top of page

Trápia vás respiračné ochorenia?

Updated: Jul 4, 2023

Tomuto by ste mali venovať pozornosť ak nechcete, aby sa vaše problémy zhoršili a pribudli k nim nové!

Trápia vás respiračné ochorenia? Tomuto by ste mali venovať pozornosť ak nechcete, aby sa vaše problémy zhoršili a pribudli k nim nové!

Medzi najčastejšie problémy, ktoré dnes trápia ľudí a najmä u detí to vidno asi najviac, sú respiračné ochorenia. Bolesť hrdla, upchatý nos, kašeľ. Respiračné ochorenia sú nezriedka sprevádzané bolesťami hlavy, uší, vyčerpávajúcim kašľom, neraz aj dávením.


90% všetkých respiračných ochorení je spustených vírusmi ako napr. chrípkové vírusy, cytomegalovirusmi, adenovírusmi a 10% tvoria priame bakteriálne infekcie. Samozrejme, oslabenie slizníc vírusmi uľahčuje vznik bakteriálnych zápalov.


K tradičným spúšťačom bakteriálnych infekcií patria Haemophilus infuenzae, Streptococcus pyogenes, Streptococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae či Staphylococcus aureus (existuje probiotická baktéria, ktorá ak sa nemýlim o 68% dokáže znížiť množstvo Staphylococcus aureus v dýchacích cestách a je to dokázané klinickými štúdiami. Momentálne pracujeme na tom aby sme vám ju ako prvý na Slovensku vedeli ponúknuť.)

Dnes sa ale zastavím pri streptokokoch. Streptokoky sú súčasťou normálneho mikrobiálneho zloženia kože a slizníc u ľudí. Zjednodušene povedané túto baktériu nájdete u každého človeka.


U ľudí s oslabenou imunitou môžu streptokoky spôsobiť rôzne ochorenia ako napríklad zubný kaz, angínu, sinusitídu ( zápalové ochorenie sliznice prínosových dutín) alebo aj vaginálne infekcie. Vaginálne infekcie ß-hemolytickým streptokokom môžu dokonca zvyšovať riziko potratov.


Keďže mnohé streptokoky sa nachádzajú v ústach a dýchacích cestách dokážeme ich dostať cez sliny a hlieny aj do tráviaceho traktu. Takto sa dokáže zvýšiť počet streptokokov v čreve. Ak je prísun streptokokov do čreva vyšší a prebieha dlhšie streptokoky môžu podporovať rozvoj črevnej dysbiózy.


Dysbióza je zmena bakteriálneho zloženia a pri dysbióze sa zvýši množstvo choroboplodných baktérií a ubudne telu priateľských baktérií.


Dysbióza je spúšťačom zmeny imunitných reakcií v tele a tie neraz vedú k neprimeraným reakciám tela na patogény napr. imunita netoleruje malé množstvá patogénov, ktoré nie sú pre telo nebezpečné a vidíme to ako reaktivácie vírusov ako napr. mononukleóza, reaktivované boreliózy a pod.


Iným prejavom posunu imunitnej reakcie v dôsledku dysbiózy smerom k neprimeraným reakciám sú napr. alergie, kde imunita nezmyselne, zápalom reaguje na látky (alergény), ktoré neohrozujú naše zdravie (ako vás môže ohroziť peľ?).


Ak máte streptokokové infekcie a bývate často chorí mali by ste venovať svoju pozornosť črevu. Nielen preto, že črevo je sídlom imunity, ale preto, že streptokoky dokážu vytvárať črevnú dysbiózu a tým sa podieľať na vzniku alergií a aj autoimunity. Jedným z pilierov starostlivosti o črevo sú prebiotiká a probiotiká.


Ja vám odporúčam napr. Štastné bruško a Provital Fiber - Akcia Šťastné bruško a Provital Fiber (abczdravia.sk).


Provital fiber obsahuje fermentovanú zeleninu a ovocie s vysokým obsahom polyfenolov, ktoré tlmia zápaly nielen v čreve. Dysbióza totiž vyvoláva zápal a ten ak prebieha dlhodobo ničí imunitu a jej schopnosť zasahovať voči patogénom a na druhej strane ničí schopnosť tolerovať bezvýznamné látky ako sú alergény. Preto je dôležité dodávať protizápalové látky.

Provital Fiber je bohatý na protizápalovo pôsobiace látky. Jeho výhodou je skvelá chuť a môžete ho dať ako suchý prášok do úst.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

502 views0 comments
bottom of page