top of page

Aj pri dostatku železa v strave môže telo trpieť jeho nedostatkom. Dôvod vás možno prekvapí.

Telo priemerného dospelého muža obsahuje cca 4 g železa, z čoho je cca 2,5 g je červenom farbive krvi. Ženy majú nižšie množstvo železa v tele a menej červených krviniek. U dospelého muža je cca 1 g železa uloženého hlavne v pečeňových bunkách a bunkách imunitného systému, ktoré sa nazývajú makrofágy. Ženy v reprodukčnom veku ukladajú do zásob oveľa menej železa a sú náchylné na nedostatok železa. Aj deti sú náchylné na nedostatok železa. Deti potrebujú železo na rast tela a k tomu zodpovedajúce zväčšenie objemu červených krviniek.

Nedostatok železa má negatívny vplyv na mnohé funkcie v tele. Napr. negatívne ovplyvňujú výrobu energie v bunkách - v mitochondriách. Mitochondrie sú miesto kde sa vytvára väčšina energie pre bunky. Následkom nedostatočnej výroby energie môže byť napr. únava ale aj zápal!


Môže sa železo ukladať do zásob?


- áno železo sa ukladá do zásob a hlavnými zásobníkmi železa sú makrofágy (typ buniek imunitného systému) a hepatocyty (pečeňové bunky) ale aj slezina. Pri nedostatku železa sa môže toto železo uvoľniť.


Čo ovplyvňuje železo, jeho vstrebávanie a rovnováhu železa v tele?


Vstrebávanie železa ovplyvňuje hormón, ktorý sa nazýva hepcidín. Hepcidín je tvorený hlavne pečeňovými bunkami. Hepcidín sa uvoľňuje ako reakcia na:

1, stúpajúcu nasýtenie plazmatického transferínu železom (transferín je bielkovina prenášajúca železo) - ak sú zásoby železa v tele dostatočné

2, pri zvýšení zásob železa v pečeni

3,zápalom, aby sa znížil dostupnosť železa. Železo je potrebné napr. pre rozmnoženie baktérií . Blokovanie vstrebávania železa je obranný mechanizmus, cez ktorý sa telo bráni rozvoju infekcií a teda aj zápalu.

Zdroj: Ganz T, Nemeth E. Iron homeostasis in host defence and inflammation. Nat Rev Immunol. 2015;15:500–10.


Pri zápale hormón hepcidín nielenže znižuje vstrebávanie železa z čreva do tela, zároveň aj spomaľuje uvoľňovanie železa, ktoré je uložené v zásobách.


Čo zvyšuje tvorbu hepcidínu? Teda čo môže narušiť hladiny a vstrebávanie železa?


- tvorbu hepcidínu zvyšuje látka uvoľňujúca pri zápaloch, ktorá sa nazýva interleukín-6 (v skratke IL-6)


Zdroj: Nemeth E, Rivera S, Gabayan V, Keller C, Taudorf S, Pedersen BK, et al. IL-6 mediates hypoferremia of inflammation by inducing the synthesis of the iron regulatory hormone hepcidin. J Clin Investig. 2004;113:1271–6.


Zápal a to nielen infekčný, má vplyv na hladinu železa. Aj obezita je spojená so zápalom. Pri obezite sa tiež z tukového tkaniva uvoľňujú zápalové látky, ktoré zvyšujú hladinu hepcidínu a tým bránia využitiu železa.

Preto ľudia s obezitou majú :

- nižšie sérové železo

Zdroj: Wenzel BJ, Stults HB, Mayer J. Hypoferraemia in obese adolescents. Lancet. 1962;2:327–8.


- vyššie hladiny hepcidínu

Zdroj: Tussing-Humphreys LM, Nemeth E, Fantuzzi G, Freels S, Holterman AX, Galvani C, et al. Decreased serum hepcidin and improved functional iron status 6 months after restrictive bariatric surgery. Obesity. 2010;18:2010–6.


Deti a dospievajúci s nadváhou a obezitou majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku nedostatku železa.


Zdroj: Nead KG, Halterman JS, Kaczorowski JM, Auinger P, Weitzman M. Overweight children and adolescents: a risk group for iron deficiency. Pediatrics. 2004;114:104–8.


Tehotné ženy s obezitou majú tiež zhoršené vstrebávanie železa v neskorom tehotenstve a ich potomkovia majú znížené zásoby železa vo veku šiestich mesiacov


Zdroj: Cercamondi CI, Stoffel NU, Moretti D, Zoller T, Swinkels DW, Zeder C, et al. Iron homeostasis during anemia of inflammation: a prospective study of patients with tuberculosis. Blood. 2021;138:1293–303.


Nedostatok železa spôsobuje rôzne problémy. Napríklad narušenie metabolizmu glukózy a narušenú termoreguláciu. (Termoregulácia je základný fyziologický proces, ktorý umožňuje ľudskému telu udržiavať vnútornú teplotu v relatívne konštantnom rozsahu bez ohľadu na vonkajšie teplotné podmienky.)


Zdroj: Rosenzweig PH, Volpe SL. Iron, thermoregulation, and metabolic rate. Crit Rev Food Sci Nutr. 1999;39:131–48.


Nedostatok železa je spojený so zníženou chuťou do jedla, zatiaľ čo dopĺňanie železa je spojené so zvýšenou chuťou do jedla u detí


Zdroj: Lawless JW, Latham MC, Stephenson LS, Kinoti SN, Pertet AM. Iron supplementation improves appetite and growth in anemic Kenyan primary school children. J Nutr. 1994;124:645–54.


Nedostatok železa je spojený so zníženou funkciou štítnej žľazy

Zdroj: Soliman AT, De Sanctis V, Yassin M, Wagdy M, Soliman N. Chronic anemia and thyroid function. Acta Biomed. 2017;88:119–27.

Existujú údaje, ktoré naznačujú, že glukóza (glukóza je jednoduchý cukor - nielen stolový, glukóza sa uvoľňuje aj z pečiva, cestovín a pod. ) a inzulín (hormón, ktorý sa uvoľňuje pri vstupe glukózy do tela) priamo ovplyvňujú metabolizmus železa. Ľudia zažívajú rýchle zmeny v homeostáze železa ako reakciu na použitie glukózy. (Homeostáza je stav, pri ktorom vnútorné prostredie živého organizmu zostáva v určitých limitoch, ktoré umožňujú jeho normálne fungovanie.) Po príjme glukózy sa hladiny hepcidínu (hepcidín je hormón, ktorý bráni vstrebávaniu železa) zvyšujú !!! a hladiny železa v sére klesajú až po dobu 180 minút !!!


Zdroj: Aigner E, Felder TK, Oberkofler H, Hahne P, Auer S, Soyal S, et al. Glucose acts as a regulator of serum iron by increasing serum hepcidin concentrations. J Nutr Biochem. 2013;24:112–7.


Tiež sa ukázalo, že samotný inzulín spôsobuje , že si telo tvorí hepcidín - hormón brániaci vstrebávaniu železa.


Zdroj: Aigner E, Felder TK, Oberkofler H, Hahne P, Auer S, Soyal S, et al. Glucose acts as a regulator of serum iron by increasing serum hepcidin concentrations. J Nutr Biochem. 2013;24:112–7.


Wang HY, Li HX, Jiang X, Shi WC, Shen ZL, Li M. Hepcidin Is Directly Regulated by Insulin and Plays an Important Role in Iron Overload in Streptozotocin- Induced Diabetic Rats. Diabetes. 2014;63:1506–18.


Aj vitamín D môže zvýšiť vstrebávanie železa. Znižuje tvorbu hepcidínu.


Zdroj: Bacchetta J, Zaritsky JJ, Sea JL, Chun RF, Lisse TS, Zavala K, et al. Suppression of iron-regulatory hepcidin by vitamin D. J Am Soc Nephrol. 2014;25:564–72.


Mnohí ľudia často píšu, že sa im železo stráca. Ak sa ľuďom nestráca železo častým a silným krvácaním, problém s nedostatkom železa býva často spojený so zápalom. Ľudia zvyčajne riešia len dopĺňanie železa cez rôzne prípravky. Nepoznám nikoho, kto by pri problémoch s nedostatkom železa uprel svoj zrak na zápal. Zápal je u ľudí častou a pritom nepoznanou príčinu nedostatku železa. Ďalšou príčinou môže byť aj vysoká hladinu glukózy a inzulínu. Aj vysoká hladina glukózy a inzulínu má vplyv na zápaly, zvyšuje hladinu zápalov.


Pri nedostatku železa je dobré dopĺňať nielen železo, napríklad týmto


alebo týmto


ale dôležité je aj riešiť zápal a metabolizmus.


Prírodnou látkou tlmiacou zápaly je napríklad kurkumín.

Kurkumín potláča zápaly ale zároveň aj reguluje hladinu glukózy v krvi a tým bráni rozvoju zápalov.


Longvida® optimalizovaný kurkumín, je špeciálne upravený kurkumín (patentovanou technológiou) a to tak, že je zapuzdrený do zdravých fosfolipidov. Toto zapuzdrenie do fosfolipidov umožňuje, aby bol takto zapuzdrený kurkumín 65-krát lepšie vstrebateľný a lepšie využitý telom v porovnaní s bežným kurkumínu. Technológia zapuzdrenia nemá žiadne vedľajšie účinky. Ak sa s kurkumínom napr. užíva piperín (bioperin) , ten napr. vypína v pečeni detoxikačné enzýmy.


Longvida® optimalizovaný kurkumín má ešte jednu veľkú výhodu. Po jeho užití až 24 hodín koluje v krvnom obehu (a je k dispozícii bunkám) dostatočné množstvo kurkumínu. Táto dlhá prítomnosť Longvida® optimalizovaného kurkumínu v tele (krvi) znamená, že stačí užiť dávku 2 tobolky len 1x denne.

Longvida® optimalizovaný kurkumín si môžete kúpiť tu:


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

 
 
 

Comentarios


bottom of page