Poďme sa pozrieť čo sa deje s fruktózou, keď sa dostane do čreva.

Fruktóza sa musí vstrebať do tela. Aby sa tam dostala existujú v čreve akési prepravníky - stroje, ktoré ju tam dostanú. Volajú sa GLUT. Podľa rýchlosti ako tieto stroje pracujú, dokážu prijatú fruktózu buď prepraviť do tela, alebo ju neprepravia a ostane v čreve. Maximálna kapacita týchto strojov je prepraviť 25g fruktózy.
Bohužiaľ nie všetci ľudia majú takúto kapacitu. Mnoho ľudí, že vraj až 40%, ju má nižšiu. A aby tomu nebolo koniec, stroje, ktoré prepravujú fruktózu do tela sa dokážu ešte pod nejakými vplyvmi spomaľovať. Je to napr. príjem sorbilotu, ale vysoký príjem fruktózy a nízky príjem glukózy. Ak napr. človek príjme ovocie, kde je veľa sporbitolu ako napr. sušené slivky alebo sušené marhule, spomalí si príjem fruktózy do tela. To isté platí ak s fruktózou prijíma tieto látky napr. v sladkostiach, limonádach, kde je veľa fruktózy a neraz je tam aj sorbitol.
Ak fruktóza ostane v čreve, začne vykrmovať choroboplodnú črevnú flóru a hnilobné baktérie. Mimochodom mnohé tieto baktérie produkujú histamín, alebo iné látky, ktoré napr. zamestnávajú enzým DAO. Takto sa cez pravidelný vysoký prijem fruktózy a látok, ktoré spomaľujú vstrebávanie fruktózy dokáže človek po rokoch "driny" prepracovať k rôznym zdravotným problémom.
Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme
Andrej Medveď a jeho team
andrej.medved9@gmail.com
Comentarios