top of page

Zase sme o rok starší - dnes o tom, ako spomaliť starnutie

Updated: Mar 1, 2023

Už ako dieťa som na nový rok počul vetu "Zase sme o rok straší". Na nový rok si na ňu často spomeniem. Počuli ste tú vetu aj vy? Ak ste ju počuli, zamymsleli ste sa nad tým čo je to

v podstate starnutie? Čím je vlastne starnutie charakterizované?

Starnutie je proces od ktorého nie sme nikto z nás ušetrený. Týka sa každej jednej živej bytosti. Starnutie je pre nás zároveň aj istým strašiakom. Preto vznikla filozofia, hnutie, alebo neviem ako by som to nazval venujúce sa spomaľovaniu starnutia a nazýva sa anti-aging. Cieľom anti-agingu je nájsť spôsoby a metódy, ktoré by oddialili, spomalili proces starnutia.

Ale čo to starnutie vlastne je? Ja sa dnes povenujem starnutiu a zdraviu. ako teda starnutie prebieha na biologickej úrovni. Ako je starnutie spojené so vznikom chorôb.


Pri starnutí sa dejú najmä 2 dôležité veci, ktoré vedú k vzniku chorôb:

1.) Starnutím sa mení imunitný systém a vďaka tomu sa v tele rozvíjajú tiché zápaly. Tichý zápal sa pritom neprejavuje ako klasický zápal, že by vás to bolelo, mali ste teplotu, človek opuchol a mal začervenané tkanivo.


2.) Vzniká v tele čoraz väčší oxidačný stres. Oxidačným stresom, označujeme stav, kedy je telo poškodzované voľnými radikálmi. Nie je to tvorba voľných radikálov, lebo tie sa tvoria v tele neustále, ale je to stav, kedy telo tieto voľné radikály nedokáže zneškodniť tak dobre, aby nepoškodili bunky, tkanivá a nevznikali z toho zdravotné problémy. Oxidačný stres je zároveň jedna z príčin vzniku zápalov!!


Oba tieto procesy, ktoré som opísal stoja za vznikom takmer všetkých zdravotných problémov, ktoré trápia ľudí s pribúdajúcim vekom. Vďaka tichým zápalom a oxidačnému stresu človek stráta vitalitu, je unavenejší, narúšajú sa mu telesné a duševné funkcie a pod.

Pri procese starnutia sa zvyšuje aj aktivita jednej bielkoviny, ktorá mení naše gény

a "aktivuje" zmenu génov v bunkách. Tá bielkovina sa volá Nukleárny faktor kappa B

v skratke NF-KB. Táto bielkovina s pomerne krkolomným názvom dokáže ovplyvňovať naše gény a stojí na začiatku zápalov. Táto bielkovina, aj keď ste o nej ešte možno nepočuli, môže mať mnohé nepríjemné vplyvy na človeka. Napr. dokáže chrániť rakovinové bunky

pred radioterapiou. Pre onkologických pacientov to je určite veľmi nepríjemné.


Aktivácia nukleárneho faktora kappa B je spojená so zápalmi, chronickými chorobami, poškodeným tkaniva ale aj so starnutím. Aktivuje sa vírusmi, chemikáliami, baktériami, plesňami, psychickým stresom, oxidačným stresom, zlou živototosprrávou a pod.


Ako vidíte starnutie nie je len tvorba vrások a zmena výzoru. Starnutie je aj prehlbujúci sa zápal, oxidačný stres s poškodením tkaniva, zhoršujúcim sa fyzickým zdravím a psychikou a úbytok životnej energie. Anti-aging by sme preto nemali brať ako niečo módne čo sa týka len pleti, lebo takto sa nám to dnes podsúva. Od anti-agingu závisí akú kvalitu bude mať váš život. A ak chceme mať kvalitný život, musíme rozumieť anti-agingu.


Jedným z prostriedkov, ktoré ovplyvňujú oxidačný stres, tichý zápal, ale aj Nukleárny faktor kappa B je ak kurkumín a kvercetín. Obe tieto látky pôsobia silne antioxidačne, protizápalovo a teda ovplyvňujú procesy spojené so starnutím. Problém týchto látok je to, že sa v čreve zle vstrebávajú, pečeň sa ich snaží vylúčiť z tela von a vedia sa v tele udržať len veľmi krátko.


Toto ich robí nedostupnými pre naše bunky. Ak ked si dáte k jedlu napr. mletý prášok kurkumy budte si istý, že bunky v tele, sa k nemu takme vôbec nedostanú ak keď k tomu zjete čierne korenie.


Mnohé firmy preto vyvinuli technológie, ktoré umožnili zapuzdriť kurkumín a kvercetín do čiastočiek, ktoré sa bežne nachádzajú v našom tele. Toto umožnilo kurkuminu a kvercetínu dobre sa strebávať a pečen ich už nevylučuje, lebo ich vníma ako telu vlastné látky. Toto robí kurkumín a kvercetín dobre dostupnými pre telo a môžu tak v tele potláčať zápaly (nielen spojené s narastajúcim vekom) ale aj oxidačný stres a držať pod kontrolou nukleárny faktor kappa B.


N našich výrobkoch Kvercetín komplex a LongVida® optimalizovaný kurkumín nájdete špičkovými technológiami zapuzdrený kurkumín a kvercetín do látok ktoré sú telu vlastné. Toto robí oba tieto výroby dobre dostupné pre telo. V akcii si tieto výrobky môžete kúpiť tu Akcia Kvercetín komplex a LongVida® optimalizovaný kurkumín (abczdravia.sk) a samostatne tu


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com


161 views0 comments
bottom of page