top of page

"V tomto období je zelenina v obchodoch plná pesticídov a kto vie čoho ešte."

Updated: Mar 1, 2023

Takúto vetu som včera čítal od jednej pani, ked som jej povedal, že je dobré jesť veľa zeleniny. A keďže tuto vetu počúvam často rozhodol som sa jej venovať trochu pozornosť. Mimochodom. Je zaujímavé, že táto veta platí aj pre iné potraviny (obilniny, ovocie) ale to mi nikto ešte nenapísal, že by mu to vadilo. Nevadí to pravdepodobne preto, že zelenina veľmi nechutí, ale taký chlebík, či rožtek je predsa mňamka.

Cieľom dnešného článku je to, že vám chcem ukázať, že pesticídom sa dnes nevyhne nikto. Pesticídy sú v našich potravinách, vzduchu a vode. Otázka je len to, koľko ich do tela dostaneme a či dokážeme urobiť opatrenia aby sme si vďaka nim nepoškodili zdravie.

Vystavovanie ľudí pesticídom sa spája s rakovinou, problémami s hormonálnym systémom, ochoreniami dýchacích ciest, zvýšeným rizikom neurodegeneratívnych ochorené či dokonca so zlyhaním orgánov.


A ako môžeme "bojovať" proti škodlivým účinkom pesticídov? Podľa štúdií vám tom môže pomôcť kvercetín. Kvercetín je flavonoid, ktorý tvoria rastliny a pomáha ich chrániť pred účinkami rôznych toxínov, vrátane chemických látok, kde pesticídy patria.


Štúdie potvrdzujú, že flavonoid kvercetín poskytuje ochranu pred mnohými patologickými účinkami spojenými s vystavením pesticídmi.


Kvercetín potláča poškodenie organizmu pesticídmi napr. tak, že priaznivo vplýva na metabolizmus pohlavných hormónov, potláča oxidačný stres, chráni pred poškodením DNA (DNA je genetická informácia) a chráni aj bunky, pomáha tvoriť bunkovú energiu, ktorá je dôležitá pre zbavovanie sa jedov, zachováva dobrú funkciu obličiek a pečene.

Kvercetín, okrem toho, že chráni pred pesticídmi zlepšuje kardiovaskulárne zdravie, znižuje riziko rakoviny, zmierňuje alergie ale zlepšuje aj odolnosť voči infekciám.

Zdroj: Li S, Cao C, Shi H, et al. Effect of quercetin against mixture of four organophosphate pesticides induced nephrotoxicity in rats. Xenobiotica. 2016;46(3):225-33. Qi L, Cao C, Hu L, et al. Metabonomic analysis of the protective effect of quercetin on the toxicity induced by mixture of organophosphate pesticides in rat urine. Hum Exp Toxicol. 2016


A tu je reakcia jednej zákazníčky na náš Kvercetín komplex:

"Milý Andrej, musím napísať moju skúsenosť. Kvercetín komplex užívam len 4 dni a moja pokožka...niečo úžasné. Rosacea ustupuje. Perfektne, som nadšená. Nevedela som že to účinkuje aj na pokožku. Ďakujem veľmi pekne."


A prečo by ste mali užívať kvercetín vo forme komplexu s fosfolipidmi? Je pre telo oveľa lepšie vstrebateľný a telo ho nevylučuje von v porovnaní s bežným kvercetínom. Bežné kvercetíny sa pečeň snaží vylúčiť z tela von.


Kvercetín vo forme fosfolipidového komplexu nájdete v našom e-shope tu Kvercetín komplex 60 kapsúl (abczdravia.sk)


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com


313 views0 comments
bottom of page