užívať Nutri-absorb. 



Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme.

Andrej Medveď a jeho team


 
 
 

Comments


bottom of page